ποιος ακούει ότι η μια μόνη καμπάνα δεν ακούει παρά έναν ήχο

Παρασκευή 12 Μαρτίου 2010

Πρωτόγνωρη ύφεση απειλή για έξαρση της ανεργίας

Με -2% πέρυσι και -1,2% έως -4% φέτος (εκτιμήσεις),οι αναλυτές μιλούν για τη μεγαλύτερη σε ένταση, πιθανόν και σε διάρκεια, ύφεση από το 1960 και μετά.Η Κομισιόν την οριοθετεί στο -1,5% έως -2%.
Πρωτόγνωρη είναι η ένταση και η διάρκεια της ύφεσης για την ελληνική οικονομία.Τα τελευταία 50 χρόνια, με εξαίρεση την τριετία 1981 - 1983, ποτέ ο ρυθμός ανάπτυξης δεν ήταν αρνητικός για δεύτερη στη σειρά χρονιά.
Αλλά και τότε, στις αρχές της δεκαετίας του 1980, ο ρυθμός συρρίκνωσης κυμάνθηκε μεταξύ 1,1% και 1,6%, δηλαδή σε χαμηλότερα επίπεδα σε σχέση με την παρούσα φάση.
Πρωτόγνωρη ύφεση απειλή για έξαρση της ανεργίας

Πέρυσι καταγράφηκε μείωση του ΑΕΠ κατά 2% και φέτος οι εκτιμήσεις οριοθετούν την πτώση μεταξύ του 2% και του 4%. Ετσι, αναλυτές μιλούν για τη μεγαλύτερη σε ένταση (πιθανόν και σε διάρκεια, αυτό θα φανεί από τις οικονομικές εξελίξεις του 2011) ύφεση από το 1960 και μετά.

Επίσης, είναι αξιοσημείωτο ότι όλα αυτά τα χρόνια, μόνο το 1974 και το 1987 οι επιδόσεις της οικονομίας ήταν χειρότερες από αυτή του 2009. Το αρνητικό ρεκόρ πεντηκονταετίας καταγράφηκε το 1974 με πτώση της τάξης του 6,4% και φαντάζει απίθανο να σπάσει εφέτος, ακόμη και αν επαληθευτούν οι πλέον απαισιόδοξες προβλέψεις για τη μεταβολή του ΑΕΠ.
Πρωτόγνωρη ύφεση απειλή για έξαρση της ανεργίας

Θα πρέπει, ακόμη, να υπογραμμιστεί ότι από το 1960 και μετά, για 42 χρονιές καταγράφηκε θετικός ρυθμός ανάπτυξης και μόνο για 8 χρονιές αρνητικός.
Η 15ετία
Η μεγαλύτερη περίοδος συνεχούς και δυναμικής ανάπτυξης ήταν τη 15ετία 1994 - 2008.

Τώρα για το τρέχον έτος, όλες οι ενδείξεις συνηγορούν ότι η ύφεση, στην καλύτερη περίπτωση, θα παραμείνει στα περσινά επίπεδα.

Το υπουργείο Οικονομικών έστειλε χθες στην Κομισιόν την έκθεση προόδου για την ελληνική οικονομία όπου σημειώνεται πως ο στόχος του Προγράμματος Σταθερότητας για μείωση του ΑΕΠ μεταξύ 0,3% και 0,8% δεν είναι εφικτό να υλοποιηθεί και μιλούν για μεγαλύτερη πτώση, περίπου, κατά μία ποσοστιαία μονάδα (επιπλέον υποχώρηση 0,9%).

Από την πλευρά της η Κομισιόν εκτιμά ότι η ελληνική οικονομία θα συρρικνωθεί, με ρυθμό μεταξύ 1,5% και 2%. Πέριξ του 2% βλέπουν την ύφεση τόσο η Τράπεζα της Ελλάδος όσο και το ΙΟΒΕ. Την πιο απαισιόδοξη πρόβλεψη για υποχώρηση του ΑΕΠ κατά 4% διατύπωσε η γερμανική τράπεζα Deutsche Bank.

Οπως είναι αναμενόμενο, η μεγάλη ύφεση θα φέρει και έξαρση της ανεργίας, σε επίπεδα πάνω και από το 11%.

Σοκ στην αγορά
Θεωρείται ότι τα σοβαρότερα προβλήματα θα καταγραφούν εντός του πρώτου εξαμήνου του έτους, κατά τη διάρκεια του οποίου η αγορά θα υποστεί το «σοκ» των πρόσφατων έκτακτων μέτρων. Στη συνέχεια αναμένεται σταδιακή βελτίωση, κυρίως από το τέταρτο τρίμηνο του 2010 και μετά.

Οι αναλυτές βλέπουν σημαντική κάμψη της κατανάλωσης λόγω της μείωσης των αποδοχών των μισθωτών, των αλυσιδωτών αυξήσεων -ελέω νέων φόρων- στην αγορά και της κατακόρυφης πτώσης της καταναλωτικής πίστης.

Παράλληλα, στο μέτωπο των επενδύσεων οι εκτιμήσεις μιλούν για μείωση σε ποσοστά ανάλογα με αυτά του 2009.

Τέλος, πιθανή είναι μία χλιαρή ανάκαμψη των εξαγωγών, οι οποίες πέρυσι μειώθηκαν κατά 17,5%, λόγω της σημαντικής διολίσθησης του ευρώ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου