ποιος ακούει ότι η μια μόνη καμπάνα δεν ακούει παρά έναν ήχο

Τετάρτη 22 Σεπτεμβρίου 2010

Εκτός ΝΔ μέσω μνημονίου

ΔΙΑΓΡΑΦΗ-ΕΞΠΡΕΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΕΥΡΩΒΟΥΛΕΥΤΗ Θ. ΣΚΥΛΑΚΑΚΗ
Με διαδικασίες-εξπρές βρέθηκε εκτός ευρωκοινοβουλευτικής ομάδας της ΝΔ ο -έως χθες το πρωί- ευρωβουλευτής του κόμματος Θ. Σκυλακάκης, ο οποίος, μιλώντας σε ραδιοφωνικό σταθμό, διαφοροποιήθηκε ευθέως από την προσέγγιση της παράταξης έναντι του μνημονίου. Παράλληλα, ο κ. Σκυλακάκης, εκ των στενών συνεργατών της -επίσης διαγραφείσας από την Κ.Ο. του κόμματος- Ντ. Μπακογιάννη, παραπέμπεται και στην Επιτροπή Δεοντολογίας της ΝΔ, με το ερώτημα της πλήρους διαγραφής του από το κόμμα της μείζονος αντιπολίτευσης.

Σαφής διαφοροποίηση

Το «φιτίλι» που προκάλεσε τη νέα αυτή «φωτιά» στη ΝΔ άναψε χθες το πρωί ο ίδιος ο κ. Σκυλακάκης, ο οποίος, μιλώντας στο ραδιοφωνικό σταθμό Βήμα 99,5, δήλωσε ότι θα ζητήσει από τα συλλογικά όργανα του κόμματος την αλλαγή στάσης έναντι του μνημονίου. Συγκεκριμένα, ο κ. Σκυλακάκης εκτίμησε ότι είναι αδύνατο να μηδενιστεί το έλλειμμα το 2011, όπως είχε υπογραμμίσει ο πρόεδρος της ΝΔ Α. Σαμαράς στη Θεσσαλονίκη, και τόνισε ότι την άποψή του αυτή θα εξηγήσει στα συλλογικά όργανα του κόμματος -όπως στην Κ.Ο. της ΝΔ που συνεδριάζει αύριο- και θα ζητήσει αλλαγή στάσης της παράταξης, καθώς, όπως υποστήριξε, η πρόταση της ΝΔ παραπλανά τον κόσμο. Ο κ. Σκυλακάκης τόνισε ότι η χώρα βρίσκεται στο χείλος του γκρεμού και ότι «κρεμόμαστε από το μνημόνιο», υπογραμμίζοντας ότι «θα είναι αυτοπυροβολισμός αν ανακοπεί η προσπάθεια του μνημονίου». Προσέθεσε, δε, ότι «το κλειδί δεν είναι η αντιπολίτευση. Είναι να πούμε στον κόσμο με ρεαλισμό τι πραγματικά σημαίνει. [...] και τόνισε πως «ό,τι κι αν κάνουμε, αν η προσπάθεια δεν είναι συλλογική, τότε η αποτυχία είναι πραγματική».

Διαγραφή σε… χρόνο dt

Η αντίδραση της ΝΔ ήταν κεραυνοβόλα, καθώς λίγο μετά τις δηλώσεις του από τη Ρηγίλλης ανακοινώθηκε ότι «με απόφαση του προέδρου της ΝΔ κ. Α. Σαμαρά, τίθεται εκτός Κοινοβουλευτικής Ομάδας του κόμματος ο ευρωβουλευτής κ. Θ. Σκυλακάκης. Παράλληλα, ο πρόεδρος της ΝΔ, με έγγραφό του προς τον πρόεδρο της Επιτροπής Δεοντολογίας του κόμματος κ. Γ. Τραγάκη, παρέπεμψε στην Επιτροπή τον κ. Σκυλακάκη, με το ερώτημα της οριστικής διαγραφής από μέλος της ΝΔ, γιατί με τις δηλώσεις του επέλεξε να θέσει τον εαυτό του εκτός κόμματος». Πολιτικοί παράγοντες εξέφραζαν την έκπληξή τους σχετικά με την ταχύτητα με την οποία ο κ. Σκυλακάκης διεγράφη, ωστόσο, πληροφορίες αναφέρουν ότι η απόφαση ελήφθη από τον πρόεδρο της ΝΔ μετά από σύσκεψη που είχε με στενούς του συνεργάτες και αφού μελέτησε το απομαγνητοφωνημένο κείμενο της συνέντευξης του ευρωβουλευτή.

«Να παραιτηθεί…»

Επίσης, πληροφορίες αναφέρουν ότι η ΝΔ ενδέχεται να ζητήσει την παραίτηση του κ. Σκυλακάκη από τη θέση του ευρωβουλευτή, καθώς υποστηρίζεται ότι οι θέσεις αυτές είναι εκ διορισμού, αν και ο κ. Σκυλακάκης, μιλώντας στον Flash 96, επισήμανε ότι κάτι τέτοιο είναι προσβλητικό για τον κοινοβουλευτισμό γιατί η ουσία του κοινοβουλευτισμού είναι ότι οι ευρωβουλευτές και οι βουλευτές πρέπει να ασκούν την ελευθερία γνώμης τους, αλλιώς γίνονται φερέφωνα.

Πρέπει να σημειωθεί ότι, μιλώντας στον Flash 96, ο αντιπρόεδρος της ΝΔ Δ. Αβραμόπουλος δήλωσε, μεν, ότι «κανείς δεν είναι υπέρ των διαγραφών σε καμία παράταξη και σε κανένα κόμμα», συμπλήρωσε χαρακτηριστικά ότι «τελειώσαμε πλέον με τα “μαντριά”. Αυτή η λογική που αναγάγει την πολιτική σε ένα απώτερο παρελθόν έχει μείνει πίσω. Ο καθένας είναι ελεύθερος να συμμετέχει σε ένα εθελοντικό οργανισμό που λέγεται κόμμα, με τις ιδέες, τις απόψεις του, τις προτάσεις του. Αν δεν θέλει και δυσφορεί, ανοιχτές οι πόρτες».

Μάρτυς ο Καραμανλής για Βατοπέδι

Την ομόφωνη απόφαση να κληθεί για να καταθέσει ως μάρτυρας ο τέως πρωθυπουργός Κ. Καραμανλής έλαβε χθες η Προκαταρκτική Επιτροπή της Βουλής που διερευνά την υπόθεση της Μονής Βατοπεδίου, μετά την κατάθεση της Αικ. Πελέκη, που έκανε λόγο για «κεντρική απόφαση» αναφορικά με τις ανταλλαγές ακινήτων μεταξύ του Δημοσίου και της Μονής για τη Βιστωνίδα λίμνη.

«Χρήσιμο να συμβάλετε»

Η επιστολή κλήσης στην Επιτροπή, που πρόκειται να αποσταλεί στον κ. Καραμανλή, τον ενημερώνει ότι η Επιτροπή «έκρινε ομόφωνα πως θα ήταν χρήσιμο να συμβάλετε και με τη δική σας μαρτυρία στη διερεύνηση αυτής της υπόθεσης. Προς τούτο, είμαστε στη διάθεσή σας να προσδιορίσουμε από κοινού τον προσφορότερο τρόπο για τη συμβολή σας αυτή». Ωστόσο, οι βουλευτές των κομμάτων του ΚΚΕ, του ΛΑΟΣ και του ΣΥΡΙΖΑ διαφώνησαν με το ύφος της επιστολής, ειδικά σε ό,τι αφορά τη διατύπωση περί «προσφορότερου τρόπου» κατάθεσης του τέως πρωθυπουργού, εκτιμώντας ότι κατ’ αυτό τον τρόπο δίδεται η δυνατότητα στον κ. Καραμανλή να αποφύγει κατάθεσή του ενώπιον της Επιτροπής, είτε στη Βουλή είτε κατ’ οίκον, αποκρινόμενος στην κλήτευση με υπόμνημα.

Αντίδραση ΝΔ

Από την πλευρά της, η ΝΔ κατηγόρησε το ΠΑΣΟΚ ότι σύρθηκε πίσω από τον ΛΑΟΣ. Σε δήλωσή του ο κ. Δένδιας τόνισε ότι «η “πράσινη πολυκατοικία” αποφάσισε με πρωτοβουλία του θυρωρού της, του ΛΑΟΣ, να κληθεί στην Προανακριτική Επιτροπή ο πρώην πρωθυπουργός». Σημειώνεται ότι η ΝΔ έχει αποχωρήσει από την Προκαταρκτική Επιτροπή.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου