O τέταρτος ειδικός ανακριτής απήγγειλε κατηγορίες για το σύστημα ασφαλείας των Ολυμπιακών με χρονικό ορίζοντα το 2003. Δεν αναφέρει συναυτουργούς. «Δικονομικό σόου» λένε νομικοί κύκλοι
Στο... «μίξερ» που ανακατεύει την υπόθεση της Siemens έριξε από χτες ο 4ος ειδικός ανακριτής Ν. Ζαγοριανός και τη σύμβαση για το σύστημα ασφαλείας των Ολυμπιακών Αγώνων C4I.
Ενώ ο ανακριτής έχει αφήσει ανοιχτά πολλά μέτωπα του σκανδάλου για το πρώτο σκέλος της υπόθεσης που αφορά τη σύμβαση 8002 για την ψηφιοποίηση του δικτύου του ΟΤΕ, δεν έχουν απολογηθεί όλοι οι κατηγορούμενοι, εκκρεμούν αναπάντητες προσφυγές κρίσιμες για την τύχη των μελών της οικογένειας Καραβέλα που βρίσκονται στον Κορυδαλλό, αλλά και άλλων κατηγορουμένων που είναι επίσης προφυλακισμένοι, ο κ. Ζαγοριανός απήγγειλε χτες νέο κατηγορητήριο που αφορά το σύστημα C4I.
H νέα κίνηση του ανακριτή, που χαρακτηρίστηκε από νομικούς κύκλους ως «νέο δικονομικό σόου», ξεκίνησε προχτές το βράδυ με τη σύλληψη του Διονύση Δενδρινού, ανώτατου στελέχους της Siemens μέχρι και το 2008 και υπεύθυνου για το σύστημα ασφαλείας των Ολυμπιακών Αγώνων C4I, ο οποίος, σύμφωνα με όσα έχουν δει το φως της δημοσιότητας, φέρεται ότι είχε αγοράσει γειτονικές εκτάσεις γης στο νησί της Τήνου με την πρώην σύζυγο του κ. Κυριάκου Μητσοτάκη, κ. Μάρεβα Μπραμπόφσκι, και τον καταζητούμενο πρώην επικεφαλής της Siemens Ελλάς, κ. Μιχάλη Χριστοφοράκο.
Κινούμενο στη γραμμή προστασίας της «γαλάζιας» διακυβέρνησης που από την αρχή η ανάκριση χάραξε, το κατηγορητήριο που απήγγειλε ο ανακριτής σε βάρος του Δ. Δενδρινού αφορά το αδίκημα της απάτης σε βάρος του Δημοσίου σε σχέση με τη σύμβαση για το σύστημα ασφαλείας και σταματάει στη χρονική περίοδο του Μαϊου 2003 χωρίς να λαμβάνει υπ όψιν του ότι τμήματα του συστήματος εξακολουθούσε να παραλαμβάνει η σημερινή κυβέρνηση διά των υπουργείων Εθνικής Αμυνας και Δημόσιας Τάξης.
Με γραμμή... ασφαλείας για το C4I
Επίσης, ενώ το πρώην στέλεχος της Siemens φέρεται σύμφωνα με το κατηγορητήριο ως συναυτουργός σε απάτη, στο σχετικό έγγραφο δεν αναφέρεται ποιοι είναι οι άλλοι συναυτουργοί.
Νομικοί κύκλοι χαρακτήριζαν την απουσία άλλων προσώπων από το κατηγορητήριο ως «παράθυρο εμπλοκής προσώπων που θα βολεύουν ενδεχομένως πολιτικά την κυβέρνηση σε ευνοϊκή για τα συμφέροντά της συγκυρία, που μπορεί να σχετίζεται με τον χρόνο των βουλευτικών εκλογών».
Οι ίδιες πηγές τόνισαν ότι «στο κάδρο των κατηγορουμένων μπορεί να βάλει ο ανακριτής όταν και όποτε κρίνει πρόσωπα που εξυπηρετούν την πολιτική εκμετάλλευση της υπόθεσης από την κυβέρνηση».
Στόχοι
Πρόσωπα-στόχοι θεωρούνται ο Γιώργος Τρεπεκλής, επί πολλά χρόνια φίλος της οικογένειας Παπανδρέου, για τον οποίο η ανάκριση έχει δείξει ότι ενδιαφέρεται ιδιαίτερα καθώς από τα στοιχεία της δικογραφίας προκύπτει ότι η εταιρεία συμβούλων «Ρrofit» με βασικό μέτοχο τον κ. Τρεπεκλή και συνεργάτες του τον δικηγόρο Σίμο Δήμα και τον Αριστείδη Καρατζά -που επίσης ενδέχεται να βρεθούν κατηγορούμενοι- ελέγχθηκε φορολογικά με εντολή του ειδικού ανακριτή, ενώ έγινε και επιδρομή της ΥΠΕΕ.
«Μετέωρο» χαρακτήριζαν επίσης το κατηγορητήριο Δενδρινού έγκριτοι νομικοί που τόνιζαν ότι η κατηγορία της απάτης δεν μπορεί να σταθεί χωρίς την κατηγορία της απιστίας και της νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματική δραστηριότητα, οι οποίες δεν αναφέρονται.
Οπως εξηγούν, θα έπρεπε να ασκηθεί συμπληρωματικά ποινική δίωξη για απιστία, η οποία ευθέως παραπέμπει στην κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας αφού αυτή δέχθηκε να παραλάβει συστήματα ασφαλείας επισφαλή και προβληματικά.
Μία άλλη αντίφαση που επισημαίνουν οι ίδιες πηγές είναι ότι δεν στέκεται το αδίκημα της δωροδοκίας για το οποίο έχει ασκηθεί ποινική δίωξη από την αρχή και για το C4I, καθώς δεν νοείται λογικά και να δωροδοκείς και να εξαπατάς ταυτόχρονα.
Σε άλλο σημείο του κατηγορητηρίου αναφέρεται για τον Δ. Δενδρινό «γνώριζες εσύ ως υπάλληλος της εταιρείας Siemens καθώς και εκ της συνεργασίας που υπήρχε μεταξύ της Siemens ΑΕ και της SAIC ως υποκατασκευάστριας εταιρείας της τελευταίας ότι τα ανωτέρω γεγονότα ήταν καθ' ολοκληρίαν ψευδή επειδή ουδέποτε στην πραγματικότητα παραδόθηκαν τα συστήματα Ολυμπιακής Ασφάλειας διαλειτουργικά στο ελληνικό Δημόσιο, το τελευταίο δε παρέλαβε κατά χρήση ορισμένα μόνο από τα υποσυστήματα χωρίς το στοιχείο της διαλειτουργικότητας όλων των επιμέρους συστημάτων, στοιχείο το οποίο ήταν σημαντικό για την ανάληψη από εσάς του επίμαχου έργου και για την επίτευξη των στόχων για τους οποίους έγινε η συγκεκριμένη προμήθεια».
Προθεσμία
Ο Διονύσης Δενδρινός, που οδηγήθηκε κρατούμενος χτες το πρωί στο γραφείο του 4ου ειδικού ανακριτή μετά την προχτεσινή νυχτερινή επεισοδιακή σύλληψή του με ταξί... πήρε προθεσμία για να απολογηθεί την ερχόμενη Παρασκευή και μέχρι τότε παραμένει κρατούμενος. Αίτηση με την οποία ζητεί να ανακληθεί το ένταλμα σύλληψης κατέθεσε χτες ο κατηγορούμενος Δενδρινός στον ανακριτή υποστηρίζοντας ότι δεν είναι ύποπτος φυγής.
Τα σπίτια στην Τήνο με Κυρ. Μητσοτάκη - Μιχ. Χριστοφοράκο
Ο 61χρονος Δ. Δενδρινός, που μετά την αποχώρηση του Πρόδρομου Μαυρίδη (2006) ήταν το νούμερο δύο της Siemens και πρόσωπο της απολύτου εμπιστοσύνης του διαφυγόντος στο εξωτερικό Μιχάλη Χριστοφοράκου, είχε αγοράσει, όπως έχει αποκαλυφθεί, γειτονικές εκτάσεις γης στην Τήνο με την πρώην σύζυγο του κ. Κυριάκου Μητσοτάκη, κ. Μάρεβα Μπραμπόφσκι, και τον κ. Χριστοφοράκο.
Συγκεκριμένα, η κ. Μπραμπόφσκι, το 2002 -όταν ήταν ακόμα σύζυγος του Κ. Μητσοτάκη- αγόρασε έκταση 8 στρεμμάτων στην περιοχή Χαλακιά Αγίου Πέτρου Καρδιανής, ενώ στην ίδια περιοχή είχαν αποκτήσει αγροτεμάχια οι κ. Χριστοφοράκος, Δενδρινός. Κατά την ίδια χρονική περίοδο αγοράστηκαν στη συγκεκριμένη περιοχή στην Τήνο συνολικά 24,6 στρέμματα γης.
Δύο από τα οικόπεδα αυτά αγοράστηκαν από μία offshore εταιρεία με έδρα τον Αγιο Βικέντιο, με την οποία φέρεται να συνδέεται η σύζυγος του Διονύση Δενδρινού, Ελένη. Η ίδια έχει περάσει στο παρελθόν το κατώφλι του εισαγγελικού γραφείου προκειμένου να καταθέσει σχετικά.
Η οικογένεια Μητσοτάκη-Μπραμπόφσκι φαίνεται ότι διατηρούσε πολύ καλές φιλικές σχέσεις με την οικογένεια Δενδρινού, καθώς η κ. Δενδρινού ήταν και προϊσταμένη της συζύγου του κ. Μητσοτάκη στο παράρτημα της Ντρέζντνερ Μπανκ στην Ελλάδα. Ο ίδιος ο Κ. Μητσοτάκης είχε παραδεχθεί εξάλλου στο παρελθόν ότι φιλικοί και οικογενειακοί δεσμοί τον συνδέουν με στελέχη της Siemens Hellas, προσθέτοντας ότι τέτοιου είδους σχέσεις δεν πρέπει να ποινικοποιούνται.
ΜΑΙΡΗ ΜΠΕΝΕΑ
Πέμπτη 11 Ιουνίου 2009
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου