ποιος ακούει ότι η μια μόνη καμπάνα δεν ακούει παρά έναν ήχο

Παρασκευή 1 Οκτωβρίου 2010

Έσκασε η «βόμβα» της Ιρλανδίας

Η ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΩΣΗ ΘΑ ΠΕΡΙΕΛΘΕΙ ΣΥΝΤΟΜΑ ΣΕ ΠΛΗΡΕΣ ΑΔΙΕΞΟΔΟ

Πριν από μερικά χρόνια η Ιρλανδία ήταν η δυναμικότερα αναπτυσσόμενη χώρα-μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Εθεωρείτο παράδειγμα προς μίμηση, καθώς μπόρεσε μέσα σε μία 20ετία να περάσει από τη σχετική υπανάπτυξη σε ένα εξαιρετικά υψηλό βιοτικό επίπεδο, με τη βοήθεια της απελευθέρωσης της οικονομίας της, μεγάλων ξένων επενδύσεων, ιδιαίτερα στο χώρο της νέας τεχνολογίας, και μιας επιθετικής εξωστρέφειας.

Χρηματοπιστωτική φούσκα

Όλα αυτά ανήκουν στο παρελθόν. Η Ιρλανδία έπεσε θύμα της διεθνούς χρηματοπιστωτικής κρίσης. Το τραπεζικό της σύστημα έδωσε προτεραιότητα σε κερδοσκοπικές πρακτικές και αποδείχθηκε εξαιρετικά αναποτελεσματικό. Σύμφωνα με τους τελευταίους υπολογισμούς, η στήριξη του τραπεζικού συστήματος θα κοστίσει στους Ιρλανδούς φορολογούμενους πάνω από 50 δισεκατομμύρια ευρώ. Μόνο η σωτηρία του ομίλου της Anglo Irish Bank εκτιμάται ότι θα κοστίσει 34 δισ. ευρώ.
Στην περίπτωση της Ιρλανδίας επιβεβαιώνεται ότι οι φορολογούμενοι και το κράτος πρόνοιας πληρώνουν ένα λογαριασμό που δεν τους ανήκει. Άλλοι έπαιξαν τα μεγάλα κερδοσκοπικά παιχνίδια και οδήγησαν τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα σε αδιέξοδο και άλλοι επιβαρύνονται με πρόσθετους φόρους, μείωση του εισοδήματός τους, αποδόμηση του κράτους πρόνοιας και μεγάλη αύξηση του ποσοστού ανεργίας.
Εξαιτίας της συνεχούς μεταβίβασης πόρων από το ιρλανδικό κράτος στο προβληματικό τραπεζικό σύστημα, το δημοσιονομικό έλλειμμα θα ξεπεράσει το 2010 το 30% του ΑΕΠ, ενώ το δημόσιο χρέος θα κάνει ένα άλμα και θα βρεθεί κοντά στο ψυχολογικό όριο του 100% του ΑΕΠ.

Αλλαγή στρατηγικής

Η Ιρλανδία ουσιαστικά έχει χρεοκοπήσει, η Πορτογαλία βρίσκεται αντιμέτωπη με ένα νέο γύρο λιτότητας, τον οποίο δεν μπορεί να επιβάλει η κυβέρνηση μειοψηφίας των Σοσιαλιστών, η Ισπανία, που έχει τεράστιες δανειακές ανάγκες, βλέπει τους διεθνείς οίκους να υποβαθμίζουν την πιστοληπτική της ικανότητα και η Ελλάδα βρίσκεται σε δημοσιονομικό και παραγωγικό αδιέξοδο εξαιτίας της κακώς εννοούμενης πειθαρχίας του μνημονίου.
Οι χώρες του λεγόμενου ευρωπαϊκού Νότου βυθίζονται στην κρίση και η Γερμανία επιβάλλει με ολοένα μεγαλύτερη αλαζονεία τους όρους της στους υποτιθέμενους εταίρους, οι οποίοι συμπεριλαμβάνουν ένα εξοντωτικό οικονομικό ποινολόγιο για τις χώρες με μεγάλο δημοσιονομικό έλλειμμα, δημόσιο χρέος και έλλειψη ανταγωνιστικότητας.
Η Ευρωπαϊκή Ένωση βαδίζει ολοταχώς προς ένα εκρηκτικό αδιέξοδο και μόνο η άμεση αλλαγή στρατηγικής μπορεί να προλάβει τα χειρότερα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου