Κανένα κράτος της Ε.Ε. δεν είναι τόσο «ευάλωτο» στην κρίση όσο η Ελλάδα, όπως αποδεικνύουν τα στοιχεία της Eurostat για την πορεία του ΑΕΠ σε όλα τα κράτη.
Ενώ φαινομενικά ακόμη και η ύφεση της τάξης του 2% που γνώρισε η ελληνική οικονομία φαντάζει μικρή σε σχέση με τη συρρίκνωση κατά 4% που διαπιστώθηκε στην Ευρωζώνη, μια πιο προσεκτική «ματιά» στα στοιχεία που δομούν το ΑΕΠ αποκαλύπτει ότι τα φαινόμενα απατούν.
Το 2009 στην Ελλάδα καταγράφεται η μεγαλύτερη ιστορικά (από το 1961 που υπάρχουν στοιχεία) μείωση της κατανάλωσης των νοικοκυριών, των επενδύσεων αλλά και των εξαγωγών και των τουριστικών ροών. Η μείωση είναι δυσανάλογα μεγάλη σε σχέση με αυτήν που βίωσαν οι κοινοτικοί μας εταίροι.
Συγκρίνεται μόνο με το πλήγμα που δέχθηκαν τα νοικοκυριά και οι επιχειρήσεις σε λίγα κράτη της Ε.Ε. όπως η Ιρλανδία, που γνώρισε πολύ μεγάλη πτώση του ΑΕΠ.
Τα στοιχεία δείχνουν ότι η ελληνική οικονομία είναι πολύ ευάλωτη στην κρίση, που φέτος αναμένεται να είναι πιο έντονη, και ότι το «τίμημα» το πληρώνουν εδώ πολύ περισσότερο οι καταναλωτές και οι επιχειρήσεις:
Μείωση επενδύσεων κατά 13,4% * Στη χώρα μας το 2009 οι επενδύσεις συρρικνώθηκαν κατά 13,4% σε σχέση με το 2008, έναντι 10,7% μείωσης σε κοινοτικό επίπεδο, καθώς δεν κατέστη εφικτό η Ελλάδα να απορροφήσει κοινοτικά κονδύλια. Ποτέ άλλοτε στη νεότερη ιστορία της Ελλάδας δεν έχει καταγραφεί διψήφια μείωση των επενδύσεων.
* Η κατανάλωση των νοικοκυριών περιορίστηκε το 2009 κατά 1,8% για πρώτη φορά επίσης ιστορικά. Ακόμη και το πρώτο μισό της δεκαετίας του 1990 απλώς είχε αυξηθεί με χαμηλό ρυθμό, κατά 1,9%, ενώ τα χρόνια που προηγήθηκαν, μέσω του δανεισμού είχε στηρίξει την αύξηση του ελληνικού ΑΕΠ. Στα κράτη της ευρωζώνης κατέστη δυνατό η μείωση της κατανάλωσης να περιοριστεί μόνο κατά 1% το 2009 μέσω των προγραμμάτων τόνωσης της οικονομίας που θέσπισαν τα κράτη και θα βρίσκονται σε λειτουργία και το 2010 (επιδόματα, φοροαπαλλαγές, μείωση ασφαλιστικών εισφορών κ.λπ.).
* Οι εξαγωγές μαζί με την πορεία των τουριστικών ροών προς την Ελλάδα περιορίστηκαν το 2009 κατά 18,1%, έναντι 14,2% μείωσης σε επίπεδο ευρωζώνης.
* Δύο παράγοντες περιόρισαν τη μείωση του ΑΕΠ, τουλάχιστον στους αριθμούς. Ο πρώτος ήταν μια πρωτοφανής αύξηση της κρατικής κατανάλωσης, κατά 9,6% το 2009, όταν στα υπόλοιπα κράτη οι δαπάνες αυξήθηκαν κατά 2%.
* Επίσης, στην Ελλάδα μειώθηκαν τελικά πάρα πολύ οι εισαγωγές (κατά 14,1% έναντι 12,5% στα υπόλοιπα κράτη), καθώς πολλές επενδύσεις ακυρώθηκαν ή αναβλήθηκαν και τα νοικοκυριά μείωσαν την κατανάλωση. Ομως, για να υπολογίσει το υπουργείο Οικονομικών το ΑΕΠ αφαιρεί από όλα τα υπόλοιπα μεγέθη τις εισαγωγές (καθώς πρόκειται για εισόδημα που φεύγει στο εξωτερικό). Ετσι όσο μειώνονται οι εισαγωγές, τόσο το ΑΕΠ αβγατίζει.
71% οι μισθοί στην Ε.Ε. - 52% στην Ελλάδα
Οπως εξηγούν αρμόδια στελέχη, το πραγματικό πλήγμα στο εισόδημα των νοικοκυριών στην Ελλάδα είναι ακόμη πιο μεγάλο καθώς εξ αρχής η πίτα του ΑΕΠ που κατέληγε σε αυτά ήταν πολύ μικρή: ενώ κατά μέσο όρο στην Ε.Ε. το 71% του ΑΕΠ είναι μισθοί και συντάξεις και το υπόλοιπο κέρδη επιχειρήσεων και εισδήματα, στην Ελλάδα το 2008 το αντίστοιχο ποσοστό ήταν μόνο 52%. Μάλιστα, η «αδικία» όσο περνά ο χρόνος μεγαλώνει. Το 2003 κατέληγε σε μισθούς και συντάξεις το 65% του εγχώριου εισοδήματος.... *
Σάββατο 13 Μαρτίου 2010
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου