ποιος ακούει ότι η μια μόνη καμπάνα δεν ακούει παρά έναν ήχο

Τετάρτη 10 Ιουνίου 2009

Καραμανλής... επί δεξιά#

Ο πρωθυπουργός προσπάθησε να δείξει ότι έλαβε το μήνυμα των εκλογών με ομιλία - καρμπόν με αντίστοιχες του παρελθόντος. Απέρριψε συνεργασία με τον ΛΑΟΣ και απέκλεισε προς το παρόν πρόωρες κάλπες
Με μια ομιλία - καρμπόν με αντίστοιχες του παρελθόντος (πρόσφατου και απώτερου), ο κ. Καραμανλής επιχείρησε να δείξει στα στελέχη του αλλά -πολύ περισσότερο- στους ψηφοφόρους της ΝΔ ότι έλαβε το μήνυμα των εκλογών και ταυτόχρονα να επισημοποιήσει τη «στροφή» του προς τα Δεξιά.
Ωστόσο, από το κλίμα που υπήρξε και τις συζητήσεις μεταξύ των υπουργών μετά το τέλος της συνεδρίασης του υπουργικού συμβουλίου, καθίσταται σαφές ότι τέτοιου είδους ομιλίες δεν αρκούν πλέον για να ξεπεραστούν τα πολιτικά προβλήματα της κυβέρνησης.
Καραμανλής... επί δεξιά

Ο κ. Καραμανλής πιέζεται να προχωρήσει και σε ουσιαστικές αλλαγές τόσο σε επίπεδο πολιτικής όσο και σε επίπεδο προσώπων και είναι άγνωστο το εάν και το πότε θα το αποφασίσει.

Χθες, πάντως, η ομιλία του στους υπουργούς και τους υφυπουργούς του δεν ήταν τίποτε άλλο παρά μια μονότονη επανάληψη (έστω και σε πιο αυστηρούς τόνους) συστάσεων προς τα μέλη της κυβέρνησης και διαβεβαιώσεων ότι ίδιος θα παρακολουθεί στενά την προώθηση του κυβερνητικού έργου.
Καραμανλής... επί δεξιά

Η ομιλία του, πέρα από τις γνωστές δόσεις αυτοκριτικής, περιελάμβανε μηνύματα μόνο προς τα άλλα κόμματα. Συγκεκριμένα, η απόρριψη κάθε μορφής πολιτικής συνεργασίας αφορούσε το ΛΑΟΣ και ο αποκλεισμός -επί του παρόντος- του ενδεχομένου πρόωρων εκλογών αποτέλεσε απάντηση στο αίτημα του κ. Γ. Παπανδρέου.

Για το εκλογικό αποτέλεσμα, ο πρωθυπουργός ανέλαβε πλήρως την ευθύνη της αποτυχίας, λέγοντας χαρακτηριστικά: «Δεν αναζητούμε -και σας καλώ να μην αναζητήσετε- τα αίτια του εκλογικού αποτελέσματος αλλού, παρά μόνο στον εαυτό μας. Δεν χρειαζόμαστε, ούτε βοηθά βέβαια η αναζήτηση δικαιολόγησης του εκλογικού αποτελέσματος. Αλλωστε μπορούν να δοθούν πολλές ερμηνείες. Η ουσία όμως είναι απλή: εμείς φταίξαμε. Εμείς οφείλουμε θα διορθωθούμε. Εμείς οφείλουμε να διορθώσουμε όλα εκείνα που πίκραναν, που στεναχώρησαν, που δυσαρέστησαν, που απογοήτευσαν τους πολίτες».

Αόριστες πρωτοβουλίες
Ο πρωθυπουργός άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο ανάληψης ουσιαστικών πρωτοβουλιών, προκειμένου να αλλάξουν όσα «πλήγωσαν» τους πολίτες, αλλά απέφυγε να πει κάτι συγκεκριμένο.

Ζήτησε για ακόμη μία φορά να δοθεί έμφαση στην οικονομία αλλά και στα καθημερινά προβλήματα των πολιτών και έθεσε ως προτεραιότητες την πάταξη της φοροδιαφυγής και την εξυγίανση του δημόσιου τομέα.

Ο πρωθυπουργός απέρριψε το αίτημα του προέδρου του ΠΑΣΟΚ για πρόωρες εκλογές και υιοθέτησε το επιχείρημα του κ. Γ. Λούλη ότι η αποχή ακύρωσε τον δημοψηφισματικό χαρακτήρα που επιχείρησε να δώσει ο κ. Παπανδρέου στις ευρωεκλογές.

«Φαίνεται» -είπε χαρακτηριστικά- «ότι η αξιωματική αντιπολίτευση θα επιμείνει στην αποστασιοποίησή της από τα προβλήματα του τόπου, επιστρατεύοντας τη στείρα και παλαιοκομματική πρακτική να ζητά εκλογές. Δεν είναι κάτι καινούργιο. Είναι μόνιμη πρακτική της. Αν θυμάστε, ζητάει εκλογές από την επόμενη των εκλογών του Σεπτέμβρη του 2007. Ομως το αίτημα αυτό απορρίφθηκε ουσιαστικά από τους πολίτες».

«Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ενώ προσπάθησε να δώσει στις εκλογές για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο χαρακτήρα δημοψηφίσματος, το αποτέλεσμα ήταν ότι οι μισοί πολίτες δεν πήγαν στις κάλπες. Αγνόησαν αυτή την απόπειρά του», προσέθεσε.

Τέλος, απευθυνόμενος στον πρόεδρο του ΛΑΟΣ, απέκλεισε κάθε ενδεχόμενο πολιτικής συνεργασίας, λέγοντας:

«Μπορούμε να ανανεώσουμε, μπορούμε να ξαναζωντανέψουμε, μπορούμε και πάλι να τονώσουμε την πλατιά συμμαχία με τους πολίτες και την κοινωνία. Το μπορούμε. Είναι στο χέρι μας. Και για να το κάνουμε αυτό, δεν χρειαζόμαστε, ούτε είναι νοητές, συνεργασίες κομματικές».

ΝΕΟ ΔΟΓΜΑ ΓΙΑ ΝΑ ΣΤΑΜΑΤΗΣΕΙ ΤΙΣ ΔΙΑΡΡΟΕΣ ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΛΑΟΣ
Εφαρμογή του νόμου για την κουκούλα, καρτοκινητά με ονοματεπώνυμο

Μπορεί ο πρωθυπουργός να έσπευσε χθες να «κλείσει» το θέμα συνεργασίας με τον ΛΑΟΣ, αλλά την ίδια ώρα επιχειρεί να υιοθετήσει την ατζέντα που ο κ. Γ. Καρατζαφέρης είχε στις ευρωεκλογές.

Οι πληροφορίες για «στροφή» προς τα δεξιά επιβεβαιώθηκαν χθες με τα όσα είπε ο κ. Καραμανλής στο υπουργικό συμβούλιο και με τις προτεραιότητες που ο ίδιος έθεσε. Η ποινικοποίηση της «κουκούλας» και η ταυτοποίηση των κατόχων καρτοκινητών τηλεφώνων είναι τα δύο νομοσχέδια που όπως -ανακοίνωσε ο ίδιος- θα εισαχθούν προς ψήφιση στη Βουλή αμέσως μόλις αρχίσει να λειτουργεί το πρώτο θερινό τμήμα.

Οι δύο αυτές κινήσεις έχουν τους εξής στόχους: τον διεμβολισμό της κομματικής βάσης του ΛΑΟΣ και τον περιορισμό των διαρροών ψηφοφόρων της ΝΔ προς τον κ. Καρατζαφέρη.

Ο κ. Καραμανλής επέλεξε να στείλει άμεσα μήνυμα προς τους υπουργούς, αλλά και προς τους βουλευτές της ΝΔ, ορισμένοι εκ των οποίων σχολίαζαν θετικά το ενδεχόμενο μιας πολιτικής συνεργασίας με τον κ. Καρατζαφέρη.

Η ανακοίνωση του πρωθυπουργού για τις νομοθετικές πρωτοβουλίες που θα αναλάβει άμεσα, έχει ως εξής: «Θεσπίζεται άμεσα αυστηρότερη ποινική μεταχείριση για τους δράστες εγκληματικών πράξεων. Είναι έτοιμα τα νομοσχέδια για όσους καλύπτουν ή αλλοιώνουν τα φυσικά τους χαρακτηριστικά, κρυβόμενοι έτσι πίσω από την ανωνυμία που παρέχει αυτή η κάλυψη. Με τη ρύθμιση αυτή η πολιτεία ουσιαστικά θωρακίζει το συνταγματικό δικαίωμα του συνέρχεσθαι, το οποίο υποσκάπτεται και παρεμποδίζεται από τη βία και τη δράση των κουκουλοφόρων, όπως επίσης και τη δημόσια και ιδιωτική περιουσία από απρόκλητες βλάβες και βανδαλισμούς. Επίσης για την προστασία των πολιτών, φέρνουμε άμεσα προς ψήφιση τη ρύθμιση για την τέλεση εγκληματικών πράξεων με το πέπλο της ανωνυμίας. Θεσπίζεται η ταυτοποίηση των κατόχων και χρηστών υπηρεσιών κινητής τηλεφωνίας, με παράλληλη ωστόσο διασφάλιση των εγγυήσεων που αφορούν τα στοιχεία προσωπικών δεδομένων».

ΕΙΣΗΓΗΣΕΙΣ
Ρόλος-κλειδί για τον Β. Μεϊμαράκη

Από τον κ. Β. Μεϊμαράκη φαίνεται ότι αρχίζει τη συζήτηση για τις αλλαγές στην κυβέρνηση και στη Ρηγίλλης ο κ. Καραμανλής, ο οποίος εξακολουθεί να δέχεται πιέσεις από υπουργούς και κομματικά στελέχη να δείξει -πρακτικά και όχι θεωρητικά- ότι έλαβε το μήνυμα των πολιτών. Δεν είναι λίγοι, μάλιστα, εκείνοι που του ζητούν να προχωρήσει σε αλλαγές το αργότερο μέχρι το τέλος του μηνός.

Ο πρωθυπουργός, ωστόσο, εάν λειτουργήσει με τους δικούς τους χρόνους, κινδυνεύει η όποια πρωτοβουλία αναληφθεί να έχει ξεπεραστεί από τα γεγονότα.

Σε κάθε περίπτωση, ο ίδιος δείχνει ότι συζητεί αυτή την ώρα όλα τα ενδεχόμενα. Δεν είναι τυχαίο ότι χθες, αμέσως μετά τη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου, συναντήθηκε με τον Β. Μεϊμαράκη, το όνομα του οποίου ακούγεται είτε για τη θέση του κ. Πρ. Παυλόπουλου είτε για τη θέση του κ. Λ. Ζαγορίτη. Τα σενάρια μετακίνησής ενισχύθηκαν από την κίνηση που έκανε ο ίδιος ο κ. Μεϊμαράκης να ανακοινώσει εσπευσμένα χθες την απόφασή του για μείωση της στρατιωτικής θητείας από τον Αύγουστο.

Ο πρωθυπουργός συζητεί, επίσης, το θέμα της αλλαγής του επικοινωνιακού επιτελείου. Οι εισηγήσεις που δέχεται ο πρωθυπουργός αφορούν και την αναβάθμιση του κ. Α. Σπηλιωτόπουλου, ο οποίος είναι πιθανό να επιστρέψει στο γνώριμο από το παρελθόν πόστο του εκπροσώπου του κ. Καραμανλή. Επίσης, υπάρχουν εισηγήσεις και για μετακινήσεις όλων σχεδόν των κορυφαίων υπουργών σε άλλα πόστα, σε μια προσπάθεια να τονωθεί το μήνυμα της ανανέωσης του κυβερνητικού σχήματος.

Το θέμα των αλλαγών θα τεθεί σήμερα στις δώδεκα το μεσημέρι και στη συνάντηση που θα έχει ο πρωθυπουργός με τον Δημ. Σιούφα.

ΓΙΑΝΝΗΣ ΣΑΡΑΝΤΑΚΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου