ποιος ακούει ότι η μια μόνη καμπάνα δεν ακούει παρά έναν ήχο

Παρασκευή 6 Νοεμβρίου 2009

«Θύελλα» στο λιμάνι

Αίτηση ασφαλιστικών μέτρων κατά παντός υπευθύνου ετοιμάζονται να καταθέσουν επαγγελματικοί φορείς. Συγκέντρωση διαμαρτυρίας μεταφορέων κοντέινερ
Αλυσιδωτές αντιδράσεις προκαλεί το συνεχιζόμενο κλείσιμο του εμπορικού λιμανιού του Πειραιά.
Επαγγελματικοί φορείς προετοιμάζονται να καταθέσουν σήμερα αίτηση ασφαλιστικών μέτρων «κατά όλων των υπευθύνων που κρατούν το λιμάνι κλειστό», όπως μας είπε, χαρακτηριστικά, ο πρόεδρος της Κεντρικής Ενωσης Επιμελητηρίων Ελλάδας, Γιώργος Κασιμάτης, ενώ χτες ιδιοκτήτες φορτηγών αυτοκινήτων, που μεταφέρουν κοντέινερ, έκαναν συγκέντρωση διαμαρτυρίας στο λιμάνι και με τα οχήματά τους κινήθηκαν προς το πρώην υπουργείο Ναυτιλίας.
«Θύελλα» στο λιμάνι
Μέσα σε αυτό το «εκρηκτικό» κλίμα, οι χτεσινές δηλώσεις της υπουργού Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας, Λούκας Κατσέλη και οι ανακοινώσεις των συνδικαλιστικών οργανώσεων των εργαζόμενων έδωσαν τόνο «μετωπικής σύγκρουσης» ανάμεσα στις δύο πλευρές, καθιστώντας τη σημερινή ημέρα εξαιρετικά κρίσιμη για τις παραπέρα εξελίξεις.

Η κ. Κατσέλη ανέφερε ότι «στην επιδίωξη δημιουργίας τετελεσμένων, η απάντηση της κυβέρνησης δεν μπορεί να είναι άλλη παρά μόνο ότι "ανοιχτός διάλογος σημαίνει ανοιχτά λιμάνια"».
Ανακοίνωση

Με κοινή ανακοίνωσή τους η Ομοσπονδία Υπαλλήλων Λιμανιών Ελλάδας (ΟΜΥΛΕ) και η Ενωση Λιμενεργατών ΟΛΠ απάντησαν ότι «η αναγκαιότητα διαλόγου με ανοιχτά λιμάνια προϋποθέτει δεσμευτικό πλαίσιο από την πλευρά της κυβέρνησης σε πεδίο χωρίς τετελεσμένα».

Οι συνδικαλιστικές οργανώσεις έχουν προγραμματίσει για την Κυριακή νέα συνεδρίαση για να καθορίσουν την παραπέρα στάση τους, γεγονός που σημαίνει ότι σήμερα ή αύριο θα πρέπει να αναμένονται -εάν υπάρξουν- πρωτοβουλίες από πλευράς κυβέρνησης για την εκτόνωση της κρίσης. Η υπουργός στη χτεσινή δήλωσή της, αφού εξέφρασε τη λύπη της για τη συνέχιση των κινητοποιήσεων, επανέλαβε την άποψή της ότι «δεν υπάρχει νομιμοποιητική βάση για αυτές τις κινητοποιήσεις».

«Η άμεση έναρξη του διαλόγου, μεταξύ ΟΛΠ και ΣΕΠ για κομβικά ζητήματα της σύμβασης, η συνέχιση της τιμολόγησης από τον ΟΛΠ ΑΕ μέχρι τις 2 Νοεμβρίου και η τοποθέτηση νέου διευθύνοντος συμβούλου στον ΟΛΠ ΑΕ αποτελούν το πλαίσιο των δεσμεύσεων, που η κυβέρνηση είχε αναλάβει και οι εργαζόμενοι είχαν αποδεχθεί ήδη από τις 16 Οκτωβρίου», ανέφερε η υπουργός.

«Η σημερινή δήλωση της υπουργού κ. Κατσέλη, αντί να συμβάλει στην εξομάλυνση της κατάστασης που έχει δημιουργηθεί στο λιμάνι του Πειραιά, συντείνει στην πόλωση και το αδιέξοδο», ανέφεραν στην ανακοίνωσή τους οι συνδικαλιστικές οργανώσεις υπογραμμίζοντας ότι «η νομιμοποιητική βάση των εργαζομένων, την οποία επικαλείται η κ. υπουργός, είναι οι αγώνες που διεξάγουν εδώ και τρία χρόνια για την αντιμετώπιση της Σύμβασης Παραχώρησης του Σ. ΕΜΠΟ του ΟΛΠ».
«Η συμφωνία της 17ης Οκτωβρίου, η οποία οδήγησε στην αναστολή των απεργιακών κινητοποιήσεων, προϋπόθετε τον διάλογο για τη δεσμευτική διαμόρφωση ενός πλαισίου διαπραγμάτευσης με αιχμή την κατοχύρωση των Εργασιακών Σχέσεων και του Δημόσιου Ελέγχου του Λιμανιού. Ο διάλογος αυτός δεν έγινε με ευθύνη της κας υπουργού και φυσικά καμία δέσμευση δεν υπήρξε. Η μια και μοναδική συνάντηση δεν αποτελεί, φυσικά, διάλογο», τονίζουν οι δύο συνδικαλιστικές οργανώσεις.

Στο μεταξύ, η βουλευτής της ΝΔ Ντόρα Μπακογιάννη, σε δήλωσή της κατήγγειλε για τις εξελίξεις το ΠΑΣΟΚ λέγοντας ότι «η ολική παράλυση που επικρατεί εδώ και ένα μήνα στο λιμάνι του Πειραιά δεν είναι τίποτα άλλο παρά η συνέπεια του άκρατου λαϊκισμού και των ανεύθυνων υποσχέσεων που μοίρασε προεκλογικά».

Ο ΣΥΝ σε ανακοίνωσή του ανέφερε ότι «τελικώς η κυβέρνηση κινούμενη στα χνάρια των προκατόχων της, λησμονώντας τις προεκλογικές της δεσμεύσεις, αφορίζει τους εργαζόμενους στο λιμάνι του Πειραιά. Τετελεσμένα δεν δημιουργούν οι εργαζόμενοι αλλά η ίδια η κυβέρνηση».

ΣΤΑΥΡΟΣ ΜΑΛΑΓΚΟΝΙΑΡΗΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου