ποιος ακούει ότι η μια μόνη καμπάνα δεν ακούει παρά έναν ήχο

Δευτέρα, 20 Σεπτεμβρίου 2010

Τρόικα και κυβέρνηση μαγειρεύουν τον προϋπολογισμό.

Νέα συνάντηση με τους επικεφαλής της τρόικας θα έχει σήμερα το απόγευμα, στο υπουργείο Οικονομικών, ο υπουργός Γιώργος Παπακωνσταντίνου, με αντικείμενο την υλοποίηση του τρέχοντος προϋπολογισμού και την κατάρτιση του νέου, αλλά και την προώθηση των διαρθρωτικών αλλαγών. Ο ενδιάμεσος αυτός έλεγχος της ελληνικής οικονομίας ολοκληρώνεται με την αναχώρηση του κλιμακίου της τρόικας μεθαύριο Τετάρτη. Έπεται ο νέος έλεγχος τον Οκτώβριο, με βάση τα αποτελέσματα του οποίου θα εγκριθεί η γ΄ δόση του δανείου τον Δεκέμβριο.

Όσον αφορά την εκτέλεση του τρέχοντος προϋπολογισμού, η τρόικα εστιάζει τόσο στην υστέρηση των εσόδων και τον τρόπο κάλυψής της, αλλά και στις αυξημένες ανάγκες χρηματοδότησης των φορέων του ευρύτερου δημόσιου τομέα (ασφαλιστικά ταμεία, νοσοκομεία, ΟΤΑ), οι οποίες «απειλούν» να εξανεμίσουν το «μαξιλάρι» των περίπου 5 δισ. ευρώ στο σκέλος των δαπανών. Για τον προϋπολογισμό 2011, εξετάζεται η εξειδίκευση των φορολογικών μέτρων, όπως είναι η αύξηση του χαμηλού συντελεστή ΦΠΑ 11% στο 13% κατά πάσα πιθανότητα (μπορεί να αποδώσει περί το 1 δισ. ευρώ) και η εξίσωση των ΕΦΚ στο πετρέλαιο θέρμανσης και κίνησης. Επιπλέον, εξετάζονται και οι τελευταίες λεπτομέρειες για τις διαρθρωτικές αλλαγές (άνοιγμα κλειστών επαγγελμάτων, ενιαίο μισθολόγιο στο Δημόσιο, άνοιγμα αγοράς ενέργειας και αναδιάρθρωση των συγκοινωνιακών φορέων, αρχής γενομένης από τον ΟΣΕ), οι οποίες πρέπει να δρομολογηθούν έως το τέλος του έτους.

Εν τω μεταξύ, επαφές με τους ενδιαφερόμενους φορείς για το θέμα της επικείμενης περαίωσης των εκκρεμών φορολογικών υποθέσεων, θα αρχίσει αυτή την εβδομάδα ο υπουργός Οικονομικών. Όπως αναφέρουν παράγοντες του υπουργείου, η σχετική νομοθετική ρύθμιση αναμένεται να δημοσιοποιηθεί την ερχόμενη εβδομάδα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου