ποιος ακούει ότι η μια μόνη καμπάνα δεν ακούει παρά έναν ήχο

Πέμπτη 11 Ιουνίου 2009

Στην Ιταλία ο Καντάφι #

Με συνοδεία τριακοσίων κατέφθασε στην πρώην αποικιοκρατική μητρόπολη της χώρας του ο Λίβυος ηγέτης. Θα διαμείνει σε σκηνή που στήθηκε σε πάρκο της Ρώμης
Ανω-κάτω έκανε την Ιταλία ο Μουαμάρ Καντάφι με την ιστορική επίσκεψή του. Είναι η παρθενική που πραγματοποιεί στην πρώην αποικιακή
μητρόπολη της Λιβύης στα 40 χρόνια εξουσίας του και θα διαρκέσει τέσσερις μέρες.
Δεν θα είναι όμως και η τελευταία, αφού ο Μπερλουσκόνι σχεδιάζει να τον κάνει συνεταίρο στην Κεντρική Μεσόγειο και να τον καλέσει τον άλλο μήνα ως παρατηρητή στη σύνοδο του G8!
Ο Καντάφι κατέφθασε με 300μελή κουστωδία, από επιχειρηματίες, συμβούλους και τις περίφημες πραιτοριανές «αμαζόνες» κι έστησε για τον εαυτό του μια... σουλτανική σκηνή 6 επί 10 μέτρα στο μεγαλύτερο πάρκο της Ρώμης, Ντόρια Παμφίλι.

Αυτό προκάλεσε έντονες αντιδράσεις της αντιπολίτευσης, φοιτητών, οργανώσεων ανθρωπίνων δικαιωμάτων και της εβραϊκής κοινότητας της Ιταλίας. Ακόμη και το Δημοκρατικό Κόμμα διχάστηκε για χάρη του, καθώς ο πρόεδρος Φραντσεσκίνι διαφώνησε με τον πρώην πρωθυπουργό Ντ' Αλέμα. Ο τελευταίος, όχι μόνο θα κάτσει σήμερα να ακούσει τον λόγο του Καντάφι στην ιταλική Γερουσία, αλλά θα συνομιλήσει μαζί του.
Οι περισσότεροι βουλευτές του PD θα αποχωρήσουν ή θα αποδοκιμάσουν κόσμια τον ιδιόρρυθμο Λίβυο πρόεδρο, όπως οι Ριζοσπάστες και η «Ιταλία των Αξιών», του Ντι Πιέτρο. Με διαδηλώσεις στις πλατείες υποδέχεται τον Καντάφι και η Διεθνής Αμνηστία, όπως και οι φοιτητές του Πανεπιστημίου Σαπιέντσα, όπου θα μιλήσει σήμερα.

Αθεράπευτος... γυναικάς -σαν τον οικοδεσπότη του- ο Καντάφι αδημονεί για την αυριανή συνάντηση με 700 επιφανείς Ιταλίδες από τον χώρο της πολιτικής, των επιχειρήσεων και του πολιτισμού, σε συναυλιακό χώρο της Ρώμης. Παρόμοιο «δώρο» του έκανε ο Σαρκοζί το 2007 στο Παρίσι, φέρνοντάς τον αντιμέτωπο με 1.000 επιφανείς Γαλλίδες.

Εδώ και λίγα χρόνια οι δύο «καίσαρες» της Κεντρικής Μεσογείου έχουν γίνει φιλαράκια - ιδίως από τότε που ο Λίβυος ηγέτης τα βρήκε με τις ΗΠΑ και τη Βρετανία: Μπερλουσκόνι και Καντάφι κάνουν μπίζνες στους τομείς της ενέργειας, των κατασκευών και της γεωργίας, ενώ από τον Μάιο συμφώνησαν την επαναπροώθηση στη Λιβύη των δύστυχων Αφρικανών λαθρομεταναστών που αποβιβάζονται στην ιταλική νήσο Λαμπεντούζα.

«Η Ιταλία δεν είναι πια όπως παλιά. Τώρα είμαστε φίλοι», τόνισε ο Μουαμάρ Καντάφι λίγο μετά τον θερμό εναγκαλισμό του με τον καβαλιέρε στο αεροδρόμιο Τσαμπίνο.

«Ενα οδυνηρό κεφάλαιο του παρελθόντος έχει κλείσει», συμπλήρωσε ο Ιταλός πρωθυπουργός. Ακόμη και ο αριστερός πρόεδρος Ναπολιτάνο χαρακτήρισε «μετριοπαθείς και υπεύθυνες» τις δηλώσεις του Καντάφι.

Οι Ιταλοί ενοχλήθηκαν κάπως όταν διαπίστωσαν ότι ο Καντάφι είχε καρφιτσώσει στο πέτο της πλουμιστής στολής του τη φωτογραφία ενός ήρωα του αντιαποικιακού αγώνα, του Ομάρ αλ Μουκτάρ, που απαθανάτιζε τη σύλληψή του από τους στρατιώτες του Μουσολίνι το 1931. Μάλιστα ο Καντάφι έφερε μαζί και τον γιο του, Ομάρ.

Ομως το κοινό συμφέρον -οικονομικό και γεωστρατηγικό- έσβησε την ιταλοκρατία στη Λιβύη (1911-1943). Πέρυσι ο Μπερλουσκόνι υποσχέθηκε 5 δισ. ευρώ «αποικιακές αποζημιώσεις» με
τη μορφή επενδύσεων τα επόμενα 25 χρόνια, μεταξύ των οποίων ξεχωρίζει η κατασκευή του «εθνικού μεσογειακού αυτοκινητοδρόμου» της Λιβύης.

Εξάλλου η Λιβύη έχει αγοράσει μετοχές στους ιταλικούς κολοσσούς του χρηματοπιστωτικού τομέα και της ενέργειας (UniCredit και Eni), ενώ οι ιταλικές επιχειρήσεις περιμένουν σαν «μάννα εξ ουρανού» τα πετροδολάρια του Καντάφι εν μέσω ύφεσης.

Πέρα από την κοινή αντιμετώπιση της λαθρομετανάστευσης, Ιταλία και Λιβύη έχουν κοινή γραμμή για την αντιμετώπιση της πειρατείας στη Σομαλία, επίσης πρώην ιταλική αποικία. Ως προεδρεύων της Αφρικανικής Ενωσης ο Καντάφι θα παρουσιάσει στον ΟΗΕ ένα σχέδιο με τη στήριξη της Ρώμης.

Μάλιστα, ο πρόεδρος Ναπολιτάνο υπαινίχθηκε τη δημιουργία ενός «άξονα ειρήνης, σταθερότητας και ευημερίας στην Κεντρική Μεσόγειο».

ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΠΑΔΑΤΟΣ

ΕΝΑ ΓΕΛΩΤΟΠΟΙΟΣ ΜΕ ΕΝΑ ΑΛΛΟΣ ΠΑΛΙΑΤΣΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου