ποιος ακούει ότι η μια μόνη καμπάνα δεν ακούει παρά έναν ήχο

Δευτέρα 20 Οκτωβρίου 2008

Αποκάλυψη: “Αμερικάνικο προϊόν” η πρόταση Νίμιτς

Έγγραφο - «φωτιά» που φέρνει στη δημοσιότητα το Έθνος της Κυριακής αποδεικνύει ότι η πολυαναμενόμενη πρόταση του ειδικού διαμεσολαβητή του ΟΗΕ Μάθιου Νίμιτς για το όνομα των Σκοπίων, ήταν προϊόν συνεργασίας της αμερικανική κυβέρνησης με τον πρωθυπουργό των Σκοπίων κ. Γκρούεφσκι και με τον προέδρο των Σκοπίων κ. Τσερβένκοφσκι.Αναλυτικά η εφημερίδα δημοσιεύει απόρρητο τηλεγράφημα σταλμένο από την αμερικανίδα πρεσβευτή στα Σκόπια κ. Μιλοβάνοβιτς (με ημερομηνία 29 Ιουλίου 2008) προς το Εθνικό Συμβούλιο Ασφαλείας των ΗΠΑ, τους υπουργούς Εξωτερικών και Άμυνας και το Γενικό Επιτελείο των ΗΠΑ που περιέχει εισηγήσεις των ΗΠΑ για τη λύση του ζητήματος.

Οι εισηγήσεις όπως φαίνεται από τα έγγραφα, διαμορφώθηκαν μετά από διαβουλεύσεις της βοηθού υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ με τον πρωθυπουργό και τον πρόεδρο των Σκοπίων (25 και 27 Ιουλιου).

Οι εν λόγω εισηγήσεις παρουσιάστηκαν αργότερα (στις 11 Σεπτεμβρίου και μετά στις 8 Οκτωβρίου στην τελική μορφή της) από τον αξιωματούχο του ΟΗΕ, Μάθιου Νίμιτς ως πρόταση που έχει διαμορφωθεί μετά από επαφές στις δύο εμπλεκόμενες χώρες (Ελλάδα και ΠΓΔΜ) ως η νέα «δέσμη ιδεών», που θα αποτελούσε την ολοκληρωμένη πρόταση του μεσολαβητή.


Διπλή ονομασία

Το εν λόγω έγγραφο αναφέρει ότι η αμερικανική πλευρά προτείνει τη χρήση του ονόματος «Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας» με εύρος όλους τους διεθνείς οργανισμούς και τις χώρες που δεν επιθυμούν να χρησιμοποιούν το συνταγματικό όνομα των Σκοπίων, σημειώνοντας ότι η «Μακεδονία» θα χρησιμοποιεί το συνταγματικό της όνομα σε διαβατήρια, ετικέτες παραγωγής προϊόντων και γενικά ως επίσημο «αυτοπροσδιορισμό».

Μέσω Συμβουλίου Ασφαλείας η "γλώσσα" και η "εθνικότητα"

Σχετικά με την ταυτότητα αναφέρεται στο αμερικανικό έγγραφο: «Η γλώσσα και η εθνικότητα θα καλούνται Μακεδονική αλλά αυτό θα μπορούσε να διευθετηθεί σιωπηλώς, πιθανώς ως επισυναπτόμενο Παράρτημα σε μια απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, ή σε μερικά άλλα εσωτερικά έγγραφα των Ηνωμένων Εθνών, που δεν υπόκειται στην ελληνική εξέταση/ έγκριση. Η τελική διαπραγματευτική γραμμή είναι ότι η Μακεδονία χρειάζεται διασφαλίσεις ότι η γλώσσα, η εθνικότητα κλπ. θα συνεχίσουν να αποκαλούνται Μακεδονική και όχι «Βορειομακεδονική».

Σημειώνεται δε ότι μια συμφωνία τον Σεπτέμβριο θα «επέτρεπε να βρεθεί χρόνος για τη διεξαγωγή του δημοψηφίσματος και την έγκριση ψηφίσματος του ΣΑ του ΟΗΕ πριν από τη συνεδρίαση του Βορειοατλαντικού Συμβουλίου (NAC/NATO) τον Δεκέμβριο» .

Αναφέρει δε και τις αντιρρήσεις Γκρούεφσκι που όπως αναφέρεται επιθυμεί ο επιθετικός χαρακτηρισμός «Βόρεια» να μπει σε παρένθεση καθώς και τις σκέψεις και τις εκτιμήσεις του προέδρου κ. Τσερβένκοφσκι.

Στο έγγραφο της αμερικανίδας αξιωματούχου περιέχεται ακόμη η αναφορά ότι «ο Τσερβενκόφσκι σχολίασε ότι το θέμα των αποζημιώσεων για τους Αιγαιάτες και του ζητήματος των παρενοχλήσεων στα ελληνικά σύνορα και της άρνησης εισόδου για αυτούς τους ανθρώπους θα λυθεί μόνον όταν λυθεί το θέμα της ονομασίας και η Μακεδονία εισέλθει στην Ε.Ε. Γιατί οι ελληνικές κατεργαριές θα έρχονται σε αντίθεση με το ευρωπαϊκό δίκαιο του οποίου αποτελεί μέρος η Μακεδονία».

ΣΕΛΙΔΑ 2
Αποκάλυψη: “Αμερικάνικο προϊόν” η πρόταση Νίμιτς
πίσης αναφέρεται από την αξιωματούχο ως εκτίμηση του κ. Τσερβένκοφσκι ότι: «Το ψήφισμα του ΣΑ θα περιλαμβάνει Παράρτημα που θα καθορίζει τη γλώσσα Μακεδονική και την εθνικότητα Μακεδονική και ο Τσερβενκόφσκι είναι πεισμένος ότι οι Ελληνες θα το δεχθούν εάν δεν τους ζητηθεί ευθέως να το πράξουν ή να το συνυπογράψουν. Απλώς αφήστε το να αποτελέσει τμήμα του Παραρτήματος του ψηφίσματος του ΣΑ του ΟΗΕ».

ΠΑΣΟΚ: «Απροκάλυπτη παρέμβαση»

Έντονη ήταν η αντίδραση του υπεύθυνου θεμάτων Εξωτερικής Πολιτικής Ανδρέα Λοβέρδου, που μίλησε για «απροκάλυπτη παρέμβαση» των ΗΠΑ στη διαδικασία.

«Αυτά τα οποία εμείς οι Έλληνες πιστεύαμε πως γίνονταν, δηλαδή πως η κυρία Rice και οι συνεργάτες της επηρέαζαν ευθέως τις προτάσεις του κ.Νimetz, αποδείχθηκαν με τις αποκαλύψεις της Εφημερίδας το «Έθνος της Κυριακής».

«Τώρα πια αποτελούν αναμφισβήτητα γεγονότα, τα οποία προέκυψαν με την ανοχή, αν όχι και με τις ευλογίες έως ενός ορισμένου σημείου , της κυβέρνησης. Σε κάθε περίπτωση η πρόταση του ΠΑΣΟΚ για την επανεξέταση της εθνικής μας στρατηγικής αποδεικνύεται έγκυρη και ακέραιη. Και ακόμη η ελληνική κυβέρνηση πρέπει αμέσως να ζητήσει εξηγήσεις από τον κ.Mathew Nimetz» σημείωσε ο κ. Λοβέρδος.

ΚΚΕ: «Επιβεβαιώνονται οι καταγγελίες μας»

«Και αυτές οι αποκαλύψεις επιβεβαιώνουν την ορθότητα των καταγγελιών του ΚΚΕ για το ρόλο των ΗΠΑ και της ΕΕ στα Βαλκάνια στην κατεύθυνση δημιουργίας κρατών προτεκτοράτων. Επίσης αναδεικνύουν το πόσο αποπροσανατολιστική και επικίνδυνη είναι η πολιτική που περιορίζει ή ανάγει ως κύριο πρόβλημα με την FYROM το ζήτημα του ονόματος» αναφέρεται στην ανακοίνωση του ΚΚΕ.

Συνασπισμός: «Πολλά ερωτηματικά»

«Η αποκάλυψη της συγκεκριμένης, προ τριμήνου, επέμβασης των ΗΠΑ, έξω και πάνω από το διαπραγματευτικό πλαίσιο του ΟΗΕ, γεννά πολλά ερωτηματικά και ανησυχίες τόσο για την πορεία των αναγκαίων διαπραγματεύσεων με την ΠΓΔΜ, όσο και για τα γενικότερα σχέδια των ΗΠΑ στην πολύπαθη περιοχή των Βαλκανίων» αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο υπεύθυνος για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής του Συνασπισμού Γ. Μπαλάφας.

ΛΑΟΣ: «Να σταματήσουν οι διαπραγματεύσεις»

Μετά τις αποκαλύψεις ο ΛΑΟΣ εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία καλεί την κυβέρνηση να σταματήσει τις διαπραγματεύσεις. «Έχουμε καταγγείλει, από πέρσι στη Βουλή, τον υπόγειο ρόλο του κ. Νίμιτς. Ο διαμεσολαβητής, λειτουργεί βάσει των οδηγιών που παίρνει από τους Αμερικάνους. Είναι τραγικό, η κ. Μπακογιάννη να μην έχει αντιληφθεί τόσο καιρό τον ρόλο του. Ελπίζουμε, ότι η κυβέρνηση μετά απ’ αυτό, θα σοβαρευτεί και θα σταματήσει πάραυτα τις διαπραγματεύσεις» σημειώνεται από το ΛΑΟΣ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου