ποιος ακούει ότι η μια μόνη καμπάνα δεν ακούει παρά έναν ήχο

Πέμπτη 11 Ιουνίου 2009

Θέλουν λίφτινγκ στις ρωγμές της πολυκατοικίας

Πιέσεις σε Καραμανλή να επαναφέρει Μεϊμαράκη στη Ρηγίλλης και να αναθέσει σε Σπηλιωτόπουλο την εκπροσώπηση της κυβέρνησης
Ο Άρης Σπηλιωτόπουλος έφθασε τρία λεπτά νωρίτερα στο «Βυζαντινό», ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης ακολούθησε. Χωρίς γραβάτα και οι δύο, παρήγγειλαν ομελέτα με λαχανικά και έκλεισαν το γεύμα το απομεσήμερο με διπλό εσπρέσο. Ήπιαν και μεταλλικό νερό.

Το βασικό μενού της συνάντησης, ωστόσο, ήταν το μέλλον της κυβέρνησης και της Ν.Δ. μετά τη βαριά εκλογική ήττα της περασμένης Κυριακής. Και οι δύο συμφώνησαν ότι οι ρωγμές στη γαλάζια «πολυκατοικία» είναι βαθιές και απαιτούνται κατεπειγόντως εκτεταμένες επισκευές...

Για πολλούς στη Ν.Δ., η χθεσινή συνάντηση των δύο υπουργών συνδέεται άμεσα με τις αλλαγές που κυοφορούνται σε κυβέρνηση και κόμμα. Από τη νύχτα των εκλογών ο Πρωθυπουργός δέχεται εισηγήσεις να επαναφέρει τον κ. Μεϊμαράκη στη Ρηγίλλης και να αναθέσει στον κ. Σπηλιωτόπουλο την εκπροσώπηση της κυβέρνησης, μετακινώντας τον παράλληλα στο Μαξίμου με την ιδιότητα του υπουργού Επικρατείας. Απάντηση για τις τελικές αποφάσεις του Κων. Καραμανλή δεν έχει κανείς, αλλά συνεργάτες του υποστηρίζουν ότι εάν προχωρήσει σε αλλαγές, αυτές θα ανακοινωθούν έως το τέλος Ιουνίου. Οι αλλαγές στο κόμμα και στην εκπροσώπηση, πάντως, θεωρούνται κομβικές και θα οδηγήσουν αναγκαστικά σε ένα «λίφτινγκ» στο κυβερνητικό σχήμα, καθώς ο Πρωθυπουργός έχει απορρίψει κάθε πρόταση για σαρωτικό ανασχηματισμό.

Πρωτοβουλία Μεϊμαράκη
Οι δύο υπουργοί διαμηνύουν πως θα αναλάβουν κάθε «βαρύ φορτίο», εάν τους ανατεθεί. Ο υπουργός Άμυνας, ο οποίος είχε την πρωτοβουλία για το χθεσινό γεύμα, όταν ερωτάται για την επιστροφή του στη Ρηγίλλης αναφέρει ότι «θα πειθαρχήσει» στις αποφάσεις του Πρωθυπουργού και θα δεχθεί κάθε ρόλο, ενώ την ίδια στιγμή στο «Πεντάγωνο» αρκετοί προεξοφλούν την αποχώρησή του.

Ο κ. Σπηλιωτόπουλος εμφανίζεται διστακτικός σε μια νέα μετακόμιση, έστω και αν αποτελεί- όπως λένε συνεργάτες τουμια «πολιτική δικαίωση» να βρεθεί και πάλι έπειτα από εννέα χρόνια σε επιτελική θέση, δίπλα στον Κων. Καραμανλή. Συνεργάτες του υπογραμμίζουν ακόμη ότι μετρά μόλις έξι μήνες στο υπουργείο Παιδείας και έχει βάλει μπροστά τις αλλαγές στα λύκεια και στον τρόπο εισαγωγής στα ΑΕΙ. Παρά ταύτα, θεωρούν βέβαιο ότι μια πρόταση για τη θέση του υπουργού Επικρατείας, που μπορεί να έχει και συντονιστικό ρόλο μεταξύ Μαξίμου και υπουργείων, δεν θα απαντηθεί αρνητικά από τον υπουργό.

Είναι εμφανές- λένε κυβερνητικά στελέχη- ότι οι δύο υπουργοί επεδίωξαν χθες να περάσουν το μήνυμα ότι «μπορούν να συνεργαστούν στενά» για να βγει η κυβέρνηση από το αδιέξοδο. Εκτιμούν ότι η Ν.Δ. «διαθέτει ακόμη το πολιτικό πλεονέκτημα» και «πρέπει να το αναδείξει». Και αποφάσισαν να αναλάβουν κοινή δράση και στη Β΄ Αθήνας, όπου εκλέγονται και οι δύο, καθώς εκεί η Ν.Δ. υπέστη καθίζηση, η οποία εάν συνεχιστεί θα κρίνει και τις εθνικές κάλπες.

ΓΕΥΜΑ

Συνάντηση και γεύμα των δύο υπουργών στο «Βυζαντινό». Διαμηνύουν πως θα αναλάβουν κάθε «βαρύ φορτίο», εάν τους ανατεθεί


Άνοιγμα Καρατζαφέρη στους γαλάζιους βουλευτές

ΑΝΟΙΚΤΟΣ ΠΟΛΕΜΟΣ έχει ξεσπάσει από χθες ανάμεσα στη Ν.Δ. και τον ΛΑΟΣ για την «πολυκατοικία» της ελληνικής δεξιάς. Μετά την κίνηση του Κων. Καραμανλή να κλείσει κάθε πόρτα στον Γ. Καρατζαφέρη, ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ πέρασε χθες στην αντεπίθεση κι έκανε άνοιγμα στους γαλάζιους βουλευτές που δεν αντέχουν τα σκάνδαλα, όπως είπε, και θεωρούν ότι είναι επισφαλής η επανεκλογή τους.

Η κίνηση αυτή προκάλεσε ταραχή σε Μαξίμου και Ρηγίλλης, που φοβούνται ότι ήδη υπάρχουν υπόγειες επαφές βουλευτών της Ν.Δ. με τον κ. Καρατζαφέρη, με στόχο μια μελλοντική συνεργασία. Η κυβέρνηση εξαπέλυσε οξύτατη επίθεση στον πρόεδρο του ΛΑΟΣ, κάνοντας λόγο για «αντιδημοκρατική και πρωτοφανή για την πολιτική ζωή του τόπου προτροπή», η οποία «απεικονίζει ανάγλυφα το απαράδεκτο πολιτικό ήθος του».

Κατά τη Ν.Δ., ο κ. Καρατζαφέρης κάλεσε τους βουλευτές του κόμματος να ανατρέψουν την κυβέρνηση, αλλά η κίνηση του ΛΑΟΣ να δώσει πολιτική στέγη στα γαλάζια στελέχη αναφέρεται στην προσεχή προεκλογική περίοδο και απευθύνεται στους βουλευτές των οποίων η επανεκλογή με τα ψηφοδέλτια της Ν.Δ. είναι επισφαλής. «Είπαμε και δεσμευόμαστε ότι δεν θα πάρουμε κανέναν βουλευτή όσο διαρκεί η κοινοβουλευτική θητεία. Εμείς Μητσοτάκης του ΄65 δεν γινόμαστε...», ήταν χθες το βράδυ η αντίδραση του κόμματος του κ. Καρατζαφέρη, που έκανε λόγο για «σύγχυση εν κρανίω στο μυαλό της Ν.Δ. μετά το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών».

Σε κάθε περίπτωση, ο κ. Καρατζαφέρης αποφάσισε χθες να βάλει τέλος στο φλερτ με το Μαξίμου. Με όχημα το 7,2% που εξασφάλισε στις ευρωκάλπες και τη διείσδυσή του στον σκληρό πυρήνα των συντηρητικών ψηφοφόρων, εκτιμά ότι μπορεί να ξεκινήσει μια προσπάθεια να χτίσει μια «νέα πολυκατοικία», κατά την προσφιλή του μεταφορά, στην οποία θα επιδιώξει να μεταφέρει και τους ενοίκους της Ν.Δ.

«Στην ίδια γειτονιά»
«Θα είμαι πάντα στην ίδια γειτονιά», ανέφερε σε χθεσινή συνέντευξη Τύπου και επικαλέστηκε για τη μετακόμισή του από την «πολυκατοικία» όπου θεωρούσε ότι συγκατοικεί με τη Ν.Δ. «τη χαλασμένη αποχέτευση και τα τρωκτικά που κινούνται στον χώρο...».

Ακόμη κατηγόρησε τον κ. Καραμανλή για «αλαζονική συμπεριφορά» και εκτίμησε ότι ο Πρωθυπουργός είναι «πολιτικά αδύναμος» μετά την ήττα στις ευρωεκλογές και «κουβαλά το ΠΑΣΟΚ στην εξουσία». Σε ό,τι αφορά την πρόσκλησή του στους βουλευτές της Ν.Δ., υποστήριξε ότι άλλαξε τη στάση του λόγω του εκλογικού αποτελέσματος και της στάσης που ακολουθεί ο κ. Καραμανλής.

Την ίδια στιγμή, η κυβέρνηση ευελπιστεί ότι θα «επαναπατρίσει» τους ψηφοφόρους που έχασε προς τον ΛΑΟΣ ακολουθώντας σκληρή γραμμή στα ζητήματα της ασφάλειας και της λαθρομετανάστευσης. Τα πρώτα νομοθετικά βήματα προς αυτή την κατεύθυνση θα γίνουν μέσα στον Ιούνιο, στο πρώτο Θερινό Τμήμα, με τα νομοσχέδια για την ποινικοποίηση της «κουκούλας» και την ταυτοποίηση των κατόχων καρτοκινητών τηλεφώνων.


Πυρά και στον ίδιο τον Καραμανλή

ΚΑΖΑΝΙ ΠΟΥ βράζει θυμίζει λίγα 24ωρα μετά την ήττα η Ν.Δ. ενώ τα πυρά από στελέχη και βουλευτές στρέφονται πλέον και κατά του Πρωθυπουργού, που δέχεται ασφυκτικές πιέσεις για να αναλάβει πρωτοβουλίες. «Αν πρόκειται να κάνει κάποιες αλλαγές, αυτές πρέπει να είναι ριζικές», συνέστησε χθες η επικεφαλής του ευρωψηφοδελτίου κ. Μαριέττα Γιαννάκου, ενώ ο υφυπουργός Εξωτερικών κ. Θοδ. Κασσίμης άφησε αιχμές για τον συντονισμό των υπουργών, τονίζοντας με έμφαση (στον Αlpha 98,9) ότι «το πρόβλημα της κυβέρνησης είναι στη λειτουργία της και όχι στην πολιτική της».

Στο κάδρο των ευθυνών για τη μεγάλη ήττα έβαλε τον Πρωθυπουργό ο βουλευτής κ. Κυρ. Μητσοτάκης. «Ήταν ήττα της παράταξης. Στον βαθμό αυτό ήταν ήττα όλων μας και του Πρωθυπουργού, μην παίζουμε με τις λέξεις...», ανέφερε (στον Αθήνα 9,84), ενώ την αποτελεσματικότητα των κινήσεων που έκανε ο κ. Καραμανλής από το βράδυ των εκλογών και το σχέδιο που ακολουθεί μέχρι τώρα για την ανάκαμψη της κυβέρνησης, αμφισβήτησε ανοικτά ο κ. Ι. Μανώλης: «Η Ν.Δ. θέλει ένα ηλεκτροσόκ... Θεωρώ ότι δεν υπάρχει στρατηγική. Όταν έχεις μια τέτοια ήττα, για να συνέλθεις πρέπει να υποστείς ένα σοκ. Όταν έχεις έναν ασθενή δεν του δίνεις βαλεριάνα να περάσει έναν δύο μήνες ακόμα, έτσι χαλαρά τη ζωή του».


Αλλαγές με τις ευλογίες Σουφλιά

ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟΙ ΠΑΡΑΓΟΝΤΕΣ εξέλαβαν τη συνάντηση αλλά και τη διάσταση που τής δόθηκε ως έναν ακόμη μοχλό πίεσης προς τον Πρωθυπουργό για να αναλάβει πρωτοβουλίες και, το κυριώτερο, να κινηθεί προς συγκεκριμένη κατεύθυνση.

Τις αλλαγές σε κόμμα και εκπροσώπηση εμφανίζεται ότι θεωρεί επιβεβλημένες και ο Γ. Σουφλιάς, κρίνοντας μάλιστα ότι οι κ.κ. Μεϊμαράκης και Σπηλιωτόπουλος είναι «ασφαλείς επιλογές» για τις συγκεκριμένες θέσεις. Εάν, τελικώς, ο κ. Καραμανλής πειστεί, θα ακολουθήσει- λένε κορυφαία κυβερνητικά στελέχη- καραμπόλα αλλαγών στην κυβέρνηση, στην οποία, κατά πάσα πιθανότητα, θα εισέλθει ο νυν γραμματέας του κόμματος Ελ. Ζαγορίτης.

Ο κ. Σουφλιάς φέρεται ότι έχει εισηγηθεί στον Πρωθυπουργό να προχωρήσει τώρα και στη δημιουργία αυτόνομου υπουργείου Περιβάλλοντος, με διαχωρισμό του ΥΠΕΧΩΔΕ. Το ίδιο σχέδιο προβλέπει και τη συνένωση του τομέα Δημοσίων Έργων με το υπουργείο Μεταφορών, δημιουργώντας ένα νέο υπουργείο Υποδομών, ενώ κυβερνητικοί παράγοντες δεν αποκλείουν την επανασύσταση του υπουργείου Δημόσιας Τάξης, προκειμένου να γίνει πιο ηχηρό το σήμα ότι περνά σε πρώτη προτεραιότητα η αντιμετώπιση της εγκληματικότητας και της λαθρομετανάστευσης.

Σε μια τέτοια περίπτωση, νέοι υπουργοί θα αναλάβουν, εκ των πραγμάτων, τα υπουργεία Άμυνας και Παιδείας, ενώ αρκετοί δεν αποκλείουν και την μετακίνηση των κ.κ. Αντ. Σαμαρά και Δημ. Αβραμόπουλου, από τα υπουργεία Πολιτισμού και Υγείας αντίστοιχα. Αμετακίνητοι εμφανίζονται την ίδια ώρα οι κ.κ. Πρ. Παυλόπουλος και Ντόρα Μπακογιάννη, αλλά και ο κ. Σουφλιάς, ο οποίος θα παραμείνει στο ΥΠΕΧΩΔΕ ή στο νέο υπουργείο Υποδομών. Κατά τις ίδιες πηγές, εξετάζεται να αναλάβει ο κ. Αντώναρος τη διοίκηση δημόσιου οργανισμού, ενώ η κ. Πατριανάκου θα περιοριστεί στα βουλευτικά της καθήκοντα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου