ποιος ακούει ότι η μια μόνη καμπάνα δεν ακούει παρά έναν ήχο

Τετάρτη 20 Οκτωβρίου 2010

Μέτρα ανάχωμα για την ανεργία

Γ. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ: ΤΕΛΟΣ ΤΗΣ ΥΦΕΣΗΣ ΤΟ 2011
 
Πακέτο 17 προγραμμάτων, συνολικού προϋπολογισμού 2,6 δισ. ευρώ, για την καταπολέμηση της ανεργίας και την ενίσχυση και «θωράκιση» της απασχόλησης στην Ελλάδα παρουσίασαν χθες ο πρωθυπουργός Γ. Παπανδρέου και η ηγεσία του υπουργείου Εργασίας στους κοινωνικούς εταίρους, στη διάρκεια σύσκεψης στην οποία συμμετείχαν οι πρόεδροι της ΟΚΕ, της ΓΣΕΕ, της ΓΣΕΒΕΕ, του ΣΕΒ, της ΕΣΕΕ και του ΣΕΤΕ.
Αφορούν 670.000
Σύμφωνα με τα όσα προβλέπονται στο πακέτο που παρουσίασε ο κ. Παπανδρέου, το σύνολο των εργαζομένων που θα ενταχθούν στα προγράμματα αυτά ανέρχεται σε 670.000 και αφορά σε ανθρώπους για ένταξη ή επανένταξη στην εργασία, άτομα με ειδικές ανάγκες, ειδικές ρυθμίσεις για τις γυναίκες, τους νέους κ.λπ. Η χρηματοδότηση των προγραμμάτων αυτών θα προέλθει από τον ΟΑΕΔ και το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο και το βασικό από τα προγράμματα αυτά θα έχει να κάνει με την ενίσχυση επιχειρήσεων για τη δημιουργία 200.000 νέων θέσεων εργασίας υπό τον όρο ότι οι ίδιες επιχειρήσεις θα διατηρήσουν άλλες 200.000 θέσεις εργασίας, δηλαδή αφορά σε 400.000 εργαζόμενους.
Πέντε στόχοι
Ο κ. Παπανδρέου, παρουσιάζοντας τα μέτρα ενίσχυσης της απασχόλησης, τόνισε ότι «η κυβέρνηση θα εφαρμόσει ενεργητικές πολιτικές και όχι απλά πολιτικές στήριξης των ανέργων», θέτοντας πέντε στόχους για την καταπολέμηση της ανεργίας. Ως πρώτο στόχο έθεσε τη διατήρηση θέσεων εργασίας και την προσαρμοστικότητα των επιχειρήσεων. Προς τούτο θα στηριχθούν οικονομικά επιχειρήσεις που πλήττονται από την ύφεση, για να διατηρήσουν θέσεις εργασίας, με επιδότηση των ασφαλιστικών εισφορών. Δεύτερος στόχος είναι η ένταξη νέων στην αγορά εργασίας και η απόκτηση εργασιακής εμπειρίας και θα πραγματωθεί μέσω τοπικών ολοκληρωμένων προγραμμάτων ή μέσω προγραμμάτων στήριξης νέων ελεύθερων επαγγελματιών και επιστημόνων.
Άνεργοι - γυναίκες - ΑμΕΑ
Τρίτος στόχος είναι η επανένταξη ανέργων. Αυτή θα προωθηθεί με ολοκληρωμένα προγράμματα για ανέργους επιχειρήσεων που προχώρησαν σε μαζικές απολύσεις, αλλά και με χορήγηση «επιταγής επανένταξης» ανέργων αντί για «επίδομα εργασίας», με τον κ. Παπανδρέου να υπογραμμίζει ότι «στόχος (σ.σ. είναι) να κρατήσουμε τον άνεργο ενεργό και όχι να τον αφοπλίσουμε μέσα από ένα σύστημα προστασίας μεν, αλλά που δεν δίνει προοπτική». Ταυτόχρονα, τέταρτος στόχος είναι η ένταξη στην αγορά εργασίας και η υποστήριξη των γυναικών, ενώ ο πέμπτος στόχος είναι η στήριξη ατόμων με αναπηρία και άλλων ευπαθών κοινωνικών ομάδων, όπως αποφυλακισμένων ή τοξικοεξαρτημένων.
«Κομβικό σημείο»
Παρουσιάζοντας τα μέτρα ενίσχυσης της απασχόλησης, ο κ. Παπανδρέου σημείωσε ότι «βρισκόμαστε σε ένα κομβικό σημείο», επαναλαμβάνοντας ότι η πρώτη προτεραιότητα για την κυβέρνηση είναι να άρει το βάρος σε αυτούς που αντιμετωπίζουν τα μεγαλύτερα προβλήματα.
Παράλληλα, εκτίμησε ότι «πνέει αέρας αλλαγής. Η χώρα πρέπει και μπορεί να αλλάξει, να αφήσουμε πίσω μας παλιές πρακτικές», συμπληρώνοντας ότι «σε ελάχιστο χρονικό διάστημα πρέπει να κάνουμε όσα δεν κάναμε τόσα χρόνια» και ότι «το 2011 να είναι η χρονιά που η προσπάθεια του λαού να στεφθεί με επιτυχία». Πρόσθεσε, δε, ότι το 2011 πρέπει να είναι το τέλος της ύφεσης και το 2012 να μπούμε σε τροχιά ανάπτυξης, ενώ έθεσε εκ νέου το δίλημμα «ή χτίζουμε την πορεία και την ολοκληρώνουμε ή αφήνουμε την προσπάθεια να πάει χαμένη».
«Νέο παραγωγικό μοντέλο»
Ειδικότερα για το πρόβλημα της ανεργίας, ο κ. Παπανδρέου σημείωσε ότι η αύξησή της αποτελεί συνέπεια «μίας οικονομίας που αργοπέθαινε τόσα χρόνια», καθώς «η χώρα μας δεν φρόντιζε να αλλάξει το παραγωγικό μοντέλο». Προσέθεσε, δε, ότι «πολλές επιχειρήσεις είχαν γίνει εσωστρεφείς, βασίζονταν στη σχέση τους με το κράτος, χωρίς αναπτυξιακή προοπτική» και ξεκαθάρισε ότι «πρέπει να αλλάξουμε το παραγωγικό μοντέλο - το κράτος ήδη δημιουργεί το νέο πλαίσιο. [...] Να παλέψουμε να αποκαταστήσουμε την αξιοπιστία μας, να βγούμε στις αγορές, να ανοίξει η διατραπεζική αγορά. Στη χώρα θα επικρατήσει η διαφάνεια, η δικαιοσύνη».
Η ανάπτυξη φάρμακο στην κρίση απασχόλησης
Μετά το τέλος της συνάντησης εργασίας, ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ Γ. Παναγόπουλος υπογράμμισε ότι «η ύφεση που υπάρχει στην ελληνική οικονομία με την εφαρμογή ενός σκληρού μνημονίου περικοπών και λιτότητας έχει μετατραπεί με ραγδαίους ρυθμούς σε κρίση απασχόλησης. Εμείς κάθε μέτρο, κάθε ενεργητική πολιτική, κάθε πρόγραμμα που ανακουφίζει τους ανέργους και διατηρεί θέσεις εργασίας, εκ των πραγμάτων την υποστηρίζουμε», προσθέτοντας ότι «η καλύτερη απάντηση στο μνημόνιο των περικοπών και της λιτότητας είναι να συμφωνηθεί ένα μνημόνιο ανάπτυξης, απασχόλησης, κοινωνικής προστασίας και προστασίας των δικαιωμάτων των εργαζομένων». Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ Β. Κορκίδης τόνισε ότι «η ανεργία και η ανέχεια είναι πολύ κακοί σύμβουλοι. [...] Το ελληνικό εμπόριο έχει αποδείξει επανειλημμένως ότι στηρίζει τους εργαζόμενους και επιμένει στη μετατροπή της επισφαλούς σε ασφαλή εργασία. Η μάχη κατά της ανεργίας είναι μία μάχη για το αύριο και πρέπει να τη δώσουμε όλοι μαζί, με σκοπό να σταματήσουμε επιτέλους τα λουκέτα και τις απολύσεις».
ΣΕΒ: Fast track για την επιχειρηματικότητα
Ενδιαφέρον είχε και η τοποθέτηση -κατά τη διάρκεια της συνάντησης- του προέδρου του ΣΕΒ Δ. Δασκαλόπουλου, ο οποίος υποστήριξε ότι «το μόνο ουσιαστικό αντίδοτο στην ανεργία, στην ύφεση, στην κοινωνική καθίζηση είναι η ανάπτυξη. Κι η καλύτερη άμυνα είναι η επίθεση.
Πρέπει, λοιπόν, όλο το βάρος να πέσει σε επιθετικές πολιτικές, που να δημιουργούν προϋποθέσεις ανάπτυξης. Κι αυτό σημαίνει: μείωση της φορολογίας, που στραγγαλίζει τις επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά, με ταυτόχρονη εντατικοποίηση της καταπολέμησης της φοροδιαφυγής. Δραστική περικοπή της κρατικής σπατάλης και της κρατικής παρέμβασης, ώστε να δοθεί η δυνατότητα αύξησης των δημόσιων επενδύσεων. Διαμόρφωση ενός περιβάλλοντος… fast track για την καινοτόμο ελληνική επιχειρηματικότητα -και όχι μόνο για τους ξένους μεγαλοεπενδυτές- ώστε να κατεδαφιστεί ένα παγιωμένο στη χώρα μας αντιεπιχειρηματικό καθεστώς, το οποίο εγώ χαρακτηρίζω επιχειρηματικό Μεσαίωνα!».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου