ποιος ακούει ότι η μια μόνη καμπάνα δεν ακούει παρά έναν ήχο

Κυριακή 14 Μαρτίου 2010

Στο δόκανο της Εφορίας

Διασταυρώσεις σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις που πωλούν μέσω πιστωτικών καρτών, έλεγχος σε οφειλέτες του Δημοσίου με χρέη άνω των 1.000 ευρώ, οι οποίοι κατέχουν ακίνητα
Σφίγγει ο κλοιός της Εφορίας για όλους τους φορολογουμένους με στόχο να αποκαλυφθούν τα «κρυφά» εισοδήματα. Το υπουργείο Οικονομικών μέσω του συστήματος Τaxis στήνει ηλεκτρονικό «δόκανο» και στα 8.500.000 φορολογουμένων (ακόμη και τους μισθωτούς και τους συνταξιούχους) και όλες τις επιχειρήσεις με σκοπό να εντοπίσει εστίες φοροδιαφυγής, να σταματήσει εδώ το φαινόμενο και να επιβληθούν πρόστιμα για τους χαμένους φόρους των προηγούμενων ετών.

Το σχέδιο «Αλτ, στη φοροδιαφυγή», όπως το ονομάζουν στελέχη του υπουργείου Οικονομικών, έχει ήδη τεθεί σε εφαρμογή με τη συγκέντρωση όλων των απαραίτητων ηλεκτρονικών αρχείων (μισθοδοσίες, επικουρικά ταμεία, περιουσιολόγιο, υποθηκοφυλακεία, υπουργείο Συγκοινωνιών, τράπεζες του εξωτερικού και άλλες πηγές) τα οποία θα αποτελέσουν τη βάση δεδομένων για τη σύγκριση- διασταύρωση με τα δηλωθέντα εισοδήματα της περυσινής χρονιάς που κατέρρευσαν τα έσοδα, και των δηλώσεων που θα υποβληθούν τους επόμενους μήνες.

Ολο το σχέδιο
«Το Βήμα» αποκαλύπτει σήμερα ολόκληρο το σχέδιο, τα 16 πεδία ηλεκτρονικών διασταυρώσεων, του Τaxis στο οποίο κινδυνεύουν να παγιδευθούν όχι μόνον όσοι απέκρυψαν εισοδήματα (π.χ. ενοίκια, μισθούς, τόκους στο εξωτερικό) αλλά και όλοι όσοι έκαναν τυχαία ή σκόπιμα λάθη στη φορολογική τους δήλωση.

Ετσι, μετά την «επανίδρυση» του Σώματος Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος, σειρά έχει το σύστημα Τaxis όπου στους ηλεκτρονικούς του υπολογιστές είναι καταγεγραμμένα τα εισοδήματα, τα ακίνητα, τα αυτοκίνητα, οι δαπάνες αλλά και οι οφειλές όλων των πολιτών (μισθωτοί, συνταξιούχοι, ελεύθεροι επαγγελματίες, αγρότες, εισοδηματίες) και επιχειρήσεων. Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, ο υπουργός Οικονομικών κ. Γ. Παπακωνσταντίνου σε πρόσφατη συνάντηση που είχε με τον γενικό γραμματέα Πληροφοριακών Συστημάτων κ. Διομ. Σπινέλλη έδωσε εντολή να ενεργοποιηθεί το σύστημα Τaxis και να πραγματοποιηθούν εφέτος 16 διαφορετικές διασταυρώσεις σε φορολογικές δηλώσεις πολιτών και επιχειρήσεων. Τα αποτελέσματα των διασταυρώσεων θα κοινοποιούνται στις κατά τόπους εφορίες και στη συνέχεια θα καλούνται οι φορολογούμενοι που έχουν εντοπιστεί από το Τaxis να δώσουν εξηγήσεις.

Ηδη έχει συνεδριάσει δύο φορές η Ειδική Επιτελική Ομάδα Εργασίας που έχει συσταθεί στο υπουργείο Οικονομικών, για τη μελέτη και δημιουργία σχεδίου εφαρμογής ηλεκτρονικών διασταυρώσεων. Στην τελευταία συνάντηση, μεταξύ άλλων πραγματοποιήθηκε η αξιολόγηση και έγκριση υλοποίησης 16 διασταυρώσεων και ελέγχων που είχαν προταθεί κατά την προηγούμενη συνεδρίαση. Μάλιστα, επτά από τις διασταυρώσεις αυτές πρόκειται να υλοποιηθούν για πρώτη φορά, όπως, για παράδειγμα, ο έλεγχος φορολογουμένων που έχουν ληξιπρόθεσμες οφειλές άνω των 1.000 ευρώ και κατέχουνακίνητα και ελεύθεροι επαγγελματίες και μικρομεσαίες επιχειρήσεις που πραγματοποιούν πωλήσεις μέσω πιστωτικών καρτών και εμφανίζουν σημαντικές αποκλίσεις στον τζίρο που δηλώνουν στην εκκαθαριστική ΦΠΑ.

Είναι προφανές ότι όσοι ληξιπρόθεσμοι οφειλέτες δεν προχωρήσουν άμεσα σε εξόφληση του χρέους τους προς το Δημόσιο, θα ενεργοποιηθεί η διάταξη για κατασχέσεις περιουσιακών στοιχείων και συγκεκριμένα των ακινήτων που κατέχουν. Αλλωστε δεν είναι τυχαίο ότι πρόσφατα το υπουργείο Οικονομικών έδωσε στη δημοσιότητα στοιχεία διασταυρώσεων αποκαλυπτικά και εξοργιστικά ταυτόχρονα για τους συνεπείς φορολογουμένους, καθώς 26.165 συμπολίτες μας έχουν ληξιπρόθεσμα χρέη στο Δημόσιο ύψους 519 εκατ. ευρώ και την ίδια στιγμή δηλώνουν στην Εφορία 103.290 ακίνητα (κτίσματα και οικόπεδα εντός σχεδίου), των οποίων η συνολική αξία ΕΤΑΚ είναι περίπου 5,2 δισ. ευρώ! Μεγαλύτερος έλεγχος
Ωστόσο, όπως επισημαίνουν αρμόδιοι παράγοντες του υπουργείου Οικονομικών, το ζητούμενο δεν είναι μόνον η διενέργεια των διασταυρώσεων που πρόκειται να γίνουν από το Τaxis αλλά ο περαιτέρω έλεγχος των αποτελεσμάτων από τις αρμόδιες εφορίες και τα ελεγκτικά όργανα, ώστε να αποτυπώνεται πλήρως η παραβατικότητα των φορολογουμένων και να εισπραχθούν τα αντίστοιχα πρόστιμα από το κράτος. Μέχρι στιγμής η αποτελεσματικότητα των διασταυρώσεων δεν συμφωνεί με τα προσδοκώμενα έσοδα. Από εδώ και πέρα όμως στο υπουργείο Οικονομικών εμφανίζονται αποφασισμένοι η κάθε διασταύρωση που πραγματοποιείται να ακολουθείται από διενέργεια ελέγχων και επιβολή πρόσθετων φόρων και αυστηρών ποινών. Μόνον έτσι, λένε, θα περιοριστεί η εκτεταμένη φοροδιαφυγή. Οι διασταυρώσεις και οι έλεγχοι αναφέρονται σε φυσικά και νομικά πρόσωπα και αφορούν μεταξύ άλλων τα εξής:

Μη υποβολή δηλώσεων. Φοροδιαφυγή σε τόκους καταθέ σεων αλλοδαπής. Φοροδιαφυγή σε εγχώριο και ενδοκοινοτικό ΦΠΑ.

Φοροδιαφυγή φόρου εισοδήματος.

Εκδοση πλαστών και εικονικών τιμολογίων.

Εντοπισμό υψηλών τεκμηρίων διαβίωσης.

Περιουσιακά στοιχεία ληξιπρόθεσμων οφειλετών με χρέη στο Δημόσιο άνω των 1.000 ευρώ.

Από τις διασταυρώσεις που αποφάσισε να πραγματοποιήσει το Τaxis, το μεγαλύτερο ποσοστό αυτών ορίστηκαν ως πάγιες διασταυρώσεις με περιοδικότητα που ποικίλλει, από τον έναν μήνα και φτάνει στο ένα έτος. Αυτό ουσιαστικά σημαίνει ότι κάποιος που υποβλήθηκε σε έλεγχο τον Ιανουάριο είναι πολύ πιθανόν να ελεγχθεί και πάλι έπειτα από δύο ή τρεις μήνες, ενώ στις περιπτώσεις του ΦΠΑ οι έλεγχοι θα είναι ακόμη πιο εντατικοί. Επίσης, αποφασίστηκε η προετοιμασία ενσωμάτωσης όλων των παραπάνω διασταυρώσεων και ελέγχων στο ολοκληρωμένο Πληροφοριακό Σύστημα Ελεγκτικών Υπηρεσιών Εlenxis, του οποίου η παραγωγική λειτουργία θα ξεκινήσει εντός του 2010. Οι έλεγχοι καλύπτουν τη φορολόγηση μη δηλωθέντων εισοδημάτων, την είσπραξη του ΦΠΑ, τον εντοπισμό εικονικών επιχειρήσεων, την απόκρυψη συναλλαγών, τις επιστροφές φόρου, τη μη απόδοση φόρου, την είσπραξη οφειλών, την καταστρατήγηση ενδοκοινοτικών αποκτήσεων και τον εντοπισμό φορολογουμένων με μεγάλη παραβατική συμπεριφορά.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου