ποιος ακούει ότι η μια μόνη καμπάνα δεν ακούει παρά έναν ήχο

Τρίτη 12 Οκτωβρίου 2010

Νέο απεργιακό κύμα

Σε σειρά απεργιακών κινητοποιήσεων αλλά και σε αποχή από τα καθήκοντά τους προχωρούν από αυτή την εβδομάδα εργαζόμενοι από διάφορους επαγγελματικούς κλάδους, οι οποίοι αντιδρούν σε κυβερνητικές ρυθμίσεις και ζητούν την αύξηση των μισθών τους αλλά και τη διατήρηση θέσεων εργασίας.

Επαναλαμβανόμενες 24ωρες

Η αρχή θα γίνει από μεθαύριο με την πραγματοποίηση 24ωρης απεργίας από τους εργαζόμενους στην Πανελλήνια Ομοσπονδία Σιδηροδρομικών (ΠΟΣ), οι οποίοι εκφράζουν την κατηγορηματική τους αντίθεση στο σχέδιο νόμου για την εξυγίανση και την ανάπτυξη του ΟΣΕ. Λόγω της απεργίας θα μείνουν ακινητοποιημένα τα τρένα του ΟΣΕ και οι συρμοί του προαστιακού σιδηρόδρομου. Θα ακολουθήσουν δε επαναλαμβανόμενες 24ωρες πανελλαδικές και πανσιδηροδρομικές απεργίες, οι ημερομηνίες των οποίων θα καθοριστούν αργότερα.
Κατά τη διάρκεια συνεδρίασης η ΠΟΣ ανακοίνωσε χθες πως απορρίπτει στο σύνολό του το σχέδιο νόμου, διότι -όπως υποστηρίζει- καταργεί τις συλλογικές συμβάσεις εργασίας, το μισθολόγιο και τους κανονισμούς εργασίας. Επιπλέον, το προεδρείο της ΠΟΣ κατηγορεί την κυβέρνηση ότι τροφοδοτεί με κατασκευασμένα ψέματα την κοινωνία, συκοφαντώντας το σιδηρόδρομο και τους σιδηροδρομικούς.
Σε αποχή στους ΟΤΑ
Τη σκυτάλη των κινητοποιήσεων θα πάρουν οι εργαζόμενοι στους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης, οι οποίοι αποφάσισαν να απέχουν από την εργασία τους το προσεχές Σαββατοκύριακο 16 και 17 Οκτωβρίου.
Η ομοσπονδία επέλεξε τις ημερομηνίες αυτές για την κινητοποίησή της δεδομένου ότι το εν λόγω Σαββατοκύριακο τα δημαρχεία και τα κοινοτικά καταστήματα θα πρέπει -βάσει εγκυκλίου του υπ. Εσωτερικών- να είναι ανοικτά για τη χορήγηση όλων των απαραίτητων δικαιολογητικών προς τους υποψηφίους για τις επερχόμενες δημοτικές και περιφερειακές εκλογές. Σημειώνεται πως η κυβέρνηση δεν θα καταβάλει χρηματική αποζημίωση στους δημοτικούς υπαλλήλους των ΟΤΑ Α’ βαθμού για την εργασία κατά τη διάρκεια των εκλογών.
Απεργούν και οι δάσκαλοι
Πρόταση για τη διενέργεια 24ωρης προειδοποιητικής απεργίας για τις 25 Οκτωβρίου, με κυρίαρχο αίτημα αξιοπρεπείς αποδοχές στο δάσκαλο, απηύθυνε στους εκπροσώπους των Διδασκαλικών Συλλόγων της χώρας ο πρόεδρος της ΔΟΕ Δ. Μπράτης. Στην εισήγησή του τόνισε πως οι εκπαιδευτικοί στην Ελλάδα είναι οι χαμηλότερα αμειβόμενοι δημόσιοι υπάλληλοι, με μηνιαίους μισθούς που κυμαίνονται από 1.000 έως 1.400 ευρώ, ενώ, όπως τόνισε, πέρσι τους περικόπηκαν 100 ευρώ το μήνα.  «Η κυβέρνηση πρέπει να πάρει το μήνυμα ότι οι εκπαιδευτικοί όχι μόνο δεν θα επιτρέψουν καμία περικοπή στις αποδοχές τους αλλά θα αγωνιστούν και θα διεκδικήσουν ένα πραγματικό ενιαίο μισθολόγιο, που θα αρχίζει με 1.400 ευρώ καθαρά στο νεοδιόριστο» είπε ο κ. Μπράτης.
Στο δρόμο τα Ελληνικά Γράμματα
Σε συγκέντρωση διαμαρτυρίας θα προχωρήσουν σήμερα οι εργαζόμενοι στον εκδοτικό οίκο Ελληνικά Γράμματα, ο οποίος έκλεισε στις 15 Σεπτεμβρίου. Η συγκέντρωση θα γίνει στις 6.30 στα Προπύλαια, ενώ θα ακολουθήσει πορεία στο κέντρο.
Κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησαν χθες τα μέλη της συνέλευσης των εργαζομένων στον εκδοτικό οίκο κατηγόρησαν τη διοίκηση του ΔΟΛ για αναλγησία, ζήτησαν να ανακληθεί η απόφαση για το κλείσιμο του εκδοτικού οίκου, ενώ ο Ν. Χήρας, πρόεδρος της συνέλευσης, υποστήριξε πως οι εργαζόμενοι έχουν ζητήσει συνάντηση τόσο με την υπουργό Εργασίας όσο και τους υπουργούς Παιδείας και Πολιτισμού, προκειμένου να βρεθεί λύση στο πρόβλημά τους.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου