ποιος ακούει ότι η μια μόνη καμπάνα δεν ακούει παρά έναν ήχο

Σάββατο 9 Οκτωβρίου 2010

Το κρύο έφερε πρόωρες παραγγελίες για θέρμανση

Χιλιάδες καταναλωτές απ' όλη τη Βόρεια Ελλάδα επικοινωνούν τις τελευταίες ημέρες με τους πρατηριούχους και εμπόρους πετρελαίου, προκειμένου να ενημερωθούν για τις τρέχουσες τιμές του πετρελαίου θέρμανσης και να παραγγείλουν πετρέλαιο από τις 15 Οκτωβρίου, που ξεκινά η διάθεση με το μειωμένο ειδικό φόρο κατανάλωσης.
Η ξαφνική αλλαγή του καιρού, με τη μεγάλη πτώση της θερμοκρασίας, υποχρέωσε τους κατοίκους όλης της Βόρειας Ελλάδας να ανάψουν σόμπες και καλοριφέρ για να αντιμετωπίσουν το κρύο, ιδιαίτερα τις βραδινές ώρες, όταν ο υδράργυρος πέφτει στους 5 - 10 βαθμούς Κελσίου.
Οι εκτιμήσεις των επαγγελματιών για τις τιμές διάθεσης, με τα σημερινά δεδομένα, ποικίλλουν από 67 έως 75 λεπτά το λίτρο, όμως κανείς δε γνωρίζει αν η διανομή του πετρελαίου θα ξεκινήσει φυσιολογικά την ερχόμενη Παρασκευή, καθώς σήμερα στο Αγρίνιο συνεδριάζει το δ.σ. της Ομοσπονδίας Βενζινοπωλών Ελλάδας και ενδέχεται να αποφασίσει απεργιακή κινητοποίηση, απέχοντας ουσιαστικά από τη διανομή του πετρελαίου θέρμανσης.
Περισσότερα από 30 σωματεία πρατηριούχων απ' όλη τη χώρα έχουν αποφασίσει να μη διαθέσουν πετρέλαιο θέρμανσης, εφόσον δε βελτιωθεί το σύστημα επιστροφής της διαφοράς του ειδικού φόρου κατανάλωσης, καθώς αγοράζουν το πετρέλαιο ακριβό, προκαταβάλλοντας το σύνολο του φόρου, το διαθέτουν με το μειωμένο φόρο και περιμένουν μέχρι και μήνες για την επιστροφή της διαφοράς από το υπουργείο Οικονομικών.
«Υπάρχει πρόβλημα με πολλούς συναδέλφους που δεν έχουν πάρει ακόμη την επιστροφή από πέρσι, όμως έχουμε συνεχείς επαφές και τη Δευτέρα θα έχουμε και νέα συνάντηση στο υπουργείο Οικονομικών για το θέμα. Με την πτώση της θερμοκρασίας τις τελευταίες ημέρες, πολλοί πελάτες επικοινωνούν και ενδιαφέρονται να μάθουν τι θα γίνει με την τιμή και τη διανομή του πετρελαίου και κάποιοι κάνουν παραγγελίες. Υπάρχει αγωνία στον κόσμο και οικονομική δυσκολία. Η τιμή με τα σημερινά δεδομένα θα είναι περίπου στα 70 λεπτά το λίτρο», τόνισε ο Γιάννης Αγάντας, πρόεδρος του Σωματείου Μεταπωλητών Υγρών Καυσίμων νομού Θεσσαλονίκης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου