Το υψηλό κόστος του τουρισμού στη χώρα μας στέλνει πολλούς Ελληνες στην Ευρώπη
«Αγαπώ τη χώρα μου αλλά δυστυχώς τα οικονομικά μου δεν μου επιτρέπουν να κάνω διακοπές στην Ελλάδα. Γι΄ αυτό με την οικογένειά μου επιλέγουμε να κάνουμε διακοπές στο εξωτερικό. Οι τιμέςαλλά και οι υπηρεσίεςδεν συγκρίνονται με αυτές της χώρας μας» αναφέρει η κυρία Λίνα Μουστάκα, δημόσιος υπάλληλος και μητέρα δύο παιδιών. Οπως εξηγεί, τα τελευταία χρόνια με τον σύζυγό της, επίσης δημόσιο υπάλληλο, έχουν διαπιστώσει ότι συμφέρει οικονομικά να οργανώνουν τις διακοπές τους στο εξωτερικό.
Η πρώτη τους εξόρμηση στο εξωτερικό ήταν στη γειτονική Ιταλία το καλοκαίρι του 2007, όπου διαπίστωσαν ότι τα συνολικά έξοδα τεσσάρων ατόμων για 10 ημέρες διακοπών έφτασαν το 50% των εξόδων που θα έκαναν αν επέλεγαν έναν εγχώριο τουριστικό προορισμό. «Το ταξίδι αυτό μας άνοιξε τα μάτια» αναφέρει ο κ. Γ. Μουστάκας. «Εκείνο το καλοκαίρι οι εταιρείες που έκαναν το δρομολόγιο ΠάτραΜπάρι έκαναν προσφορά ένα οικογενειακό πακέτο τεσσάρων ατόμων και αυτοκίνητο 300 ευρώ με επιστροφή.Αν είχαμε επιλέξει να πάμε στην Κρήτη, τα εισιτήρια θα ήταν το λιγότερο διπλάσια» λέει. Στην Ιταλία έμεναν σε μια μασερία λίγα χιλιόμετρα έξω από το Κοριλιάνο ντ΄ Οτραντο, ένα από τα ελληνόφωνα χωριά της Απουλίας.
«Μας χρέωναν 60 ευρώ το βράδυ και για τα τέσσερα άτομασε ένα κτίσμα του 17ου αιώνα, με υπέροχους κήπους και πισίνα» αναφέρει η κυρία Μουστάκα και εξηγεί ότι εκείνο που τους έκανε μεγάλη εντύπωση ήταν το πόσο χαμηλό ήταν το κόστος της ζωής. «Στα σουπερμάρκετ οι τιμές ήταν πολλές φορές το 1/3 από τις ελληνικές. Ο ακριβότερος καφές που ήπιαμε ήταν στο ιστορικό κέντρο του Λέτσε, μία από τις ωραιότερες πόλεις του ιταλικού Νότου,όπου ένας καπουτσίνο κόστιζε 2 ευρώ» λέει και προσθέτει ότι «σε κανένα από τα ρεστοράν που καθήσαμε δεν πληρώσαμε περισσότερα από 10 ευρώ το άτομο».
Η οικογένεια Μουστάκα είναι μία από τις πολλές οικογένειες Ελλήνων που τα τελευταία χρόνια επιλέγουν να κάνουν διακοπές στο εξωτερικό κυρίως επειδή τους συμφέρει οικονομικά. Το απαγορευτικά υψηλό κόστος του ελληνικού τουρισμού και το υψηλό κόστος ζωής στη χώρα μας καθιστούν απαγορευτικές τις διακοπές στην Ελλάδα, κυρίως για τις οικογένειες μεσαίων και χαμηλών εισοδημάτων. Ταυτόχρονα η εξάπλωση του Διαδικτύου δίνει τη δυνατότητα στους χρήστες να βρίσκουν φθηνά εισιτήρια και καταλύματα.
Οπως αναφέρει ο κ. Μουστάκας, «το καλοκαίρι του 2008 αποφασίσαμε να επισκεφθούμε την περιοχή του Μέλανος Δρυμού στον γερμανικό Νότο. Επειδή είχαμε οργανώσει το ταξίδι από νωρίς, καταφέραμε να βρούμε αεροπορικά εισιτήρια για το Μόναχο,τα οποία κόστισαν 110 ευρώ με επιστροφή και μάλιστα με τη Lufthansa. Στο αεροδρόμιο του Μονάχου παραλάβαμε το αυτοκίνητο που είχαμε νοικιάσει,μια ΒΜW 316,αντί 45 ευρώ την ημέρα.Μέσω του γραφείου τουρισμού της περιοχής νοικιάσαμε ένα διαμέρισμα στον πρώτο όροφο μιας μονοκατοικίας σε ένα μικρό χωριό,το Γκλότερταλ,αντί 50 ευρώ τη βραδιά. Εκείνο που μας έκανε εντύπωση είναι ότι από την υπηρεσία προώθησης του τουρισμού της περιοχής μας έκαναν δώρο μια κάρτα με την οποία μπορούσαμε να χρησιμοποιήσουμε δωρεάν όλα τα δημόσια μέσα μεταφοράς.Δεν νομίζω ότι πουθενά στην Ελλάδα θα μας κόστιζαν φθηνότερα» αναφέρει ο κ. Μουστάκας.
Μαζί με την οικογένεια Μουστάκα ταξιδεύει και η τριμελής οικογένεια του κ. Θ. Δημάδη. «Το καλοκαίρι του 2009 ταξιδέψαμε στην Αυστρία και μείναμε στον πρώτο όροφο ενός σαλέσε ένα μικρό παραμυθένιο χωριό,το Βαγκράιν,περίπου 100 χιλιόμετρα έξω από το Σάλτσμπουργκ. Το εισιτήριο Αθήνα- Βιέννη με επιστροφή μάς κόστισε 120 ευρώ το άτομο με τη Sky Εurope.Η διαμονή μας κόστισε 45 ευρώ την ημέρα για τρία άτομα. Οπουδήποτε στην Ελλάδαγια το ίδιο διάστημα που μείναμε στην Αυστρία θα μας είχε κοστίσει το λιγότερο τα διπλάσια χρήματα» αναφέρει.
Αλμυρός ο ελληνικός καφές
Η κυρία Αργυρώ Φίλη, πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών και Ταξιδιωτικών Γραφείων (ΗΑΤΤΑ), παραδέχεται ότι στους περισσότερους ελληνικούς προορισμούς τα πράγματα έχουν ξεφύγει από κάθε έλεγχο. «Οποιος ταξιδεύει στην Ευρώπη μπορεί να δει ότι σε πολλές περιοχές υπάρχουν εντελώς διαφορετικές σχέσεις τιμής και παρεχομένων υπηρεσιών. Οι τιμές για καφέ και φαγητό δεν συγκρίνονται με αυτές της Ελλάδας και κινούνται σε πιο λογικά επίπεδα. Μέλη ενός γκρουπ που ταξίδεψαν στην Ισπανία μου μίλησαν για καφέ της τάξεως του 1,4-2 ευρώ καιγια γεύμα με τρία πιάτα κόστους 15 ευρώ το άτομο. Ακόμη κι εμείς ως γραφείο που συνεργαζόμαστε με εστιατόρια σε τουριστικές περιοχές της χώρας μας δεν μπορούμε να εξασφαλίσουμε αυτές τις τιμές» αναφέρει χαρακτηριστικά. Σχετικά με τα πιο φθηνά οργανωμένα πακέτα η κυρία Φίλη αναφέρει ότι, αν κάποιος επιλέξει να ταξιδέψει σε μια χώρα της Ευρώπης εποχή εκτός αιχμής και προγραμματίσει το ταξίδι του από νωρίς, μπορεί πραγματικά να βρει πιο φθηνές προσφορές.
Σάββατο 13 Μαρτίου 2010
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου