ποιος ακούει ότι η μια μόνη καμπάνα δεν ακούει παρά έναν ήχο

Τετάρτη 10 Ιουνίου 2009

€3,5 δισ. για να μειώσει το έλλειμμα αναζητεί η κυβέρνηση

Ο υπουργός Οικονομίας θα πρέπει να ενημερώσει την ΕΕ με ποιον τρόπο θα συγκεντρώσει το ποσό
Το διόλου ευκαταφρόνητο ποσό των 3,5 δισ. ευρώ, που θα της επιτρέψει να μειώσει το δημοσιονομικό της έλλειμμα στο 3,7% του ΑΕΠ εντός του 2009, αναζητεί άμεσα η κυβέρνηση. Ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας κ. Ι. Παπαθανασίου δεσμεύθηκε χθες στο Λουξεμβούργο, όπου εκπροσώπησε την Ελλάδα στο Εco/Fin, ότι ως το τέλος του μηνός θα είναι σε θέση να ενημερώσει τις Βρυξέλλες με ποιον τρόπο θα συγκεντρώσει αυτό το ποσό. Παράλληλα δεσμεύθηκε ότι τον Οκτώβριο, οπότε θα κοινοποιήσει στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή τις βασικές κατευθύνσεις του κρατικού προϋπολογισμού για το 2010, θα είναι σε θέση να εκθέσει και τα διαρθρωτικού χαρακτήρα μέτρα της κυβέρνησης τα οποία όχι μόνο θα μειώσουν το δημοσιονομικό έλλειμμα της χώρ
ας στο 3% του ΑΕΠ, αλλά και θα θέσουν τις βάσεις για τη μεσοπρόθεσμη επίτευξη πλεονασματικών προϋπολογισμών. Η δέσμευση αυτή εκτιμάται ότι θα οδηγήσει την κυβέρνηση στη λήψη μέτρων σε δύο δόσεις. Η πρώτη θα αφορά το άμεσο κλείσιμο της ψαλίδας μεταξύ των δαπανών και των εσόδων και θα περιλαμβάνει την αύξηση της φορολογίας στα τέλη κινητής τηλεφωνίας, στα καύσιμα, στα τσιγάρα και αλλαγές στα τεκμήρια αυτοκινήτων και ακινήτων και η δεύτερη σε μονιμότερου χαρακτήρα αλλαγές στις κρατικές δαπάνες και στα έσοδα.

Το κλίμα που συνάντησε χθες στο Λουξεμβούργο ο υπουργός Οικονομίας ήταν ασφαλώς αρκετά πιο «σφιχτό» από αυτό που επιθυμούσε. Τόσο ο επίτροπος Χοακίν Αλμούνια όσο και οι υπουργοί Οικονομίας χωρών όπως η Γερμανία, η Ολλανδία, η Τσεχία κ.ά. απέρριψαν ασυζητητί τις ιδέες ορισμένων χωρών, όπως η Γαλλία, περί χαλάρωσης των κοινοτικών πιέσεων προς τα κράτη-μέλη για την εξυγίανση των δημοσίων οικονομικών τους. Αντί της χαλάρωσης οι περισσότεροι κοινοτικοί ιθύνοντες επέλεξαν την οδό της αυστηρής δημοσιονομικής πειθαρχίας και κατέστησαν σαφές ότι ευθύς μόλις διαφανεί κάποιο φως στην άκρη του τούνελ (δηλαδή η οικονομική ανάκαμψη) τα κράτη-μέλη της ΕΕ θα επικεντρώσουν την προσοχή τους στο πώς θα επαναφέρουν τα δημόσια οικονομικά τους σε υγιείς και στέρεες βάσεις. Πώς δηλαδή θα καλύψουν τα πελώρια ελλείμματα και χρέη που δημιουργήθηκαν συνεπεία της οικονομικής κρίσης.

Οσον αφορά την Ελλάδα, το μείζον πρόβλημα δεν είναι η αντιμετώπιση των συνεπειών της κρίσης, αλλά η αντιμετώπιση των παγίων προβλημάτων της, παραδέχθηκε εμμέσως πλην σαφώς χθες ο υπουργός Οικονομίας. Εχοντας μάλιστα υπόψη του μια σειρά μελέτες των κοινοτικών υπηρεσιών που βεβαίωναν ότι όσο μεγαλύτερα προβλήματα ανταγωνιστικότητας έχει μια χώρα τόσο βραδύτεροι θα είναι οι ρυθμοί εξόδου από την κρίση, ο κ. Ι. Παπαθανασίου τόνισε την ανάγκη ενίσχυσης- μεσοπρόθεσμα- της παραγωγικότητας και της ανταγωνιστικότητας της ελληνικής οικονομίας.

Οσον αφορά τους βραχυπρόθεσμους στόχους, ο υπουργός Οικονομίας ανέφερε ότι τις επόμενες εβδομάδες, και αφού υπάρξει συνολική εκτίμηση των τάσεων της οικονομικής ανάπτυξης των κρατικών εσόδων και του πληθωρισμού, η κυβέρνηση θα λάβει τις αποφάσεις που κρίνονται αναγκαίες. Συνεχίζοντας τόνισε ότι η επαγρύπνηση για την πορεία των δημοσίων οικονομικών θα συνεχισθεί και το 2010 με στόχο τη συρρίκνωση του ελλείμματος στο 3% μέσω διαρθρωτικών κυρίως μέτρων, ενώ παράλληλα άφησε και αυτός να εννοηθεί ότι, καλώς εχόντων των πραγμάτων, περί το μέσον του επόμενου χρόνου η ανάπτυξη θα επιστρέψει στην Ευρώπη. Ο κ. Ι. Παπαθανασίου χαρακτήρισε θετικό το γεγονός ότι εν όψει της επιστροφής της ευρωπαϊκής οικονομίας σε αναπτυξιακούς ρυθμούς όλες λίγο- πολύ οι χώρες στρέφουν το βλέμμα τους στην «επόμενη ημέρα», δηλαδή στην κάλυψη των κρατικών ελλειμμάτων. Σημείωσε ωστόσο ότι το εύρος των ελλειμμάτων στην Ευρώπη είναι μεγάλο και ότι, όπως δήλωσε στο Συμβούλιο ο επίτροπος Αλμούνια, ως το τέλος του χρόνου θα έχουν υπαχθεί στη διαδικασία της κοινοτικής επιτήρησης λόγω υπερβολικού ελλείμματος οι 12 από τις 16 χώρες της ευρωζώνης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου