Με την ισχύ της αδιαμφισβήτητης πρωτιάς που του χάρισε η βάση της Νέας Δημοκρατίας ο Αντώνης Σαμαράς επεξεργάζεται τις επόμενες πρωτοβουλίες του, με στόχο να βάλει τις βάσεις για τη νέα πορεία του κόμματος.
Η επόμενη κίνηση ανήκει αποκλειστικά στο νέο πρόεδρο της Ν.Δ., ο οποίος έχει δώσει από την προεκλογική περίοδο ένα διακριτό πολιτικό στίγμα, και σε ιδεολογικό επίπεδο αναμένεται να παραμείνει σταθερός στην επιλογή του καθαρού λόγου, χωρίς να μπει ούτε στη λογική του «ψαρέματος σε θολά νερά» ούτε της «στροφής προς τα Δεξιά», με την έννοια που επιχειρεί να της αποδώσει ήδη το ΠΑΣΟΚ. Άμεσα όμως προέχει η επιλογή των προσώπων εκείνων που θα ενσαρκώσουν και θα υλοποιήσουν την πρόταση του κ. Σαμαρά για μία μεγάλη Κεντροδεξιά.
Ιδιαίτερη αναφορά πρέπει να γίνει στο ρόλο που θα αναλάβει ο Δημήτρης Αβραμόπουλος. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο τέως υπουργός Υγείας θα κληθεί να αναλάβει σημαντικό ρόλο είτε στη δημιουργία μιας σκιώδους κυβέρνησης είτε στη δημιουργία ενός ειδικού συμβουλίου, το οποίο θα συζητά επί καθημερινής βάσεως με το νέο πρόεδρο όλα τα θέματα στρατηγικής.
Από τις βασικές προτεραιότητες της προεδρίας του κ. Σαμαρά θα είναι η εκλογή νέου γραμματέα της Κεντρικής Επιτροπής της Ν.Δ., καθώς ο Λευτέρης Ζαγορίτης επανέλαβε χθες την προαναγγελθείσα πρόθεσή του να παραιτηθεί.
Για τη θέση του επικεφαλής της Ρηγίλλης συζητείται ιδιαίτερα το όνομα του Κώστα Μαρκόπουλου, εκτός εάν ο βουλευτής Εύβοιας αναλάβει κοινοβουλευτικό ρόλο.
Όσον αφορά την παρουσία της Ν.Δ. στη Βουλή, ένα πιθανό σενάριο είναι η παραμονή του Πάνου Παναγιωτόπουλου στη θέση του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου, εξίσου πιθανή θα ήταν όμως και η αναβάθμισή του, είτε με τη μετακίνησή του στο κόμμα είτε με την ανάδειξή του ως νέου γενικού γραμματέα της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, ένας ρόλος για τον οποίο πολλοί πιστεύουν ότι θα «πήγαινε γάντι» στο βουλευτή της Β’ Αθήνας.
Το όνομα του κ. Παναγιωτόπουλου ακούγεται και για τη θέση του εκπροσώπου Τύπου, στην οποία όμως πολλοί θα έβλεπαν τον Κώστα Γκιουλέκα, ένα πρόσωπο με εμπειρία αλλά ταυτόχρονα άφθαρτο. Ο πρώτος σε ψήφους βουλευτής της Α’ Θεσσαλονίκης θα μπορούσε να είναι και ο άνθρωπος επικεφαλής ενός επικοινωνιακού επιτελείου.
Από την Κοινοβουλευτική Ομάδα, τα ονόματα των Μάξιμου Χαρακόπουλου, Βασίλη Μιχαλολιάκου, Μάριου Σαλμά και Φωτεινής Πιπιλή είναι μερικά από αυτά που ακούγονται στις συζητήσεις στο παρασκήνιο για την κατανομή ρόλων την επόμενη ημέρα, ενώ αναμένεται να αξιοποιηθεί και ο τέως επίτροπος Σταύρος Δήμας.
Αδιαμφισβήτητη πρόθεση όμως του κ. Σαμαρά είναι να αναδείξει νέα πρόσωπα, τα οποία θα σηματοδοτούν έμπρακτα την «αλλαγή εποχής» στο κόμμα. Η ΟΝΝΕΔ θα αποτελέσει μία από τις κυριότερες «πηγές» από τις οποίες ο Μεσσήνιος πολιτικός θα αντλήσει στελεχιακό δυναμικό και δεν αποκλείεται να δούμε σε καίριες, επιτελικές θέσεις 30άρηδες. Έτσι αν και πολλοί που στήριξαν το τελευταίο διάστημα τον κ. Σαμαρά περιμένουν κάποια «ανταμοιβή», υπάρχει και το αίτημα για αέρα ανανέωσης σε όλα τα επίπεδα.
Σε αυτό το πλαίσιο, εξετάζεται και η αναδιοργάνωση του κόμματος, με αλλαγές στη δομή και τις γραμματείες. Τα πρόσωπα που θα αναλάβουν κομματικά καθήκοντα θα ανακοινωθούν άμεσα, ώστε το κόμμα να «τρέξει», όμως στο συνέδριο που έχει προαναγγείλει ο κ. Σαμαράς, πιθανόν να αποφασίσει η βάση για την επικύρωση των όποιων επιλογών.
Ο νέος πρόεδρος της Ν.Δ. είχε χθες επικοινωνία με τον Άρη Σπηλιωτόπουλο, με τον οποίο θα συναντηθεί τις επόμενες ημέρες. Ανάλογες επαφές δεν αποκλείεται να γίνουν και με άλλα στελέχη, τα οποία είχαν ταχθεί μεν με την κ. Μπακογιάννη αλλά, πρώτον, οι ικανότητές τους χαίρουν γενικής αναγνώρισης, και, δεύτερον, δεν βαρύνονται με πολωτικές επιθέσεις κατά την προεκλογική περίοδο, όπως ο Κωστής Χατζηδάκης και ο Νίκος Δένδιας.
Όλοι οι άνθρωποι του προέδρου
Στη Ρηγίλλης «μετακομίζει» μαζί με τον Αντώνη Σαμαρά η ομάδα των στενών συνεργατών του, οι άνθρωποι του νέου προέδρου, οι οποίοι τα τελευταία χρόνια αποτέλεσαν το βασικό του επιτελείο και που αναμένεται να αναλάβουν σημαντικά καθήκοντα στο γραφείο του αρχηγού της Νέας Δημοκρατίας.
Τα κυριότερα από αυτά τα πρόσωπα, πολλά εκ των οποίων δεν είναι γνωστά στο ευρύ κοινό, είναι όμως αναγνωρίσιμα στο «γαλάζιο» πολιτικό σύστημα, είναι οι εξής:
Δεξί χέρι του Μεσσήνιου πολιτικού στα θέματα επαφής με τον Τύπο, από την εποχή της Πολιτικής Άνοιξης, είναι ο δημοσιογράφος Γιώργος Μουρούτης, ο οποίος αναμένεται να αποτελέσει ένα από τα κύρια ονόματα που θα προστεθούν στον επικοινωνιακό τομέα του κόμματος.
Ρόλο στη χάραξη πολιτικής και επικοινωνιακής στρατηγικής θα έχει φυσικά ο πολιτικός αναλυτής και επικοινωνιολόγος Γρηγόρης Τσιμογιάννης, εκ των πλέον στενών συνεργατών του κ. Σαμαρά. Στην επικοινωνιακή ομάδα συγκαταλέγεται και ο δημοσιογράφος Νίκος Τσιούτσιας, ο οποίος το τελευταίο διάστημα χειριζόταν επαφές με τα ΜΜΕ. Δημοσιογράφος είναι και ο Χρύσανθος Λαζαρίδης, ο οποίος ανήκει στον κύκλο των συνεργατών του Μεσσήνιου πολιτικού από την εποχή της θητείας του στην Ευρωβουλή. Στο επιτελείο του νέου προέδρου έχει προστεθεί από την προεκλογική περίοδο και ο πρώην γενικός γραμματέας Επικοινωνίας Πάνος Λειβαδάς, ενώ σύμβουλος του κ. Σαμαρά παραμένει και ο Κώστας Μπούρας, στενός συνεργάτης από την ΠΟΛΑΝ, ο οποίος στελέχωνε και το γραφείο του στην Ευρωβουλή. Στην ομάδα των ανθρώπων του νέου προέδρου συμπεριλαμβάνονται, επίσης, ο πρώην πρόεδρος των Ολυμπιακών Ακινήτων Διονύσης Σταμενίτης και ο πρώην βουλευτής Έβρου Άκης Γεροντόπουλος.
Τρίτη 1 Δεκεμβρίου 2009
Οι πρώτες κινήσεις του νέου αρχηγού
Libellés :
ΒΙΚΥ ΣΑΜΑΡΑ-ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΓΚΑΤΣΙΟΣ
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου