ποιος ακούει ότι η μια μόνη καμπάνα δεν ακούει παρά έναν ήχο

Πέμπτη 30 Σεπτεμβρίου 2010

Το κράτος δεν υπάρχει πια...

ΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΔΗΜΟΣΙΟ ΕΧΕΙ ΤΕΡΑΣΤΙΟ ΚΟΣΤΟΣ ΚΑΙ ΜΗΔΕΝΙΚΗ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ

Όσο κι αν δυσκολευόμαστε να το παραδεχθούμε, το ελληνικό Δημόσιο έχει σταματήσει να υπάρχει σε ό,τι αφορά τις βασικές λειτουργίες του.
Το μόνο που έχει απομείνει είναι μια τεράστια γραφειοκρατία, με απαγορευτικό κόστος για την ελληνική οικονομία και την κοινωνία. Η υπερχρέωση του ελληνικού Δημοσίου οφείλεται στο κόστος της κρατικής γραφειοκρατίας. Η αδυναμία αποτελεσματικής αντιμετώπισης της οικονομικής και κοινωνικής κρίσης πρέπει να αποδοθεί στην περίπου μηδενική λειτουργικότητα, αποτελεσματικότητα του κράτους και των υπηρεσιών του.
Διαρκής επιβεβαίωση
Τα κυβερνητικά στελέχη υποκρίνονται ότι χαράσσουν πολιτική, ενώ γνωρίζουν ότι η κατάρρευση του διοικητικού μηχανισμού εμποδίζει την εφαρμογή της. Οι πολίτες, οι οποίοι πληρώνουν το λογαριασμό της οικονομικής και κοινωνικής κρίσης, διαπιστώνουν σχεδόν σε καθημερινή βάση ότι το κράτος, που προκαλεί ένα σωρό οικονομικές επιβαρύνσεις, δεν υπάρχει σε ό,τι αφορά τις βασικές λειτουργίες του.
Χαρακτηριστικό παράδειγμα κατάρρευσης του διοικητικού μηχανισμού είναι η πολυδιαφημισμένη επίταξη των βυτιοφόρων και φορτηγών δημόσιας χρήσης και οι σχετικές υποχρεώσεις των ιδιοκτητών τους. Υποτίθεται ότι το κράτος απάντησε με αυτό τον τρόπο στην ανεύθυνη, από κοινωνική άποψη, συμπεριφορά τους. Το μέτρο ανακοινώθηκε μέσα στο καλοκαίρι, δεν εφαρμόστηκε στην πράξη και η κυβέρνηση επανήλθε χθες στο θέμα ορίζοντας αυστηρότερο νομοθετικό πλαίσιο για την επίταξη.
Η σχετική νομοθεσία είναι αρκετά αυστηρή, το κρίσιμο ερώτημα είναι εάν υπάρχει ο διοικητικός μηχανισμός άμεσης και αποτελεσματικής εφαρμογής της. Προς το παρόν η κυβέρνηση στέλνει πολιτικά μηνύματα, ενώ θα έπρεπε να στείλει τους αρμόδιους υπαλλήλους για να επιβάλουν στους ιδιοκτήτες βυτιοφόρων και φορτηγών δημόσιας χρήσης τον απόλυτο σεβασμό της νομιμότητας.
Ρεκόρ φοροδιαφυγής
Ανάλογη είναι η εικόνα και του φοροεισπρακτικού μηχανισμού. Έχει επέλθει η πλήρης διοικητική κατάρρευσή του, με αποτέλεσμα να κινείται η κυβέρνηση μεταξύ φραστικής αυστηρότητας στην αντιμετώπιση της μαζικής φοροδιαφυγής και συνεχών ρυθμίσεων -όπως η λεγόμενη περαίωση- που επιβραβεύουν τους φοροφυγάδες και κάνουν ακόμη πιο χαλαρή τη φορολογική συνείδηση των Ελλήνων πολιτών.
Η αδυναμία του φοροεισπρακτικού μηχανισμού να πιάσει τις επιδόσεις που περιγράφονται με κάθε λεπτομέρεια στο μνημόνιο εκθέτει την Ελλάδα σε τεράστιους κινδύνους. Η τρόικα και οι πιστωτές του ελληνικού Δημοσίου έχουν αρχίσει να χάνουν την υπομονή τους με την κυβέρνηση και τη δημόσια διοίκηση, που λένε σε όλα «ναι», στην πράξη, όμως, δυσκολεύονται να κινηθούν προς τη σωστή κατεύθυνση.
Η αποτελεσματική διαχείριση της κρίσης εμποδίζεται σε όλους τους τομείς από τη διοικητική κατάρρευση, που είναι αποτέλεσμα λαθεμένων επιλογών και μικροπολιτικών χειρισμών δεκαετιών. Τα προγράμματα οικονομικής εξυγίανσης των νοσοκομείων του ΕΣΥ διαδέχονται το ένα το άλλο χωρίς ποτέ να πραγματοποιούνται. Το έλλειμμα των νοσοκομείων του ΕΣΥ κινείται σήμερα σε ακόμη υψηλότερα επίπεδα από εκείνα της περιόδου Καραμανλή. Η πάταξη της εισφοροδιαφυγής ανακοινώνεται από τα αρμόδια στελέχη των μεγάλων ασφαλιστικών οργανισμών εδώ και χρόνια χωρίς να περιορίζει την απώλεια εσόδων για το ασφαλιστικό σύστημα.
Η μισή αλήθεια
Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης κ. Πάγκαλος διατύπωσε την άποψη ότι «όλοι φταίμε» για το ξεχαρβάλωμα της δημόσιας διοίκησης. Η πολιτική, κομματική διαχείριση του μαζικού ρουσφετιού δημιούργησε σε βάθος χρόνου μια στρατιά δημοσίων υπαλλήλων που είναι πρακτικά αδύνατο να χρηματοδοτηθεί από ένα Δημόσιο που βαρύνεται με χρέος της τάξης του 130% του ΑΕΠ. Η βασική ευθύνη γι’ αυτή την κατάσταση ανήκει στην πολιτική τάξη, και ιδιαίτερα στα κόμματα εξουσίας, ευθύνες, όμως, έχουν και οι πολίτες που επιβράβευσαν με την ψήφο τους τις ρουσφετολογικές πρακτικές. Εκατοντάδες χιλιάδες οικογένειες έλυσαν το οικονομικό τους πρόβλημα χωρίς να πληρούνται οι αναγκαίες επαγγελματικές προϋποθέσεις, φτάσαμε, όμως, σε ένα οριακό σημείο όπου το σύστημα δεν λειτουργεί και ασκεί φοβερή πίεση στα δημόσια οικονομικά και στους Έλληνες φορολογούμενους.
Ο κ. Πάγκαλος, ο οποίος έχει μια εντυπωσιακή πολιτική σταδιοδρομία και το θάρρος της γνώμης του, περιέγραψε το πρόβλημα, απέφυγε, όμως, να διατυπώσει τη μοναδική λύση. Η εξυγίανση των δημόσιων οικονομικών και η σωτηρία της Ελλάδας από τη χρεοκοπία περνάει υποχρεωτικά από την άρση της μονιμότητας των δημοσίων υπαλλήλων. Δεν υπάρχει άλλος τρόπος για να ξεχωρίσουν αυτοί που στέκονται στο ύψος του δημόσιου λειτουργού από εκείνους που απλώς παίρνουν το μισθό τους και να αρχίσει επιτέλους να λειτουργεί το Δημόσιο. Ακόμα και την ώρα της μεγάλης κρίσης οι πολιτικοί μας δεσμεύονται από τους υπολογισμούς του εκλογικού, πολιτικού κόστους και αποφεύγουν να πουν όλη την αλήθεια στον ελληνικό λαό.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου