ποιος ακούει ότι η μια μόνη καμπάνα δεν ακούει παρά έναν ήχο

Πέμπτη, 16 Σεπτεμβρίου 2010

«Καλώς ήλθατε στο Λύκειο»

ΣΕ ΕΝΑν ΧΡΟΝΟ ΕΚΤΙΜΑΤΑΙ ΠΩΣ ΘΑ ΓΙΝΕΙ ΕΠΙΣΚΕΨΙΜΟΣ Ο ΧΩΡΟΣ οΠΟΥ ΔΙΔΑΣΚΕ Ο ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΗΣ
Τρία µικρά στέγαστρα από γυαλί θα καλύπτουν τα πιο ευπαθή σηµεία του Λυκείου του Αριστοτέλη, ενώ ένα belvedere προς την οδό Ρηγίλλης θα επιτρέπουν στους επισκέπτες να έχουν πανοραµική άποψη του αρχαιολογικού χώρου που θα «ενοποιηθεί» µε τον κήπο του Βυζαντινού Μουσείου δηµιουργώντας ένα αρχαιολογικό πάρκο 36 στρεµµάτων
Εδώ και 14 χρόνια ένας σηµαντικότατος αρχαιολογικός χώρος της Αθήνας, 300 µ. από το Κοινοβούλιο, που ήρθε στο φως κατά τις ανασκαφές για το Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης Βασίλη και Ελίζας Γουλανδρή, είναι αφηµένος στο έλεος των καιρικών συνθηκών και απρόσιτος. Τώρα, το Λύκειο του Αριστοτέλη, που στέγασε την περίφηµη σχολή του αρχαίου φιλοσόφου, ετοιµάζεται επιτέλους να παραδοθεί στο κοινό και στους ξένους επισκέπτες.

Αν οι εργασίες αρχίσουν αµέσως – δεδοµένου πως τα πρώτα χρήµατα αναµένονται στις 15 Οκτωβρίου από χορηγία του Οργανισµού Προγνωστικών Αγώνων Ποδοσφαίρου (ΟΠΑΠ) – εκτιµάται πως θα έχουν ολοκληρωθεί σε έναν χρόνο. Οπότε η Αθήνα θα αποκτήσει ένα αρχαιολογικό πάρκο και πνεύµονα πρασίνου 36 στρεµµάτων καθώς το Λύκειο προβλέπεται να «ενοποιηθεί» µε τον περιβάλλοντα χώρο του γειτονικού Βυζαντινού και Χριστιανικού Μουσείου.

Τρία µικρά στέγαστρα από γυαλί και µέταλλο προβλέπεται να αντικαταστήσουν την προηγούµενη πρόταση που ήθελε ένα ενιαίο – και κατά πολλούς «φαραωνικού τύπου» – στέγαστρο το οποίο θα κάλυπτε το σύνολο της ανασκαφής, ήτοι επιφάνεια 2,5 στρεµµάτων. Τα χαµηλά στέγαστρα που εγκρίθηκαν από το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συµβούλιο θα καλύπτουν έκταση µόλις 100 τ.µ. από τα 11 στρέµµατα που αποτελούν το σύνολο του οικοπέδου και θα τοποθετηθούν πάνω από τα πλέον ευπαθή σηµεία του χώρου: δύο υπόκαυστα – χώροι υπόγειοι στην αρχαιότητα – και µια δεξαµενή ψυχρού λουτρού µε εσωτερικά επιχρίσµατα, ενώ εκτεταµένη συντήρηση προβλέπεται και για τα υπόλοιπα ευρήµατα που έφερε στο φως το 1996 η αρχαιολογική σκαπάνη της Εφης Λυγκούρη.

Ελεύθερος ο υπόλοιπος χώρος της Παλαίστρας, θα αποκτήσει είσοδο από τη λεωφόρο Βασιλίσσης Σοφίας (ανάµεσα στη Λέσχη Αξιωµατικών και το Βυζαντινό Μουσείο). Ενα belvedere θα διαµορφωθεί προς την πλευρά της οδού Ρηγίλλης ώστε οι επισκέπτες να «διαβάζουν» από ψηλά (οι αρχαιότητες βρέθηκαν σε βάθος 3 µ.)

την κάτοψη του χώρου µε την κεντρική αυλή, το περιστύλιο και τις κλειστές αίθουσες.

Η πρόσβαση θα επιτρέπεται µόνο στην «καρδιά» της Παλαίστρας διαστάσεων 23 x 26 µ. από δύο ράµπες στα σηµεία που αποτελούσαν και στην αρχαιότητα της εισόδους στον χώρο. Μελλοντικά δε προβλέπεται να φυτευτεί ο νέος αρχαιολογικός χώρος µε φυτά που ευδοκιµούσαν στις παριλίσιες περιοχές και να φωτιστεί διακριτικά, ώστε να µη δηµιουργηθεί «µια µαύρη τρύπα στην καρδιά της Αθήνας», σύµφωνα µε τη µελέτη που υπογράφουν οι αρχιτέκτονες Δηµήτρης Κουτσογιάννης και Δηµήτρης Κουκουλάς.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου