ποιος ακούει ότι η μια μόνη καμπάνα δεν ακούει παρά έναν ήχο

Τετάρτη 29 Σεπτεμβρίου 2010

Αντιμέτωποι με σκληρές ποινές

Αυστηρότατο νομοθετικό πλαίσιο που προβλέπει ποινές φυλάκισης τουλάχιστον τριών ετών, αφαίρεση άδειας και ανάθεση του μεταφορικού τους έργου σε ιδιώτες, αντιμετωπίζουν πλέον οι μεταφορείς που μετρούν ήδη τρεις συλλήψεις συναδέλφων τους.

Με την απαρέγκλιτη εφαρμογή του νόμου που μέχρι στιγμής έχει μεταφρασθεί σε τρεις συλλήψεις (μία στην Ελευσίνα και δύο στο νομό Ηλείας) απαντά η κυβέρνηση στην αδιάλλακτη στάση των ιδιοκτητών φορτηγών οι οποίοι συνεχίζουν τις κινητοποιήσεις τους.

Λίγο μετά τις 12 το μεσημέρι της Τετάρτης στο 26ο χιλιόμετρο της Εθνικής Οδού Αθηνών - Κορίνθου (στο ύψος των διοδίων Ελευσίνας) ένας 35χρονος οδηγός συνελήφθη, όταν μαζί με συναδέλφους του είχε μπει στη μέση του δρόμου και παρεμπόδιζαν τη διέλευση φορτηγών με προορισμό την Αθήνα. 

Περίπου δύο ώρες αργότερα,  συνελήφθησαν επίσης ένας 57χονος και ένας 41χρονος, ιδιοκτήτες αμφότεροι φορτηγών Δημοσίας Χρήσης, όταν προσπάθησαν να αποκλείσουν το 52ο χιλιόμετρο της νέας εθνικής οδού Πατρών - Πύργου.
«Να εφαρμοστεί απαρέγκλιτα ο νόμος»
Η σκλήρυνση της στάσης της αστυνομίας είναι άμεσο αποτέλεσμα της σύσκεψης που είχε προηγηθεί νωρίς το πρωί υπό τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Θ. Πάγκαλο και στην οποία συμμετείχαν επτά συναρμόδιοι υπουργοί (Ραγκούσης, Παπακωνσταντίνου, Βενιζέλος, Παπουτσής, Χρυσοχοϊδης, Ρέππας και Καστανίδης).

Στη σύσκεψη αποφασίστηκε η άμεση προώθηση νομοθετικής ρύθμισης με την οποία θα επιτρέπεται σε φορτηγά Ιδιωτικής Χρήσεως να εκτελούν το έργο των δημόσιων μεταφορέων ενώ θα προβλέπονται αυστηρότερες κυρώσεις για τους -ήδη ευρισκόμενους υπό επίταξη- ιδιοκτήτες Φορτηγών Δημόσιας Χρήσης που θα εξακολουθήσουν να αρνούνται να εργαστούν.
«Θα εφαρμοστεί απαρέγκλιτα ο νόμος» σημειώθηκε σύμφωνα με πληροφορίες στη σύσκεψη.
Ενταση και τραυματισμοί στα μπλόκα Αμετακίνητοι στις θέσεις τους παραμένουν οι οδηγοί φορτηγών δημόσιας χρήσης, που αποφάσισαν τη συνέχιση των κινητοποιήσεών τους. Εντονα κυκλοφοριακά προβλήματα παρατηρήθηκαν το πρωί της Τετάρτης στην εθνική οδό, στο ύψος της Μεταμόρφωσης. Ομάδα 15 - 20 ατόμων που έχουν τα φορτηγά τους παραταγμένα, εισέρχονταν στη μέση του δρόμου και προσπαθούσαν να σταματήσουν συναδέλφους τους που εργάζονταν.
Επίσης, το μεσημέρι σημειώθηκε ένταση και στα μπλόκα στην περιοχή της Ελευσίνας όπου υπήρξε η σύλληψη οδηγού και τραυματισμός δύο ακόμη. Στην Θεσσαλονίκη, ακινητοποιημένα στα ίδια σημεία, στον κόμβο Καλοχωρίου (Λαχαναγορά), στο λιμάνι, στη Γέφυρα και στο Δερβένι, όπως και τις προηγούμενες ημέρες, παραμένουν τα φορτηγά δημόσιας χρήσης, έπειτα από την απόφαση των αυτοκινητιστών να συνεχίσουν τις κινητοποιήσεις τους.
Αναγκαστικές άδειες στους εργαζομένους ελλείψει εμπορευμάτων
Επιστολή στον πρωθυπουργό, Γιώργο Παπανδρέου, απέστειλε ο Σύνδεσμος Βιομηχανιών Βορείου Ελλάδος (ΣΒΒΕ), στην οποία υποστηρίζει πως σημαντική μερίδα των βορειοελλαδικών επιχειρήσεων έχει περιέλθει σε τραγική κατάσταση στην οποία, λόγω της συνεχιζόμενης αποχής των ιδιοκτητών φορτηγών δημόσιας χρήσης από την εργασία τους.
Μεταξύ άλλων, στην επιστολή του ο ΣΒΒΕ αναφέρει πως πολλές επιχειρήσεις μέλη του έχουν προχωρήσει, εδώ και μέρες, στην παροχή υποχρεωτικής άδειας στο σύνολο του προσωπικού τους, μέχρι να εξομαλυνθεί η κατάσταση, διότι δεν έχουν πλέον πρώτες ύλες, ώστε να υλοποιήσουν τις παραγγελίες τους. Μάλιστα, ο Σύνδεσμος ισχυρίζεται ότι σε περίπτωση που δε βρεθεί η «χρυσή τομή», τότε «η κυβέρνηση θα φέρει ακέραια την ευθύνη για την εκτόξευση στα ύψη της ανεργίας στην περιφέρεια, η οποία είναι βέβαιο ότι θα έχει απρόβλεπτες κοινωνικές συνέπειες».
Προσφυγές στη Δικαιοσύνη Σε
προσφυγές εν τω μεταξύ στη δικαιοσύνη κατά των μεταφορέων προχωρούν από την πλευρά τους οι εκπρόσωποι του επιχειρηματικού και εμπορικού κλάδου. «Θα προσφύγουμε δικαστικά κατά των μεταφορέων αν συνεχιστεί αυτή η κατάσταση», δήλωσε ο πρόεδρος της Ενωσης Επιμελητηρίων Ελλάδος, Γιώργος Κασσιμάτης. «Υπάρχει νόμος και πρέπει να εφαρμοστεί», σημείωσε, από την πλευρά του, ο πρόεδρος του ΕΒΕΑ, Κωνσταντίνος Μίχαλος, και κάλεσε τα συντεταγμένα όργανα της πολιτείας να εφαρμόσουν τους νόμους.
«Παραιτούμαι από κάθε άλλη προσπάθεια μεσολάβησης και διαπραγμάτευσης με τους μεταφορείς», επανέλαβε με χθεσινή επιστολή του ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ Βασίλης Κορκίδης.






Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου