ποιος ακούει ότι η μια μόνη καμπάνα δεν ακούει παρά έναν ήχο

Τρίτη 21 Σεπτεμβρίου 2010

Ο απόηχος της ιστορικής παπικής επίσκεψης στη Βρετανία

Η επίσκεψη του Ποντίφικα, η πρώτη στη Βρετανία από το 1982, συνεπήρε τα πλήθη των πιστών Καθολικών


Ενώπιον τουλάχιστον 50.000 πιστών που είχαν συγκεντρωθεί σε πάρκο του Μπέρμιγχαμ ο Πάπας Βενέδικτος ο 16ος τέλεσε την οσιοποίηση του Βρετανού καρδιναλίου του 19ου αιώνα Τζον Χένρι Νιούμαν, ολοκληρώνοντας την ιστορική τετραήμερη επίσκεψή του στη Σκωτία και την Αγγλία.

Η επίσκεψη του Ποντίφικα, η πρώτη στη Βρετανία από το 1982, συνεπήρε τα πλήθη των πιστών Καθολικών, αλλά και πολύ άλλο κόσμο, ιδίως νεαρούς, που ενδιαφέρθηκαν να δουν από κοντά μία προσωπικότητα που κυριαρχούσε στα ΜΜΕ της Βρετανίας πριν και κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του. Οι 65.000 που συγκεντρώθηκαν στη Γλασκόβη, οι 80.000 στο Χάιντ Παρκ του Λονδίνου και το πλήθος στο Μπέρμιγχαμ επεφύλασσαν σε ορισμένες περιπτώσεις υποδοχή ροκ σταρ στον Πάπα, ο οποίος φαινόταν να το απολαμβάνει.

Η σκιά των σκανδάλων παιδεραστίας στους κόλπους της Καθολικής Εκκλησίας ωστόσο ήταν βαριά. Παράλληλα με την ενθουσιώδη υποδοχή, χιλιάδες πολίτες, ιδίως στο Λονδίνο, διοργάνωσαν τις δικές τους εκδηλώσεις διαμαρτυρίας. Πέρα από τις κατηγορίες σε βάρος του Ποντίφικα για συγκάλυψη διαμαρτύρονταν για τη στάση του Βατικανού σε θέματα όπως η ισότητα των φύλων, οι ομοφυλοφιλικές σχέσεις, η αντισύλληψη και οι αμβλώσεις.

Για πρώτη φορά ο Πάπας Βενέδικτος 16ος εξέφρασε δημοσίως «ντροπή και βαθιά θλίψη» για το «ανείπωτο έγκλημα» της παιδεραστίας από ιερείς. Συναντήθηκε μάλιστα στο Λονδίνο με πέντε θύματα και προσευχήθηκε μαζί τους. Ο Πάπας συναντήθηκε επίσης με τους ηγέτες άλλων δογμάτων και θρησκειών, σε μια προσπάθεια να πέσουν γέφυρες, κυρίως με τους Αγγλικανούς. Μία άλλη σημαντική στιγμή της παρουσίας του στη χώρα ήταν η προειδοποίηση για τον κίνδυνο του επελαύνοντος αθεϊσμού στη Βρετανία. Η παρουσία του Πάπα έφερε στο ίδιο χώρο όλες τις κορυφαίες προσωπικότητες του δημόσιου βίου στη Βρετανία, ακόμα και τον Γκόρντον Μπράουν σε κάθισμα δίπλα στον προσφάτως ασπασθέντα τον καθολικισμό, Τόνι Μπλερ, ενώ λίγο πιο πλάι βρισκόταν η βαρώνη Μάργκαρετ Θάτσερ.

Μέσα σε όλα αυτά σημειώθηκαν και έξι συλλήψεις για υπόπτους σχεδιασμού τρομοκρατικής επίθεσης κατά του Ποντίφικα. Τελικά και οι έξι αφέθησαν ελεύθεροι, με κάποιες πληροφορίες να αναφέρουν ότι οι συζητήσεις περί επίθεσης που οδήγησαν στη σύλληψή τους δεν ήταν παρά ένα χοντροκομμένο αστείο.

Οι αναλύσεις για τη σημασία και την επιτυχία της επίσκεψης του Πάπα μόλις αρχίζουν. Ο Κυριακάτικος Independent με δημοσκόπησή του δείχνει ότι οι ίδιοι οι Καθολικοί παραδέχονται την ευθύνη του Βατικανού στη συγκάλυψη των σκανδάλων. Οι υπόλοιπες εφημερίδες πάντως μιλούν για έναν γλυκόλογο, πράο και συμπαθή Πάπα, που έκανε το παραπάνω βήμα της αναγνώρισης των ευθυνών της Καθολικής Εκκλησίας. Όπως και να’ χει, οι εικόνες της τετραήμερης περιήγησης του Ποντίφικα σε Σκωτία, Λονδίνο και Μπέρμιγχαμ θα μείνουν για καιρό χαραγμένες στο μυαλό των Βρετανών.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου