ποιος ακούει ότι η μια μόνη καμπάνα δεν ακούει παρά έναν ήχο

Τρίτη 1 Δεκεμβρίου 2009

Όχι μεγάλα, κενά λόγια. Μόνο άμεσες πράξεις


Οι εσωκομματικές εκλογές στην αξιωματική αντιπολίτευση έκλεισαν τυπικά το κεφάλαιο εσωστρέφειας μετά την ήττα του δεύτερου σήμερα κόμματος εξουσίας του τόπου. Το αν έκλεισε και ουσιαστικά αυτό το κεφάλαιο θα φανεί πολύ σύντομα.

Η ουσία όμως δεν είναι οι εσωκομματικές δυναμικές και ισορροπίες. Ο λαός ουδόλως ενδιαφέρεται για τα κομματικά παιγνίδια. Η προσοχή όλων είναι να αντιληφθούν σωστά την έκταση της κρίσης, που μαστίζει οικονομία και κοινωνία και να δει ορατές λύσεις που θα δίνουν διέξοδο στο δυναμισμό της Ελλάδας και την ικανότητά της να ξεπερνά τα δύσκολα. Πρώτο λοιπόν, είναι να βοηθήσουν κόμματα και ΜΜΕ τον πολίτη να καταλάβει επιτέλους το πραγματικό βάθος της κρίσης και ποιοτικά και χρονικά.

Το δεύτερο έχει γίνει σαφές κυρίως από μελέτες υπευθύνων ντόπιων και ξένων αναλυτών. Η κρίση δεν θα περάσει πριν το 2014, ίσως και μια διετία αργότερα από εμάς λόγω των δομικών προβλημάτων του τόπου. Η έκτασή της θα αγγίζει και τις εργασιακές σχέσεις και το ασφαλιστικό και τη φορολόγηση, όπως τα ξέραμε.

Σε ποιο βαθμό αντοχής των πολιτών όμως και με πιο αντίτιμο. Τώρα δεν υπάρχουν περιθώρια για νέο… άδηλο «φως στο τούνελ» και για νέες μαύρες τρύπες που θα καταπιούν ό,τι δώσει από το υστέρημά του ο λαός, όλων των οικονομικών στρωμάτων.

Οτιδήποτε πάει χαμένο θα βρει απέναντί του μια ένταση σωρευμένης κοινωνικής οργής, την οποία δεν θα φαντάζεται καν.

Δεν υπάρχει περιθώριο όμως και για διγλωσσία.

Δυστυχώς, ο πρωθυπουργός είπε στο τελευταίο Πολιτικό Συμβούλιο του κόμματός του ότι «η Ελλάδα κατόρθωσε να αποκτήσει εκ νέου παρουσία στο εξωτερικό».

Ήταν σφάλμα μεγάλο διότι όλοι γνωρίζουν ότι η Ελλάδα είναι: αναξιόπιστη για τις διεθνείς αγορές και την ευρωπαϊκή επιτροπή, μετά τη «δραματική» ανακοίνωση του υπουργού του για το διψήφιο έλλειμμα και για την Κομισιόν επειδή η κυβέρνηση αμφιταλαντεύεται στα σκληρά μέτρα που της ζητούν. Είναι πρωταθλήτρια στη διαφθορά κατά τους διεθνείς αξιολογητικούς οίκους. Είναι ουραγός στις φορολογικές μεταρρυθμίσεις και βρίσκεται χαμηλότερα από την Μποτσουάνα, σύμφωνα με την PwC και μόλις προχθές η Morgan Stanley δεν αποκλείει το ενδεχόμενο η Ε.Ε. να αποφύγει παρέμβαση για λόγους παραδειγματισμού, οπότε τα ηνία της Ελλάδας θα αναλάβει το ΔΝΤ, κατά το χειρότερο σενάριο.

Επομένως, όχι μεγάλα, κενά λόγια, αλλά άμεσες πράξεις χρειάζονται. Αλλιώς…


Γράφει ο Κ. Σ. ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΑΟΥ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου