ποιος ακούει ότι η μια μόνη καμπάνα δεν ακούει παρά έναν ήχο

Δευτέρα 27 Σεπτεμβρίου 2010

Εξουσία χωρίς φιλότιμο

Οι κυβερνητικοί παράγοντες και τα κομματικά στελέχη του ΠΑΣΟΚ ζητάνε σχεδόν σε καθημερινή βάση συγγνώμη από τον ελληνικό λαό για την πολιτική που εφαρμόζουν.

  Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης κ. Πάγκαλος κάνει δημόσια την αυτοκριτική του για τους μαζικούς διορισμούς που έγιναν με ευθύνη των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ. Έφτασε στο σημείο να υποστηρίξει, σε τηλεοπτική του παρέμβαση, ότι διορίστηκαν τόσοι πολλοί από το ΠΑΣΟΚ και τη ΝΔ, ώστε το 1/3 των δημοσίων υπαλλήλων πλεονάζει. Συγγνώμη ζητάει από τον ελληνικό λαό και το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης για την εφαρμογή της λεγόμενης περαίωσης. Δηλώνουν ότι το μέτρο είναι άδικο και πρόχειρο, αλλά επιβάλλεται από την αδυναμία της δημόσιας διοίκησης να καταπολεμήσει αποτελεσματικά τη φοροδιαφυγή.

Άλλα έλεγαν, άλλα κάνουν 

Συγγνώμη ζητάει και ο πρωθυπουργός κ. Παπανδρέου από τους μη προνομιούχους Έλληνες, που είναι τα μεγάλα θύματα της οικονομικής πολιτικής του. Αποδίδει τη δημοσιονομική κρίση και την ουσιαστική χρεοκοπία της χώρας στο κακό κυβερνητικό παρελθόν, και ιδιαίτερα στην περίοδο Καραμανλή. Δέχεται ότι η πολιτική που εφαρμόζει είναι άδικη και πως δημιουργεί τεράστια κοινωνικά προβλήματα, υποστηρίζει, όμως, ότι δεν μπορούσε να κάνει διαφορετικά. Η κυβέρνηση Παπανδρέου αποκτά χαρακτηριστικά «κυβέρνησης συγγνώμης». Η πολιτική που εφαρμόζει είναι σε διαμετρικά αντίθετη κατεύθυνση από τις δεσμεύσεις που είχε αναλάβει έναντι του ελληνικού λαού. Ο πρωθυπουργός δεν ήξερε ακριβώς την οικονομική κατάσταση και γι’ αυτό τώρα εφαρμόζει μία ισοπεδωτική λιτότητα. Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης πήρε μέρος στο διαχρονικό όργιο των μαζικών διορισμών και γι’ αυτό δεν είναι σε θέση να προωθήσει την αξιοκρατία και την αποτελεσματική οικονομική λειτουργία της δημόσιας διοίκησης. Το οικονομικό επιτελείο δεν μπορεί να επιτύχει την προγραμματισμένη αύξηση των φορολογικών εσόδων ούτε να συμβάλει στην αναγκαία μείωση των δημοσίων δαπανών γι’ αυτό επιμένει φορομπηχτικά. Ακόμη και το μνημόνιο, το οποίο είναι κορυφαία στρατηγική επιλογή του κ. Παπανδρέου και των συνεργατών του, καταγγέλλεται από κυβερνητικά, αυτοδιοικητικά στελέχη που θέλουν να διατηρήσουν καλές σχέσεις με τη βάση του Κινήματος και τους ψηφοφόρους τους. Το χαρακτηρίζουν άδικο, απαράδεκτο, αφόρητο, αλλά καταλήγουν στο συμπέρασμα ότι είναι αναγκαίο. Η κυβέρνηση της συγγνώμης δεν μπορεί πλέον να καλύψει τις πολιτικές ευθύνες της πίσω από τις εντυπωσιακές παραδοχές. Δεν φταίμε εμείς που διόριζε επί δεκαετίες το ΠΑΣΟΚ. Δεν φταίμε εμείς για την ασυνέπεια και την έλλειψη προετοιμασίας του κ. Παπανδρέου. Δεν φταίμε εμείς για τα χάλια της δημόσιας διοίκησης, ιδιαίτερα σε τομείς «πράσινης» κυριαρχίας, όπως είναι οι εφοριακοί υπάλληλοι και το ΣΔΟΕ. Η συγγνώμη δεν είναι ειλικρινής, και γι’ αυτό δεν γίνεται δεκτή.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου