Αντιδράσεις και σκεπτικισμός για το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος της Κυριακής
ΠΑΡΙΣΙ Σφοδρές αντιδράσεις και σκεπτικισμό έχει προκαλέσει η απόφαση της πλειοψηφίας του εκλογικού σώματος της Ελβετίας να αποδεχθεί την απαγόρευση της λειτουργίας μιναρέδων δίπλα σε μουσουλμανικά τεμένη στη χώρα. Προκειμένου μάλιστα να κατευνάσει τις αντιδράσεις, η ελβετίδα υπουργός Δικαιοσύνης Εβελιν Βίντμερ-Σλουμπφ δήλωσε πως η απαγόρευση ενδέχεται να αρθεί με δικαστική απόφαση.
«Η απαγόρευση αντίκειται στην Ευρωπαϊκή Συνθήκη για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα» δήλωσε στην ημερήσια εφημερίδα της Ζυρίχης «Βlick» η ελβετίδα υπουργός. Η Ελβετία προΐσταται, αυτή την εποχή, του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου, το οποίο αποφασίζει για τις παραβιάσεις της συνθήκης.
«Σοκαρισμένος» από την ελβετική απόφαση δήλωσε ο γάλλος υπουργός Εξωτερικών Μπερνάρ Κουσνέρ, την ώρα που οι αντιδράσεις από τη μουσουλμανική κοινότητα αυξάνονται. «Το να μην μπορούν να οικοδομηθούν μιναρέδες σημαίνει ότι καταργείται μια θρησκεία. Ελπίζω ότι οι Ελβετοί θα υπαναχωρήσουν αρκετά γρήγορα. Είναι μια έκφραση μισαλλοδοξίας και απεχθάνομαι τη μισαλλοδοξία» τόνισε.
Στο σχετικό δημοψήφισμα, το οποίο έγινε την Κυριακή με πρωτοβουλία της Ακροδεξιάς, οι Ελβετοί ενέκριναν με ποσοστό 57,5% την απαγόρευση κατασκευής νέων μιναρέδων στη χώρα τους. Οι ήδη ανεγερθέντες δεν θα κατεδαφιστούν.
Οξείες είναι και οι αντιδράσεις τής ανά τον κόσμο μουσουλμανικής κοινότητας. Μετά την έκκληση για «αυτοσυγκράτηση» από τη μεγαλύτερη μουσουλμανική οργάνωση της Ινδονησίας, και ο μεγάλος μουφτής της Αιγύπτου Αλί Γκόμα επέκρινε το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος λέγοντας ότι συνιστά «προσβολή» για τους μουσουλμάνους και «επίθεση» στη θρησκευτική ελευθερία. Ο αιγύπτιος μουφτής προέτρεψε τους ελβετούς μουσουλμάνους να κάνουν χρήση των νομικών μέσων για να διαμαρτυρηθούν και να ξεκινήσουν διάλογο με τους κοινωνικούς φορείς στη χώρα.
Ε πιπλέον ο γενικός γραμματέας του Οργανισμού Ισλαμικής Διάσκεψης Εκμελεντίν Ιχσάνογλου δήλωσε «απογοητευμένος και ανήσυχος» από «την ατυχή εξέλιξη που αμαυρώνει την εικόνα της Ελβετίας ως χώρας που σέβεται τη διαφορετικότητα, την ελευθερία του πολιτισμού και τα ανθρώπινα δικαιώματα».
«Αυτή η ψήφος είναι μια έκφραση αναζωπύρωσης των αντιισλαμικών τάσεων στην Ευρώπη από ξενόφοβους πολιτικούς, ρατσιστές της άκρας Δεξιάς που αντιτίθεται στον κοινό νου, σ τη σύνεση και στις διεθνείς αξίες» πρόσθεσε.
Στην Ελβετία ζουν περίπου 400.000 μουσουλμάνοι. Πολλοί μάλιστα εκτιμούν ότι το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος, στο οποίο η συμμετοχή άγγιξε το 53% των εγγεγραμμένων ψηφοφόρων έναντι ποσοστού 35%-45% στο οποίο κυμαινόταν σε προηγούμενα δημοψηφίσματα, θα δώσει νέα ώθηση στο ακροδεξιό Λαϊκό Κόμμα της χώρας. Πρόκειται για μια σχετικώς νέα πολιτική δύναμη που απειλεί το παραδοσιακό πολιτικό σύστημα διαμοιρασμού της εξουσίας.
Υπήρξαν όμως και Ευρωπαίοι που «χειροκρότησαν» το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος. Στην Ιταλία ο υφυπουργός Υποδομών και Μεταφορών Ρομπέρτο Καστέλι πρότεινε να προστεθεί ο σταυρός στην ιταλική σημαία ως μέτρο που επιβεβαιώνει «το δικαίωμα της Ευρώπης να ξαναβρεί την ταυτότητά της». Σχολιάζοντας το αποτέλεσμα του ελβετικού δημοψηφίσματος ο κ. Καστέλι, της Λέγκας του Βορρά, δήλωσε: «Δυστυχώς αντιμετωπίζουμε μια δυνατή επίθεση ενάντια στην ταυτότητά μας από μια μισαλλόδοξη θρησκεία,όπως είναι το Ισλάμ».
Στην Ολλανδία ο ακροδεξιός βουλευτής Γκέερτ Βίλντερς ζήτησε να διεξαχθεί και στη χώρα του δημοψήφισμα για την απαγόρευση των μιναρέδων.
Τρίτη 1 Δεκεμβρίου 2009
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου