Μαζικές κινητοποιήσεις, απεργίες και... οργή έχει πυροδοτήσει στη Γερμανία η αιφνιδιαστική απόφαση της αμερικανικής General Motors να ακυρώσει τη μεταβίβαση του πλειοψηφικού πακέτου της Opel στην καναδο-ρωσική κοινοπραξία Magna-Sberbank. Σύμφωνα, μάλιστα, και με ορισμένα δημοσιεύματα, η απόφαση-«βόμβα» της GM τείνει να διαταράξει ακόμα και τις σχέσεις Βερολίνου - Ουάσιγκτον, την ώρα που το διοικητικό συμβούλιο του αμερικανικού κολοσσού που εδρεύει στις ΗΠΑ δεν δείχνει να... ταράζεται από τις διαμαρτυρίες.
Η έντονη ενόχληση τόσο της Γερμανίδας καγκελαρίου Ανγκελα Μέρκελ όσο και του Ρώσου πρωθυπουργού Βλαντιμίρ Πούτιν δεν φαίνεται να πτοεί τη διοίκηση της GM, η οποία ανακοίνωσε ότι, στο πλαίσιο της αναδιάρθρωσης της εταιρείας, σκοπεύει να προβεί σε περικοπή δαπανών 30%, κάτι το οποίο μεταφράζεται σε περίπου 10.000 απολύσεις επί των 50.000 που απασχολεί συνολικά η Opel στην Ευρώπη (οι περισσότεροι από αυτούς στη Γερμανία). Χαρακτηρίζοντας την κίνηση της αμερικανικής αυτοκινητοβιομηχανίας ως «περιφρονητική», ο Ρώσος πρωθυπουργός υποστήριξε ότι θα πρέπει αυτό να αποτελέσει «μάθημα» σε ό,τι αφορά τον τρόπο με τον οποίο αντιμετωπίζουν τους Ευρωπαίους συνεργάτες τους οι αμερικανικές επιχειρήσεις.
Από την πλευρά του, ο Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα διαβεβαίωσε χθες σε τηλεφωνική του συνομιλία με την Ανγκελα Μέρκελ ότι «δεν αναμείχθηκε στην απόφαση της GM να κρατήσει τη θυγατρική εταιρεία Οpel», ενώ υποστήριξε ότι Ουάσιγκτον και Βερολίνο συμφώνησαν να ενεργήσουν συντονισμένα για το ζήτημα.
Νέα θύελλα για την Οpel
Οπως ισχυρίζεται η αμερικανική αυτοκινητοβιομηχανία, υπάρχουν σαφείς ενδείξεις ανάκαμψης στην αγορά αυτοκινήτου διεθνώς, γεγονός που την οδήγησε στην αναθεώρηση της μεταβίβασης και την εφαρμογή ενός σχεδίου αναδιοργάνωσης τόσο της Opel όσο και της μονάδας Vauxhall που λειτουργεί στη Βρετανία.
Σύμφωνα με αναλυτές, η νέα εξέλιξη αποτέλεσε τη σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι για τους εργαζομένους, καθώς, παρά το γεγονός ότι και με τα προηγούμενα σχέδια μεταβίβασης του πλειοψηφικού πακέτου στην καναδο-ρωσική κοινοπραξία αναμενόταν να υπάρξουν περικοπές στις θέσεις εργασίας, πολλοί είναι εκείνοι που θεωρούν ότι η αναδιάρθρωση στην οποία αναμένεται να προχωρήσει η μητρική πρόκειται να τους «στοιχίσει»... ακριβότερα.
Εν αναμονή των επόμενων κινήσεων από πλευράς της γερμανικής κυβέρνησης, πάντως, οι εργαζόμενοι έχουν προβεί σε απεργιακές κινητοποιήσεις και δηλώνουν αποφασισμένοι να «πολεμήσουν μέχρι τέλους για τη διαφύλαξη των θέσεων εργασίας». Εκτός από τη Γερμανία, η Opel λειτουργεί εργοστάσια και στην Ισπανία, στο Βέλγιο, στη Βρετανία, την Ολλανδία και την Πολωνία.
ΜΕΛΙΝΑ ΧΑΡΙΤΑΤΟΥ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου