Η αναταραχή στις χρηματοπιστωτικές αγορές και η σημερινή κατάσταση της οικονομίας τόσο σε παγκόσμιο επίπεδο, όσο και στη ζώνη του ευρώ και την Ελλάδα, ήταν τα βασικά θέματα των συζητήσεων, που είχε στη Φραγκφούρτη ο πρωθυπουργός, Κώστας Καραμανλής, με τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Ζαν Κλοντ Τρισέ, αλλά και με τον αντιπρόεδρό της, Λουκά Παπαδήμο.
Σε δηλώσεις του προς τους δημοσιογράφους, ο πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι οι εξελίξεις στη διεθνή οικονομία είναι πρωτοφανείς για τη μεταπολεμική περίοδο και πρόσθεσε ότι η σύμπτωση μιας μεγάλης χρηματοπιστωτικής κρίσης, που ξεκίνησε από τη στεγαστική αγορά των ΗΠΑ με τη μεγάλη άνοδο του παγκόσμιου πληθωρισμού, προκαλεί ιδιαίτερα επικίνδυνο μείγμα για τις περισσότερες χώρες του κόσμου.
Ο πρωθυπουργός τόνισε επίσης, ότι «οι επιπτώσεις της χρηματοπιστωτικής κρίσης μεταφέρθηκαν και στην Ευρώπη μέσα από τις σχέσεις αλληλεξάρτησης, που υπάρχουν στη σύγχρονη κοινωνία και αποτέλεσμα των οποίων είναι τα προβλήματα ρευστότητας που εμφανίζονται τόσο στην ευρωπαϊκή διατραπεζική αγορά, όσο και στη λειτουργία των ευρωπαϊκών τραπεζών».
Ο κ. Καραμανλής εξέφρασε, ωστόσο, την ικανοποίησή του για το συντονισμένο και αποφασιστικό τρόπο με τον οποίο έδρασε τις τελευταίες ημέρες η ηγεσία της ΕΕ.
«Υιοθετήσαμε ένα ευρύ σχέδιο, που περιλαμβάνει μια σειρά μέτρα, στόχος των οποίων είναι η αποκατάσταση της εμπιστοσύνης των πολιτών και των επενδυτών στο τραπεζικό σύστημα», υπογράμμισε ο πρωθυπουργός, επισημαίνοντας ότι το σχέδιο αυτό εγγυάται τη ρευστότητα των τραπεζών, ώστε να συνεχίσουν να επιτελούν το ρόλο τους. «Τα μέτρα αυτά είχαν ήδη αποτελέσματα, καθώς τα επιτόκια στη διατραπεζική αγορά άρχισαν ήδη να υποχωρούν», σημείωσε.
Σε ό,τι αφορά το ρόλο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, ο κ.Καραμανλής το χαρακτήρισε ιδιαίτερα θετικό επισημαίνοντας ότι «από την πρώτη στιγμή υπό την καθοδήγηση του προέδρου της Ζαν Κλοντ Τρισέ, προσέφερε σημαντική ρευστότητα στο τραπεζικό σύστημα».
«Η Ευρωπαϊκή Τράπεζα απέδειξε ότι έχει πλήρη συναίσθηση του ευρύτερού της ρόλου για την πορεία της ευρωπαϊκής οικονομίας", δήλωσε ο πρωθυπουργός και διατύπωσε την πεποίθησή του ότι η τράπεζα σε συνεργασία με τις κυβερνήσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα συνεχίσει να συμβάλει αποφασιστικά στη βελτίωση του βιοτικού επιπέδου της Ευρώπης και των πολιτών της.
Ο κ. Καραμανλής ανέφερε ακόμη, ότι ενημέρωσε το Ζαν Κλοντ Τρισέ για τις αποφάσεις της ελληνικής κυβέρνησης και ειδικότερα για τη νομοθετική ρύθμιση περί του ελαχίστου εγγυημένου των καταθέσεων, αλλά και για την πολιτική δέσμευση για πλήρη εγγύηση του ποσού, που έχει στην τράπεζα ο κάθε Έλληνας καταθέτης.
Τον ενημέρωσε και για το πρόγραμμα θωράκισης του ελληνικού χρηματοπιστωτικού συστήματος το οποίο, όπως τόνισε, παρέχει τις απαραίτητες εγγυήσεις για τον μεσοπρόθεσμο δανεισμό των πιστωτικών ιδρυμάτων. Υπογράμμισε, ωστόσο, τους αυστηρούς όρους και το διαρκή έλεγχο του κράτους, για όσες τράπεζες εισαχθούν στο σχέδιο αποκατάστασης της αξιοπιστίας τους.
Επιπλέον, τόνισε στον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας ότι θα πρέπει να βοηθηθούν τα ασθενέστερα στρώματα της κοινωνίας και σημείωσε ότι ο διοικητής της τράπεζας της Ελλάδας, Γιώργος Προβόπουλος, ο οποίος συνόδευσε τον πρωθυπουργό στη σημερινή συνάντηση, είναι σε διαρκή επαφή με την τράπεζα της Φραγκφούρτης.
«Η αλληλοενημέρωση σε τέτοιες περιπτώσεις κρίσεων είναι απολύτως απαραίτητη διότι ο χρόνος που τρέχουν οι εξελίξεις είναι γρήγορος και δεν επιτρέπει ούτε μιας ώρας ολιγωρία», τόνισε ο πρωθυπουργός και καταλήγοντας εξέφρασε την πεποίθησή του ότι η καλή συνεργασία της ελληνικής πλευράς με τον κ.Τρισέ και τον κ.Παπαδήμο, θα συνεχιστεί.
Στην επίσκεψη στην έδρα της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, ο πρωθυπουργός συνοδευόταν από την υπουργό Εξωτερικών, Ντόρα Μπακογιάννη, τον υπουργό Οικονομίας, Γιώργο Αλογοσκούφη, τον υπουργό Επικρατείας, Θόδωρο Ρουσόπουλο και τον Έλληνα πρέσβη στη Γερμανία, Τάσο Κριεκούκη.
Κυριακή 19 Οκτωβρίου 2008
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου