ποιος ακούει ότι η μια μόνη καμπάνα δεν ακούει παρά έναν ήχο

Σάββατο 23 Μαΐου 2009

Σημάδια ανάκαμψης στις εξαγωγές

Τα πρώτα σημάδια σταθεροποίησης εμφανίζονται τους τελευταίους δύο μήνες στην πορεία των εξαγωγών, ενώ ειδικά στα τρόφιμα οι πωλήσεις, παρά την ύφεση, κινούνται στα περσινά επίπεδα.

Σύμφωνα με έρευνα του Ινστιτούτου Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών, το εξαγωγικό κλίμα τον Απρίλιο σημείωσε για δεύτερο διαδοχικό μήνα ελαφρά άνοδο, καθώς οι εκτιμήσεις των επιχειρήσεων σχετικά με τις παραγγελίες στο εξωτερικό σημειώνουν ήπια βελτίωση. Σύμφωνα με τους αναλυτές του ΙΟΒΕ, το πιο σημαντικό στοιχείο είναι ότι σταμάτησε η διαρκής επιδείνωση.

Ο πρόεδρος του ΟΠΕ (Οργανισμού Εξαγωγικού Εμπορίου) κ. Παναγιώτης Παπασταύρου τόνισε στον ΕΤ ότι «φέτος έχουν προγραμματισθεί πάνω από 200 δραστηριότητες του κεντρικού φορέα σε όλο τον κόσμο, ενώ ο υπουργός Οικονομίας κ. Γιάννης Παπαθανασίου αποφάσισε τη διάθεση πρόσθετων κονδυλίων ύψους €20 εκατ. για την προώθηση των εξαγωγικών μας προϊόντων». Τα πρώτα στοιχεία δείχνουν ότι στο πρώτο τρίμηνο του 2009 οι εξαγωγές μειώθηκαν κατά 16% σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2008. Ωστόσο, σύμφωνα με τον κ. Παπασταύρου, οι εξαγωγές στον τομέα των τροφίμων-οίνων-ποτών κινούνται στα περυσινά επίπεδα.

Επαφές
Εντυπωσιακό είναι το γεγονός ότι σε στοχευμένες αγορές, όπως η Κίνα, όπου ο ΟΠΕ πραγματοποίησε σειρά επαφών, οι εξαγωγές τροφίμων και ποτών το 2008 αυξήθηκαν 14% και στο πρώτο δίμηνο του έτους ανέβηκαν περαιτέρω 45%. Αλλωστε, από το Δεκέμβριο του 2008 ελληνική εταιρία ξεκίνησε τη διανομή φέτας σε 3 μεγάλες αλυσίδες σούπερ μάρκετ της Κίνας.

Ουσιαστικά, η αντίδραση του ΟΠΕ στην ύφεση της παγκόσμιας οικονομίας ήταν η άσκηση μιας επιθετικής πολιτικής και η αξιοποίηση των δικτύων που «έχτισε» ο Οργανισμός τα προηγούμενα 5 χρόνια σε αγορές όπως η Ρωσία, η Κίνα και οι ΗΠΑ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου