ΕΡΧΕΤΑΙ ΚΑΙ ΣΩΜΑ ΡΑΜΠΟ ΠΟΥ ΘΑ ΑΝΟΙΓΕΙ ΤΡΑΠΕΖΙΚΟΥΣ ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΟΥΣ
Τεκμήρια νέας εποχής, διασταυρώσεις δαπανών διαβίωσης και δηλωθέντων εισοδημάτων, ανασύσταση του ΣΔΟΕ, αλλά και νέο Σώμα οικονομικής αστυνομίας σε συνεργασία με το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη προωθεί η κυβέρνηση σε μια προσπάθεια να αυξήσει τα έσοδα του προϋπολογισμού απο την περιστολή της φοροδιαφυγής.
Πρόκειται για νέα μέτρα στα οποία προσανατολίζεται η κυβέρνηση για να αντιμετωπίσει τις μεγάλες εστίες φοροδιαφυγής στις οποίες εντάσσει και μεγάλο μέρος των 800.000 ελεύθερων επαγγελματιών και επιτηδευματιών.
Το νέο Σώμα Ράμπο θα είναι ένα είδος οικονομικής αστυνομίας, στα πρότυπα της αμερικανικής υπηρεσίας ΙRS, με διευρυμένες αρμοδιότητες και στελέχωση από ομάδα 100 επίλεκτων ελεγκτών με σπουδές οικονομικών και ειδίκευση στην καταπολέμηση του οργανωμένου οικονομικού εγκλήματος. Θα μπορούν να κάνουν «φύλλο και φτερό» τα βιβλία των επιχειρήσεων και των ελεύθερων επαγγελματιών με συνοπτικές διαδικασίες, να ανοίγουν τραπεζικούς λογαριασμούς και να διενεργούν ακόμα και επιτόπιους ελέγχους σε υπηρεσίες του Δημοσίου που αποτελούν εστίες διαφθοράς (πολεοδομίες, εφορίες, νοσοκομεία κ.λπ). Παράλληλα προωθείται η ριζική αναδιάρθρωση της σημερινής Υπηρεσίας Ειδικών Ελέγχων για να μετεξελιχθεί σε μία νέα βελτιωμένη εκδοχή του παλαιού ΣΔΟΕ, αλλά και η καθιέρωση του εξωλογιστικού προσδιορισμού για το σύνολο των εισοδημάτων με 800.000 ελεύθερους επαγγελματίες και επιχειρηματίες να βρίσκονται στο στόχαστρο των ελεγκτικών αρχών.
Το οικονομικό επιτελείο, προς το παρόν, έχει εγγράψει στο προσχέδιο του προϋπολογισμού έσοδα 1,2 δισ. ευρώ από την πάταξη της φοροδιαφυγής και την είσπραξη ληξιπρόθεσμων χρεών το 2010. Γνωρίζει όμως πως μπορεί να εισπράξει πολλά περισσότερα, καθώς μόνο από τη φοροδιαφυγή χάνονται, σύμφωνα με στοιχεία που επικαλείται η Τράπεζα της Ελλάδος, έως και 35 δισ. ευρώ τον χρόνο. Πρόκειται για ποσό που θα έφτανε για να πληρωθούν έναν χρόνο μισθοί και συντάξεις στο Δημόσιο καλύπτοντας και τις επιχορηγήσεις των ασφαλιστικών ταμείων (αθροιστικά 35 δισ. ευρώ φέτος).
Εστία φοροδιαφυγής
Το οικονομικό επιτελείο απορρίπτει την ισοπεδωτική λογική της προηγούμενης κυβέρνησης, η οποία κατήργησε το αφορολόγητο των ελεύθερων επαγγελματιών, θεωρώντας τους συλλήβδην φοροφυγάδες. Τα στοιχεία που προκύπτουν όμως από την επεξεργασία των φορολογικών δηλώσεων δείχνουν πράγματι πως μεγάλο μέρος της φοροδιαφυγής εντοπίζεται στους κόλπους των 800.000 ελεύθερων επαγγελματιών και επιχειρηματιών, με τη μη καταβολή ΦΠΑ (πάνω από 6 δισ. ευρώ χάνει το Δημόσιο σε ετήσια βάση, σύμφωνα με την Κομισιόν) να αποτελεί το απλούστερο παράπτωμα και την απόκρυψη εισοδημάτων να διευκολύνεται από το υπάρχον σύστημα φορολόγησης. Σύμφωνα με αυτά τα στοιχεία, το 99,5% των επιχειρήσεων, δηλαδή 202.418 μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις, πληρώνουν κατά μέσον όρο ετησίως φόρο 6.100 ευρώ, όσο δηλαδή ένας μισθωτός υπάλληλος με φορολογητέες αποδοχές 2.000 ευρώ τον μήνα, ενώ όλοι έχουν να διηγηθούν από μία ιστορία επισκευών κατ΄ οίκον, χωρίς... απόδειξη.
Τεκμήρια νέας φιλοσοφίας
Με όπλο τη νέα τεχνολογία, οι νέοι ελεγκτικοί μηχανισμοί θα διενεργούν σαρωτικούς ελέγχους σε στοιχεία διαβίωσης και εισοδημάτων, περνώντας από «κόσκινο» τις δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος προσώπων με προκλητικά περιουσιακά στοιχεία και εισοδήματα φτώχειας. Η κυβέρνηση θεωρεί ότι τα τεκμήρια όπως τα γνωρίζαμε μέχρι σήμερα είναι ξεπερασμένα, καθώς οι φορολογούμενοι βρίσκουν τρόπους να... ξεγλιστρούν. Έτσι καθιερώνει τον εξωλογιστικό προσδιορισμό των εισοδημάτων και μια νέα μορφή τεκμηρίων με καθολική εφαρμογή πόθεν έσχες στα περιουσιακά στοιχεία, ξεκινώντας από όσους δηλώνουν αναντίστοιχα του τρόπου διαβίωσής τους εισοδήματα στην Εφορία. Από τον έλεγχο δεν θα γλιτώσουν φοροελεγκτές και προϊστάμενοι κτηματικών υπηρεσιών, εφοριών και τελωνείων όπου τα κρούσματα διαφθοράς βρίσκουν πρόσφορο έδαφος. Παράλληλα επανέρχεται και το Ρoint system, σύστημα που έσπευσε να καταργήσει η κυβέρνηση της Ν.Δ. και επί της ουσίας δεν είναι τίποτε άλλο από ένα αντικειμενικό σύστημα επιλογής των υποθέσεων προς έλεγχο, με τη συγκέντρωση πόντων από παραβάσεις που βαρύνουν τον φορολογούμενο. Η συγκέντρωση ενός συγκεκριμένου ύψους πόντων θα συνεπάγεται έλεγχο. Οι κινήσεις αυτές θα συνοδευτούν από δραστική απλούστευση του φορολογικού τοπίου με κατάργηση του Κώδικα Βιβλίων και Στοιχείων που θεωρείται αναχρονιστικός, καθιέρωση απλών και ενιαίων ελεγκτικών διαδικασιών αλλά και κωδικοποίηση- απλούστευση της φορολογικής νομοθεσίας.
Στα... ίχνη των off shore
Πρώτος στόχος της οικονομικής αστυνομίας είναι να κάνει αισθητή την παρουσία της στην αγορά ώστε να υπάρχει φόβος και όχι ασυδοσία του οικονομικού εγκλήματος, μετά την πλήρη κατάρρευση των ελεγκτικών μηχανισμών του υπουργείου Οικονομικών. Στις αρμοδιότητές της, το οργανωμένο οικονομικό έγκλημα και το «μαύρο» χρήμα, με δυνατότητα πρόσβασης σε δημόσια και ιδιωτικά αρχεία, άνοιγμα τραπεζικών λογαριασμών και διενέργεια ελέγχων με συνοπτικές διαδικασίες. Στο στόχαστρό τους άλλωστε θα βρεθούν και οι συναλλαγές μέσω οffshore εταιρειών. Οι αρμόδιες υπηρεσίες του υπ. Οικονομικών έχουν ήδη έτοιμη λίστα 128 σελίδων, στην οποία καταγράφονται 3.684 εξωχώριες εταιρείες με τεράστια ακίνητη περιουσία και ακόμη περίπου 2.000 που δεν έχουν μεν ακίνητα αλλά δραστηριοποιούνται επί ελληνικού εδάφους. Για να «μπλοκάρει» τις εταιρείες αυτές και να τις φορολογήσει, το υπουργείο Οικονομικών προετοιμάζει δέσμη μέτρων, μεταξύ των οποίων η υποχρεωτική διενέργεια όλων των συναλλαγών τους μέσω τραπεζικών λογαριασμών. Σήμερα, η μοναδική φορολογική υποχρέωση αυτών των εταιρειών αφορά στην καταβολή φόρου 3% επί της αντικειμενικής αξίας των ακινήτων τους. Όμως η σύσταση τέτοιων εταιρειών αποτελεί μια πρώτης τάξεως λύση για φοροαποφυγή με καθ΄ όλα νόμιμες διαδικασίες.
Το νέο Σώμα Ράμπο θα είναι ένα είδος οικονομικής αστυνομίας, στα πρότυπα της αμερικανικής υπηρεσίας ΙRS, με διευρυμένες αρμοδιότητες και στελέχωση από ομάδα 100 επίλεκτων ελεγκτών
Συμβιβαστικός προϋπολογισμός σε δύσκολη συγκυρία
Του ΓΚΙΚΑ Α. ΧΑΡΔΟΥΒΕΛΗ Καθηγητή Χρηματοοικονομικής Πανεπιστημίου Πειραιώς
Το 2010 αναμένεται να είναι το πρώτο έτος απόκλισης, αντί για σύγκλισης, του βιοτικού μας επιπέδου από το επίπεδο της Ε.Ε.-15, αφού η ύφεση θα συνεχίζεται στην Ελλάδα, ενώ μια ελαφρά ανάκαμψη θα χαρακτηρίζει την υπόλοιπη ευρωπαϊκή οικονομία. Η νέα κυβέρνηση δεν μπορεί να κάνει κάτι για να αντιστρέψει τη βραχυπρόθεσμη αυτή πορεία, αφού η σημερινή δημοσιονομική πολιτική επηρεάζει την οικονομία με υστέρηση. Το μεγάλο στοίχημα σήμερα είναι αν η Ελλάδα μπορέσει από το 2011 και κατόπιν να ανακάμψει.
Το σχέδιο προϋπολογισμού του 2010 προσπαθεί να συμβιβάσει την ανάγκη για μεσοπρόθεσμη δημοσιονομική εξυγίανση με την ανάγκη επανόδου σε θετικούς ρυθμούς οικονομικής ανάπτυξης. Αν, προσπαθώντας να κατευναστεί πολιτικά ο θυμός των Βρυξελλών για τα πεπραγμένα του παρελθόντος, το βάρος εδίδετο αποκλειστικά και μόνο στον πρώτο στόχο της δημοσιονομικής εξυγίανσης, τότε η οικονομία θα έπεφτε σε ακόμη μεγαλύτερη ύφεση. Αυτή η ύφεση θα είχε δύο αρνητικά αποτελέσματα: Πρώτον, θα δυσκόλευε ακόμη περισσότερο μια οποιαδήποτε μελλοντική ανάκαμψη, αφού θα επιδρούσε αρνητικά και περισσότερο μόνιμα στις προσδοκίες και θα μετέτρεπε τη σημερινή ύφεση σε στασιμότητα διαρκείας. Δεύτερον, θα δυσκόλευε ακόμη και τον στόχο της ίδιας της δημοσιονομικής εξυγίανσης, αφού μεγαλύτερη ύφεση σημαίνει ακόμη λιγότερα φορολογικά έσοδα, μεγαλύτερη φοροδιαφυγή και αυτόματα μεγαλύτερες δαπάνες του κράτους. Συνεπώς, ο στόχος για δημοσιονομικό έλλειμμα το 2010 που να είναι μεν μικρότερο από το αντίστοιχο του 2009 αλλά όχι πολύ μικρό, ούτε βέβαια κάτω από το ευρωπαϊκό όριο του 3%, ευθυγραμμίζεται με τη λογική της αναγκαίας στήριξης της οικονομίας.
Στη σημερινή αρνητική συγκυρία, αυτοί που έχουν υψηλή ροπή προς κατανάλωση, κυρίως οι χαμηλές εισοδηματικές τάξεις, είναι σωστό να έχουν το αναγκαίο εισόδημα ώστε να μπορούν να αγοράζουν προϊόντα και υπηρεσίες ελληνικής προέλευσης.
Δεν αρκεί η αύξηση φόρων
Θετικό σημείο του προϋπολογισμού είναι το γεγονός ότι από το 2010 αρχίζει μια προσπάθεια μείωσης των συνολικών δαπανών με ταυτόχρονη αύξηση των δημοσίων επενδύσεων, κάτι που σηματοδοτεί τη σοβαρότητα τόσο του δημοσιονομικού όσο και του αναπτυξιακού στόχου. Υπενθυμίζεται ότι στο παρελθόν τα ελλείμματα είχαν μειωθεί, αυξάνοντας μόνον τα έσοδα του κράτους. Πληθώρα όμως επιστημονικών μελετών έχουν δείξει ότι για να υπάρξει διαρθρωτική μείωση των ελλειμμάτων πρέπει να περιοριστούν και οι δαπάνες, δεν αρκεί από μόνη της η αύξηση των φορολογικών εσόδων.
Καλύτερη εικόνα τον Ιανουάριο
Τον Ιανουάριο, όταν υποβληθεί στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή το τριετές πρόγραμμα για την ανάπτυξη και τη σταθερότητα, θα έχουμε καλύτερη εικόνα της μεσοπρόθεσμης οικονομικής πολιτικής. Τότε θα ξεκαθαριστεί και ο στόχος του χρέους, το οποίο με τους σημερινούς μηδενικούς ρυθμούς ανάπτυξης και τη νευρικότητα στις χρηματοοικονομικές αγορές αποτελεί τη δαμόκλειο σπάθη της ελληνικής οικονομίας.
Αντιδρά η Εκκλησία στη φορολόγηση της ακίνητης περιουσίας της
Επιστολή προς τον υπουργό Οικονομίας Γ. Παπακωνσταντίνου αποφάσισε χθες να στείλει η Διαρκής Ιερά Σύνοδος, προκειμένου να εκφράσει τις ενστάσεις και τη δυσφορία της για τη φορολόγηση των ακινήτων της, καθώς και για να ζητήσει διευκρινίσεις.
Σύμφωνα με πληροφορίες, το περιεχόμενο της επιστολής θα είναι παρόμοιο με το προχθεσινό ανακοινωθέν της Συνόδου. Οι συνοδικοί μητροπολίτες δηλαδή θα παραθέσουν τις αντιρρήσεις τους για την αύξηση της φορολόγησης των ακινήτων της Εκκλησίας και την άνιση μεταχείρισή τους από την κυβέρνηση, όπως υποστηρίζουν, σε σύγκριση με άλλα νομικά πρόσωπα δημοσίου δικαίου. Επίσης, δεν αποκλείεται στο κείμενό τους να υποστηρίξουν ότι με το ποσό που θα κληθούν να πληρώσουν θα παρουσιάσει δυσκολίες το φιλανθρωπικό έργο της Εκκλησίας.
Χθες, μάλιστα, η Σύνοδος αποφάσισε να συγκροτηθεί επιτροπή για να μελετήσει το θέμα της φορολόγησης, στην οποία θα μετέχουν ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος- ενδεικτικό της βαρύνουσας σημασίας που έχει για την Εκκλησία το ζήτημα-, οι Μητροπολίτες Ιωαννίνων, Ναυπάκτου, Ελασσόνος, ο διευθυντής Οικονομικών Υπηρεσιών της Εκκλησίας κ. Αντ. Ζαμπέλης και ο νομικός σύμβουλος της Εκκλησίας κ. Θ. Παπαγεωργίου.
Επιφυλάξεις Βρυξελλών για τον προϋπολογισμό
ΡΕΠΟΡΤΑΖ: ΕΙΡΗΝΗ ΧΡΥΣOΛΩΡΑ
Νέα δοκιμασία περιμένει τον υπουργό Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου τη Δευτέρα στις Βρυξέλλες, στο Συμβούλιο υπουργών Οικονομικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, καθώς όλα δείχνουν ότι το προσχέδιο προϋπολογισμού δεν ικανοποιεί τις απαιτήσεις για σκληρή δημοσιονομική προσαρμογή που θέτει η Κομισιόν.
Πράγματι, μια προσεκτική μελέτη του προσχεδίου δείχνει ότι η μείωση του ελλείμματος κατά 3,3% του ΑΕΠ σε μεγάλο βαθμό επιτυγχάνεται αυτόματα, επειδή δεν θα επαναληφθούν οι δαπάνες της φετινής χρονιάς ή με προσωρινά μέτρα τα οποία δεν θα επαναληφθούν το 2011 και επομένως θα μεγαλώσει ξανά το έλλειμμα.
Στις δαπάνες το πρόβλημα
Το πρόβλημα εντοπίζεται κυρίως στο σκέλος των δαπανών.
Συγκεκριμένα, το προσχέδιο «περικόπτει» περίπου 2 δισ. ευρώ δαπάνες του 2009, που είχαν όμως τον χαρακτηρισμό των μη επαναλαμβανόμενων δαπανών, άρα ήταν προσωρινές και δεν συνιστούν εξοικονόμηση. Στην ίδια κατηγορία ανήκει η διαγραφή του προϋπολογισμού 350 εκατ.
ευρώ του Ταμείου κατά της φτώχειας. Επίσης, περίπου 1,4 δισ. ευρώ που χρεώνονται στο 2009 για την εξόφληση παλαιών οφειλών νοσοκομείων προφανώς δεν επανεμφανίζονται το 2010.
Στον τομέα των εσόδων, εξάλλου, από τα 3,7 δισ. ευρώ της αύξησης των φόρων, το 1 δισ. ευρώ αφορά την έκτακτη εισφορά των επιχειρήσεων και μεγάλων ιδιοκτησιών που επίσης δεν θα επαναληφθεί. Συνολικά, άρα, η μείωση του ελλείμματος κατά σχεδόν 2% του ΑΕΠ γίνεται σχετικά «άκοπα».
Στο σκέλος των εσόδων πάντως προβλέπονται και σημαντικές αυξήσεις φόρων μόνιμου χαρακτήρα που ικανοποιούν τις ανάγκες της σταθερής δημοσιονομικής εξυγίανσης, υπό την προϋπόθεση ότι θα επιτευχθούν.
Ο κ. Παπακωνσταντίνου θα επιχειρήσει να αρθούν οι επιφυλάξεις των ομολόγων του και του επιτρόπου κ. Χ. Αλμούνια, παρουσιάζοντας συγκεκριμένα μέτρα με τα οποία σκοπεύει να μειώσει τη φοροδιαφυγή (και να αυξήσει τα έσοδα του ΦΠΑ κατά 800 εκατ. ευρώ και των φυσικών προσώπων κατά 480 εκατ. ευρώ), αλλά και παραπέμποντας στα μεσοπρόθεσμα κυβερνητικά σχέδια που θα αποτυπωθούν στο Πρόγραμμα Σταθερότητας και Ανάπτυξης, το οποίο θα κατατεθεί τον Ιανουάριο. Εκεί θα κληθεί να εμφανίσει μέτρα μόνιμου χαρακτήρα για τη μείωση των δαπανών, χωρίς τους περιορισμούς των προεκλογικών υποσχέσεων που είχε αυτός ο προϋπολογισμός.
Περιμένουν διαρθρωτικά μέτρα
Ακόμη οι Βρυξέλλες περιμένουν πάντα από την Ελλάδα μέτρα διαρθρωτικού χαρακτήρα, επικεντρωμένα κυρίως:
● Στη μείωση των δαπανών του Ασφαλιστικού.
● Στην τόνωση της ανταγωνιστικότητας της οικονομίας και τη μείωση του ελλείμματος του ισοζυγίου πληρωμών.
Ο κ. Παπακωνσταντίνου αναφέρθηκε προχθές στη συνέντευξή του στο θέμα του Ασφαλιστικού, λέγοντας ότι αποτελεί βόμβα και πως χρειάζεται να γίνει ένας ευρύς κοινωνικός διάλογος. Παρ΄ ότι αρνήθηκε στη συνέχεια πως η κυβέρνηση έχει προθέσεις για μία εφ΄ όλης της ύλης ασφαλιστική μεταρρύθμιση, είπε ότι το θέμα είναι πάντα ανοιχτό, επομένως επιμέρους ρυθμίσεις πρέπει να αναμένονται. Ήδη είναι γνωστό ότι θα προχωρήσει η εξίσωση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης ανδρών- γυναικών στο Δημόσιο, με την εξασφάλιση μιας μεταβατικής περιόδου.
Σάββατο 7 Νοεμβρίου 2009
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου