O πρωθυπουργός προετοιμάζει αλλαγές στην κυβέρνηση, μετά την κρίσιμη συζήτηση στη Bουλή για την Προανακριτική, με ανακύκλωση όμως των ίδιων προσώπων
Η ασφυκτική πολιτική πίεση που ασκείται από τα ίδια τα γεγονότα στον πρωθυπουργό έχει προκαλέσει την πλήρη ανατροπή του σχεδιασμού που είχε εκπονήσει λίγο πριν μεταβεί στη Θεσσαλονίκη για τα εγκαίνια της ΔΕΘ.Ο κ. Καραμανλής, ο οποίος ήθελε πριν από οποιαδήποτε κίνησή του στο πολιτικό πεδίο να ψηφίσει τον προϋπολογισμό και αμέσως μετά να προχωρήσει σε ανασχηματισμό και ενδεχομένως σε πρόωρες εκλογές την άνοιξη, βλέπει τώρα ότι οι αλλαγές στο κυβερνητικό σχήμα μέσα στις επόμενες εβδομάδες αποτελούν μονόδρομο, όπως επίσης και οι εκλογές αμέσως μόλις μπορέσει να βελτιώσει κάπως τους δείκτες στις δημοσκοπήσεις.
Με παλιά συνταγή οι αλλαγές
Η σύγχυση, προϊόν της πίεσης και του αιφνιδιασμού από τις εξελίξεις στο θέμα του Βατοπεδίου, πιστοποιείται και από τις διαρκείς «στροφές» που κάνει στην τακτική του ο ίδιος ο πρωθυπουργός, με αποτέλεσμα να εκτίθεται αλλά και να δίνει την εικόνα ότι έχει χάσει την αίσθηση του πολιτικού χρόνου μέσα στον οποίο πρέπει να δράσει προκειμένου να αποφύγει τα χειρότερα.
Είναι χαρακτηριστικό ότι μέσα σε διάστημα λιγότερο από δύο μήνες, σε τρία κομβικά ζητήματα, έχει αλλάξει θέση και στρατηγική. Συγκεκριμένα:
Υπόθεση Βουλγαράκη. Ανέλαβε προσωπικά το πολιτικό κόστος και στήριξε με δήλωσή του (στο πλαίσιο της συνέντευξης που παραχώρησε στις αρχές Σεπτεμβρίου στη Θεσσαλονίκη) τον τότε υπουργό Ναυτιλίας. Υιοθέτησε μάλιστα -εμμέσως- και την άποψη πως «ό,τι είναι νόμιμο είναι ηθικό». Λίγες ημέρες αργότερα και αφού είχαν δημοσιοποιηθεί οι πρώτες αρνητικές -για την προσωπική του εικόνα- δημοσκοπήσεις, ο κ. Καραμανλής οδήγησε τον κ. Βουλγαράκη σε παραίτηση.
«Αντάρτες». Από τις απειλές στη συνεδρίαση της κεντρικής επιτροπής, έφτασε στην επισήμανση ότι είναι ανάγκη να διατυπώνονται ελευθέρα οι απόψεις των βουλευτών. Ο πρωθυπουργός συνειδητοποίησε προφανώς ότι δεν μπορεί να λειτουργήσει το «φίμωτρο» και ότι οι «αντάρτες» έχουν σιγά σιγά αρχίσει και πάλι την κριτική τους και για να αποφύγει τα χειρότερα, άλλαξε την άποψή του, ανάβοντας «πράσινο φως» στη διατύπωση απόψεων των μελών της κοινοβουλευτικής του ομάδας.
Εξεταστική Επιτροπή. Οι εξελίξεις τον ανάγκασαν να αποδεχθεί και να προτείνει μάλιστα ο ίδιος τη σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής, ακυρώνοντας στην πράξη τα όσα ο ίδιος έλεγε σχετικά με τη δικαστική έρευνα. Ερωτηματικό παραμένει η μετακίνηση ή όχι του Γ. Αλογοσκούφη
ΠΟΙΟΙ ΜΕΝΟΥΝ - ΠΟΙΟΙ ΦΕΥΓΟΥΝ - ΠΟΙΟΙ ΜΕΤΑΚΙΝΟΥΝΤΑΙ
Πιθανότερη ημερομηνία το επόμενο ΣαββατοκύριακοΗ κορυφαία ανατροπή, ωστόσο, είναι αυτή που αφορά τον χρόνο του ανασχηματισμού.
Ο κ. Καραμανλής, υπό την πίεση των εξελίξεων στο θέμα με τη Μονή Βατοπεδίου και του εκρηκτικού κλίματος που επικρατεί στην κοινοβουλευτική του ομάδα, «φέρνει» πολύ πιο κοντά τις αλλαγές στην κυβέρνηση. Πρόκειται, σύμφωνα με πληροφορίες, για ευρείας κλίμακας αλλαγές τις οποίες θα προωθήσει, σε μια προσπάθεια να εκπέμψει το μήνυμα της ανανέωσης.
Το πιο πιθανό σενάριο για τον χρόνο του ανασχηματισμού είναι το επόμενο Σαββατοκύριακο (25-26 Οκτωβρίου), μετά την ολοκλήρωση των συζητήσεων στη Βουλή την Τετάρτη (22 Οκτωβρίου) για τη σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής και την Παρασκευή (24) για τη σύσταση Προανακριτικής Επιτροπής.
Ειδικότερα, τα πρόσωπα που αναμένεται να μετακινηθούν είναι: Ο κ. Θ. Ρουσόπουλος, ο οποίος κατά πάσα πιθανότητα θα μείνει στο κυβερνητικό σχήμα αλλά σε άλλο πόστο. Ο ίδιος θα επιθυμούσε το υπουργείο Πολιτισμού, αλλά αυτό θα εξαρτηθεί και από τον κ. Μ. Λιάπη.
Ο κ. Πρ. Παυλόπουλος, ο οποίος πιθανότατα θα μετακομίσει στο υπουργείο Επικρατείας, στο οποίο θα υπάρξει και θέση υφυπουργού - κυβερνητικού εκπρόσωπου, την οποία συζητείται να αναλάβει ο κ. Ευρ. Στυλιανίδης ως υπουργός Παιδείας, παρότι θεωρείται ένας από τους ελάχιστους «πετυχημένους» του σημερινού κυβερνητικού σχήματος.
Ο κ. Β. Μεϊμαράκης θα αφήσει το Πεντάγωνο και θα εγκατασταθεί στο υπουργείο Εσωτερικών, ενώ πληροφορίες αναφέρουν ότι και ο κ. Δ. Αβραμόπουλος θα μετακινηθεί στο υπουργείο Ανάπτυξης. Ερωτηματικό, λόγω και των εξελίξεων στη διεθνή οικονομία, αποτελεί η περίπτωση του κ. Γ. Αλογοσκούφη.
Ο υπουργός Οικονομίας, αν και δεν θα είχε αντίρρηση να μετακινηθεί σε άλλο πόστο, εντούτοις στην παρούσα φάση αυτό φαίνεται δύσκολο, καθώς δεν μπορεί να αλλάξει ο επικεφαλής του οικονομικού επιτελείου εν μέσω μιας τόσο μεγάλης κρίσης. Εκτός κυβερνητικού σχήματος θα βρεθούν οι νυν υπουργοί κ. Φώλιας και Κοντός αλλά και οι νυν υφυπουργοί κ. Δούκας, Βλάχος, Ταλιαδούρος, ενώ σίγουρη θεωρείται η υπουργοποίηση του Αντώνη Σαμαρά.
Αμετακίνητοι, για διαφορετικούς λόγους ο καθένας, θα είναι: Ο κ. Γ. Σουφλιάς και οι υφυπουργοί κ. Ξανθόπουλος και Καλογιάννης. Ο Θεσσαλός πολιτικός δεν επιθυμεί να μετακινηθεί, και αυτό αναμένεται να γίνει σεβαστό από τον πρωθυπουργό.
Η κυρία Φ. Πετραλιά πιθανότατα θα παραμείνει στο υπουργείο Απασχόλησης, καθώς ο πρωθυπουργός έχει καλή εικόνα για το έργο που έχει γίνει μέχρι τώρα, ενώ κρίνεται αναγκαία η παρουσία της στο ίδιο πόστο και για την εξέλιξη του μεγάλου κυβερνητικού στοιχήματος, που είναι η ενοποίηση των ασφαλιστικών ταμείων.
Τέλος, ο κ. Κ. Χατζηδάκης θα παραμείνει στο υπουργείο Μεταφορών και Επικοινωνιών, καθώς έχει μπροστά του το θέμα της Ολυμπιακής, το οποίο δεν θα «κλείσει» πριν από το τέλος του έτους
ΓΙΑΝΝΗΣ ΣΑΡΑΝΤΑΚΟΣ
Σάββατο 18 Οκτωβρίου 2008
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου