ποιος ακούει ότι η μια μόνη καμπάνα δεν ακούει παρά έναν ήχο

Δευτέρα 9 Νοεμβρίου 2009

Πάρτι 4,6 εκατ. ευρώ για την πτώση του Τείχους

Η Ανγκ. Μέρκελ, πλαισιωμένη από διεθνείς ηγέτες και τον τελευταίο πρόεδρο της ΕΣΣΔ, θα δώσει το σύνθημα για να αρχίσει η γιορτή. Ο Βαλέσα θα «γκρεμίσει» το πρώτο κομμάτι του ντόμινο, μήκους 2 χλμ., που συμβολίζει το Τείχος
Απόψε το βράδυ θα πραγματοποιηθεί το μεγαλύτερο πάρτι που έχει δει η Ευρώπη. Ενα πάρτι κόστους 4,6 εκατ. ευρώ, που φιλοδοξεί να είναι εφάμιλλο της ιστορικής βραδιάς της 9ης Νοεμβρίου, πριν από 20 χρόνια.
Η Ανγκέλα Μέρκελ, πλαισιωμένη από τον Βρετανό πρωθυπουργό Γκόρντον Μπράουν, τον Γάλλο πρόεδρο Νικολά Σαρκοζί, την Αμερικανίδα υπουργό Εξωτερικών Χίλαρι Κλίντον, τον Ρώσο πρόεδρο Ντμίτρι Μεντβέντεφ, τον ιστορικό ηγέτη της πολωνέζικης «Αλληλεγγύης» Λεχ Βαλέσα, αλλά και τον τελευταίο πρόεδρο της Σοβιετικής Ενωσης (για να αναφέρουμε μόνο ελάχιστους από τους επίσημους καλεσμένους της βραδιάς), θα δώσει το σύνθημα για να αρχίσει το πανηγύρι.
Ο Λεχ Βαλέσα θα 'ναι αυτός που θα σπρώξει το πρώτο από τα χιλιάδες κομμάτια του ντόμινο -μιας απομίμησης του τείχους- ύψους 2,5 μέτρων που έχει αναπτυχθεί σε δύο χιλιόμετρα της γερμανικής πρωτεύουσας και τα οποία θα πέσουν θεαματικά το ένα μετά το άλλο, συμβολίζοντας την πτώση του πραγματικού Τείχους.

Λίγο πριν η καγκελάριος Μέρκελ, η οποία μεγάλωσε στην Ανατολική Γερμανία, θα κάνει ένα ταξίδι στις αναμνήσεις εκείνης της βραδιάς, με τον Γκορμπατσόφ και τον Βαλέσα να τη συνοδεύουν. Και ύστερα θα έρθει η ώρα των συναυλιών και, τέλος, των πυροτεχνημάτων. Και ενώ η Γερμανία ετοιμαζόταν για τη σημερινή γιορτή, ένα 24ωρο πριν δημοσιοποίηση μελέτης αποκάλυψε πως από την πρώην Δυτική Γερμανία δαπανήθηκαν για την ανοικοδόμηση της πρώην Ανατολικής Γερμανίας περίπου 1,3 τρισ. ευρώ.

Η μελέτη του ινστιτούτου έρευνας IWH αναφέρει ότι η μεταφορά κεφαλαίων από την πρώην Δυτική Γερμανία στην πρώην Ανατολική, που ξεπέρασε το 50% του γερμανικού Ακαθάριστου Εθνικού Προϊόντος για το 2008, «μεγεθύνθηκε σημαντικά» την τελευταία δεκαετία.

Στην Ανατολική Γερμανία η ανεργία παραμένει διπλάσια από ό,τι στην υπόλοιπη χώρα παρά τη μεταφορά κεφαλαίων και οικονομολόγοι υποστηρίζουν ότι θα χρειαστούν αρκετά χρόνια ακόμα προκειμένου η κατάσταση να έρθει σε ισορροπία.

Η αδημοσίευτη μελέτη του ινστιτούτου είχε αρχίσει με εντολή της κυβέρνησης το 2006, αλλά το υπουργείο Οικονομικών απέσυρε τη συμμετοχή του λόγω διαφωνιών με τον τρόπο υπολογισμού των δαπανών, ανέφερε η εφημερίδα «Welt am Sonntag», που δημοσίευσε χθες αποσπάσματα της έρευνας.

Η «ΑΠΡΟΣΜΕΝΗ ΧΑΡΑ» ΤΗΣ 9ης ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ - ΤΟ ΧΡΟΝΙΚΟ ΤΩΝ ΓΕΓΟΝΟΤΩΝ
Το περασμένο Σαββατοκύριακο η γερμανική εφημερίδα «Die Welt», θέλοντας να χαρακτηρίσει το κλίμα εκείνου του κρύου χειμωνιάτικου βραδιού της 9ης Νοεμβρίου, έκανε λόγο για «απρόσμενη χαρά». Πράγματι, το τυχαίο είχε καταλυτικό ρόλο στα γεγονότα εκείνης της νύχτας που οδήγησε σε μια «νέα μέρα» για όλη την Ευρώπη και τον κόσμο.

Ηταν το απόγευμα της 9ης Νοεμβρίου, λίγο μετά τις έξι. Ο εκπρόσωπος της κυβέρνησης της Λαοκρατικής Δημοκρατίας της Γερμανίας [DDR] παραχωρούσε άλλη μια βαρετή -κατά κοινή ομολογία- καθιερωμένη συνέντευξη Τύπου προς τους διαπιστευμένους δημοσιογράφους. Ο Γκίντερ Σαμπόφσκι, απαντώντας στο τέλος της συνέντευξης Τύπου σε ερώτημα Ιταλού δημοσιογράφου, άθελά του ανακοίνωσε τότε πως οι Ανατολικογερμανοί πολίτες μπορούσαν «άμεσα» να ταξιδέψουν προς τη Δυτική Γερμανία. Ηταν η αρχή του τέλους του Τείχους και της Ανατολικής Γερμανίας.
Λίγο πριν από τις 7 μ.μ. και ενώ η ενημέρωση τελείωνε, ένας Ιταλός δημοσιογράφος ρώτησε πότε θα μπει σε ισχύ ο νέος νόμος που θα παραχωρεί στους πολίτες της DDR μεγαλύτερη ελευθερία μετακίνησης. Ο Σαμπόφσκι απάντησε στον δημοσιογράφο: «Εξ όσων γνωρίζω, αυτό τίθεται σε ισχύ, αμέσως».

Καθώς τόσο στην Ανατολική όσο και στη Δυτική Γερμανία η ενημέρωση του Σαμπόφσκι μεταδιδόταν ζωντανά από την τηλεόραση, η δήλωσή του αυτή ηλέκτρισε τους Ανατολικογερμανούς, οι οποίοι έσπευσαν κατά χιλιάδες στα σύνορα μεταξύ Ανατολικού και Δυτικού Βερολίνου, ζητώντας να περάσουν στο δυτικό μέρος της πόλης. Φυσικά, οι συνοριοφύλακες δεν ήξεραν τίποτα για τη συνέντευξη Τύπου. Το πλήθος τούς πίεζε, αυτοί τηλεφωνούσαν στους ανωτέρους για εντολές και καθυστέρησαν την έξοδο στο Δυτικό Βερολίνο για τρεις ώρες.

Ομως, αργότερα εκείνο το βράδυ, οι αντιστάσεις των συνοριοφυλάκων κάμφθηκαν και τα περάσματα άνοιξαν. Ο κόσμος μπορούσε να περάσει ελεύθερα από το Ανατολικό στο Δυτικό Βερολίνο για πρώτη φορά από την ανέγερση του Τείχους, την 21η Αυγούστου του 1961.

Τους μήνες που προηγήθηκαν της συνέντευξης Τύπου του Σαμπόφσκι, χιλιάδες πολίτες της DDR έβγαιναν συστηματικά στους δρόμους, διαδηλώνοντας για ελευθερία και μεταρρυθμίσεις. Εγιναν ιστορικές οι «διαδηλώσεις της Δευτέρας» που γίνονταν επί μήνες στη Λειψία. Οι διαδηλωτές φώναζαν «εμείς είμαστε ο λαός», ενώ ακουγόταν διαρκώς και το «ρεφρέν»... «Γκόρμπι, Γκόρμπι», με την ελπίδα πως οι μεταρρυθμίσεις του Γκορμπατσόφ στην ΕΣΣΔ θα έφταναν και στην DDR. Ωστόσο, η σκληροπυρηνική κυβέρνηση του ΕριχΧόνεκερ δεν ενδιαφερόταν για μεταρρυθμίσεις, με αποτέλεσμα να οδηγηθεί στην πτώση.

Στις 18 Οκτωβρίου του 1989 ο Χόνεκερ αναγκάστηκε σε παραίτηση και τον αντικατέστησε ο Εγκον Κρεντς, χωρίς ωστόσο να μπορέσει να σταματήσει την κατάρρευση του καθεστώτος.

Στις 4 Νοεμβρίου πάνω από μισό εκατομμύριο Ανατολικογερμανοί πολίτες διαδηλώνουν στην Αλεξάντερπλατς του Βερολίνου, κάνοντας προφανές πως η αλλαγή στην ηγεσία δεν σήμαινε τίποτα γι αυτούς. Πέντε μέρες αργότερα, άρχισε να πέφτει το Τείχος.

Λιγότερο από έναν χρόνο μετά, στις 3 Οκτωβρίου του 1990, η Ανατολική Γερμανία ανακοινώνει επισήμως ότι ενώνεται με την Ομοσπονδιακή Δημοκρατία της Γερμανίας. Η ημερομηνία αυτή είναι η ληξιαρχική πράξη θανάτου της DDR και η ληξιαρχική πράξη γέννησης της επανενωμένης Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας.

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΠΟΥΤΙΝ
Εζησε τις ιστορικές στιγμές ως πράκτορας της KGB στη Δρέσδη

Πολύ κοντά στο επίκεντρο του «σεισμού» που άλλαξε τον κόσμο πριν από 20 χρόνια βρισκόταν ο πρώην πρόεδρος και νυν πρωθυπουργός της Ρωσίας, σ' έναν ρόλο που καμία σχέση δεν είχε βέβαια με τις επερχόμενες κοσμοϊστορικές αλλαγές.
Ο Βλαντιμίρ Πούτιν, τιμώντας με τον δικό του τρόπο τα 20 χρόνια απ την πτώση του Τείχους, παραχώρησε συνέντευξη στο NTV και περιγράφει πώς έζησε εκείνες τις ιστορικές μέρες ως πράκτορας της KGB στη Δρέσδη της Ανατολικής Γερμανίας. Η συνέντευξη προβλήθηκε χθες το βράδυ.

Μιλώντας για την εποχή του Ψυχρού Πολέμου στη Γερμανία, ο Πούτιν εμφανίζεται να αναγνωρίζει πως ήταν αναπότρεπτη η κατάρρευση της Λαοκρατικής Δημοκρατίας της Γερμανίας. «Ηταν πολύ χαλαρός και χαμογελούσε αρκετά, ωστόσο εξέφρασε μια πολύ σαφή άποψη σχετικά με την πτώση του Τείχους, λέγοντας ότι αυτό που συνέβη ήταν νομοτελειακό να συμβεί», δηλώνει ο δημοσιογράφος Βλαντιμίρ Κοντρατιέφ, στον οποίο ο Πούτιν παραχώρησε τη συνέντευξη.

Ο σημερινός πρωθυπουργός της Ρωσίας υπηρέτησε ως αξιωματικός της KGB στη Δρέσδη, που τότε ήταν μια επαρχιακή, απομονωμένη πόλη της Ανατολικής Γερμανίας, απ το 1985 έως το 1990. Η μοναδική του «συνύπαρξη» με τα κοσμοϊστορικά γεγονότα συνέβη στις 5 Δεκεμβρίου του 1989, σχεδόν έναν μήνα μετά την πτώση του Τείχους. Συγκεκριμένα, πολυάριθμοι διαδηλωτές, αφού εισέβαλαν στα γραφεία της γερμανικής μυστικής υπηρεσίας «Στάζι», στη συνέχεια κατευθύνθηκαν έξω απ τα γραφεία της KGB. Τότε, ο Πούτιν βγήκε στον δρόμο και μίλησε με τους διαδηλωτές στα Γερμανικά. Τους εξήγησε πως βρίσκονται έξω από την έδρα σοβιετικής στρατιωτικής υπηρεσίας και τους κάλεσε να απομακρυνθούν, αφού στόχος των αιτημάτων τους έπρεπε να είναι η «Στάζι» κι όχι η Σοβιετική Ενωση. Οταν κάποιοι απ το πλήθος υποπτεύθηκαν πως ήταν Γερμανός, αφού μιλούσε άπταιστα τα Γερμανικά, εκείνος τους απάντησε πως ήταν «μεταφραστής»...

Οταν ο Πούτιν κάλεσε αξιωματικό του σοβιετικού στρατού, ώστε να τον βοηθήσουν να αντιμετωπίσει τους διαδηλωτές, διαπίστωσε σε ποιο σημείο είχε φτάσει η διάλυση των σοβιετικών υπηρεσιών. «Μου είπαν ότι δεν γινόταν τίποτα χωρίς εντολές απ τη Μόσχα. Και η Μόσχα σιωπά». Οι λέξεις «η Μόσχα σιωπά» έμειναν καρφωμένες στο μυαλό του. Ο Πούτιν συνέχισε λέγοντας πως είχε τότε πολύ έντονο το συναίσθημα της επερχόμενης εξαφάνισης της ΕΣΣΔ.

ΕΡΕΥΝΑ ΣΕ 27 ΧΩΡΕΣ ΓΙΑ ΤΙΣ «ΠΛΗΓΕΣ» ΤΟΥ ΚΑΠΙΤΑΛΙΣΜΟΥ
Σημαντικά ελαττώματα εντοπίζουν στον καπιταλισμό της ελεύθερης αγοράς περίπου το ένα τέταρτο των ερωτηθέντων σε έρευνα που πραγματοποιήθηκε σε 27 χώρες του κόσμου με αφορμή την 20ή επέτειο από την πτώση του τείχους του Βερολίνου.

Σύμφωνα με τη δημοσκόπηση που διενήργησε η GlobeScan για το BBC World, μόνο το 11% από 29.000 ερωτηθέντες θεωρεί ότι ο καπιταλισμός λειτουργεί σωστά και δεν χρειάζεται κάποια αλλαγή. Αντιθέτως, περίπου το 23% θεωρεί ότι ο καπιταλισμός έχει λάθη ως σύστημα και ότι ένα νέο οικονομικό σύστημα χρειάζεται, αν και δεν προσδιόρισαν εναλλακτική πρόταση.

ΜΑΡΙΑ ΚΡΑΛΛΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου