ποιος ακούει ότι η μια μόνη καμπάνα δεν ακούει παρά έναν ήχο

Σάββατο, 9 Οκτωβρίου 2010

Καταθέσεις €10 δισ. αγνοούνται στο εξωτερικό

Δεν αποδίδουν τα κίνητρα επαναπατρισμού κεφαλαίων που θέσπισε το υπουργείο Οικονομικών 

 Πολύ μικρή είναι η έως τώρα εισροή καταθέσεων στο εγχώριο τραπεζικό σύστημα, καθώς τα κίνητρα επαναπατρισμού κεφαλαίων που θέσπισε το υπουργείο Οικονομικών δεν φαίνεται να συγκινούν τους Ελληνες που πάνω στον πανικό της... επιστροφής στη δραχμή έσπευσαν να σώσουν τις αποταμιεύσεις τους σε τράπεζες του εξωτερικού. Σύμφωνα με τραπεζικούς κύκλους, από τις απώλειες των 25 δισ. ευρώ που καταγράφονται από την αρχή του χρόνου, περί τα 10 δισ. ευρώ αφορούν εκροές εκτός χώρας, τα οποία στη συντριπτική τους πλειονότητα δεν έχουν επαναπατριστεί. Με βάση την ισχύουσα νομοθεσία υπάρχει έως και τις 14 Οκτωβρίου προθεσμία για την επιστροφή τους χωρίς να ελεγχθεί η προέλευσή τους με την πληρωμή ενός εφάπαξ φόρου της τάξης του 5%.

Ενθαρρυντικό είναι πάντως το γεγονός ότι τον περασμένο Αύγουστο οι εκροές καταθέσεων ανεκόπησαν μετά από επτά συνεχείς μήνες, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες σταθεροποιητικές τάσεις επικράτησαν και τον Σεπτέμβριο. Από τα επίσημα στοιχεία της Τρά πεζας της Ελλάδος προκύπτει ότι το σύνολο των καταθέσεων από κατοίκους εσωτερικού, εξαιρουμένης της γενικής κυβέρνησης, ανήλθε σε 213,02 δισ. ευρώ τον Αύγουστο από 212,28 δισ. ευρώ έναν μήνα νωρίτερα. Από την αρχή του χρόνου πάντως η πτώση τους φθάνει τα 25 δισ. ευρώ, ποσό που αναπλήρωσαν οι τράπεζες μέσω της χρηματοδότησης από την ΕΚΤ με ενέχυρο κρατικές εγγυήσεις και τιτλοποιημένα στοιχεία του ενεργητικού τους. Αξίζει να σημειωθεί όμως ότι μέρος των απωλειών αποδίδεται και στην ύφεση, καθώς πολλά νοικοκυριά και επιχειρήσεις χρησιμοποιούν τα ρευστά διαθέσιμά τους για να καλύψουν τις τρέχουσες υποχρεώσεις τους.

Οι τράπεζες έχουν ένα επιπλέον μαξιλάρι ρευστότητας για το επόμενο διάστημα μέσω του νέου πακέτου κρατικών εγγυήσεων ύψους 25 δισ. ευρώ. Μέσω αυτού, εκτιμάται ότι θα αντλήσουν από την ΕΚΤ περί τα 20 δισ. ευρώ. Εως τώρα, το άνοιγμά τους στην ευρωτράπεζα φτάνει τα 96 δισ. ευρώ. Ωστόσο, οι συνθήκες θα γίνονται όλο και πιο δυσμενείς λόγω της στρατηγικής εξόδου από τα έκτακτα μέτρα ρευστότητας που βρίσκεται ήδη σε εφαρμογή, γεγονός που καθιστά επιτακτική την ανάγκη η Ελλάδα να επιστρέψει στις αγορές. Ηδη έχει γίνει γνωστό ότι από την 1η Ιανουαρίου 2011 η ΕΚΤ θα αναπροσαρμόσει τη μεθοδολογία της για την αποτίμηση μιας σειράς χρεογράφων, γεγονός που θα οδηγήσει στην αύξηση του «κουρέματος» (haircut) στους ελληνικούς τίτλους και κατ΄ επέκταση σε απώλεια για τους εγχώριους ομίλους της τάξης των 6-8 δισ. ευρώ.

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου