ποιος ακούει ότι η μια μόνη καμπάνα δεν ακούει παρά έναν ήχο

Σάββατο 18 Οκτωβρίου 2008

«Πρόεδρε, κάνε κάτι τώρα»

Τα κορυφαία στελέχη ζητούν από τον Πρωθυπουργό να αξιοποιήσει τα νεώτερα στελέχη και να επιχειρήσει άμεσα «φιλολαϊκή στροφή»
Τελεσίγραφο στέλνουν στον Πρωθυπουργό κορυφαίοι υπουργοί και το σύνολο της Κοινοβουλευτικής Ομάδας καθώς όλοι πλέον, ακόμη και οι στυλοβάτες του «συστήματος», του ζητούν επιτακτικά να κάνει ανατροπές αγνοώντας ισορροπίες, πικρίες και δυσαρέσκειες στελεχών.«Προχώρα, πρόεδρε, σε σαρωτικό ανασχηματισμό. Μην περιοριστείς σε μετακινήσεις δύο- τριών υπουργών. Άλλαξε τους πάντες, ανακάτεψε την τράπουλα χωρίς να ρωτήσεις κανέναν από εμάς αν προτιμά να μείνει στη θέση του. Και παράλληλα φέρε τουλάχιστον πέντε νέους βουλευτές στην πρώτη γραμμή, για να ακυρώσεις το επιχείρημα ότι δεν έχεις πάγκο. Τα πολιτικά στελέχη αναδεικνύονται όταν κάποιος τους δώσει την ευκαιρία. Δεν μπορούμε να απαξιώνουμε το σύνολο των νέων στελεχών μας λέγοντας ότι δεν μπορούν να μπουν σε θέσεις ευθύνης», εισηγείται κορυφαίος υπουργός που ζητά καιρό τώρα ανασχηματισμό και αλλαγή της κυβερνητικής πορείας με φιλολαϊκή στροφή.

Βαρύ κλίμα. Είναι γεγονός ότι κάθε μέρα που περνά, το κλίμα στην κυβέρνηση γίνεται όλο και πιο βαρύ. Ένα- ένα καίγονται τα όπλα του Πρωθυπουργού, καθώς νέες απρόβλεπτες εξελίξεις προστίθενται στις παλιές και δημιουργούν εκρηκτικό μείγμα. Είναι ενδεικτικό ότι ο χρόνος που ζήτησε και πήρε ο Πρωθυπουργός πριν από σχεδόν 15 ημέρες με τις παρεμβάσεις του σε κυβερνητικά κοινοβουλευτικά και κομματικά όργανα, εξαντλήθηκε πολύ νωρίτερα από όσο ανέμεναν όλοι. «Είχαμε πεισθεί ότι ο Πρωθυπουργός κέρδισε χρόνο μέχρι την ψήφιση του προϋπολογισμού για να κάνει αλλαγές στο κυβερνητικό σχήμα και να ενισχύσει κάπως τους οικονομικά ασθενέστερους», λέει παλιός βουλευτής και τονίζει: «Ξαφνικά την εβδομάδα που πέρασε, η μεγάλη οικονομική κρίση πάγωσε την αγορά και οδήγησε στο ναδίρ την ψυχολογία των πολιτών. Δίπλα σε αυτό ήρθε και η παραίτηση των εισαγγελέων που μας δημιούργησε μια νέα μεγάλη πληγή, που είναι η κατηγορία για ωμή παρέμβαση της κυβέρνησης στο έργο της Δικαιοσύνης».

Δύο αναμετρήσεις. Με αυτά τα νέα δεδομένα, οι περισσότεροι στην κυβέρνηση και στη Ν.Δ. θεωρούν ότι η επόμενη Παρασκευή είναι η «κόκκινη γραμμή» για τις αλλαγές, την οποία δεν μπορεί πλέον να περάσει ο πρωθυπουργός. Και αυτό γιατί οι πάντες κατανοούν ότι αυτή την εβδομάδα η κυβέρνηση έχει να δώσει δύο κρίσιμες μάχες στη Βουλή. Την Τετάρτη θα συζητηθεί η πρόταση της κυβέρνησης για σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής και την Παρασκευή θα γίνει η συζήτηση για την Προανακριτική Επιτροπή που ζητούν το ΠΑΣΟΚ και ο ΛΑΟΣ. Αυτή την εβδομάδα ο Πρωθυπουργός είναι αναγκασμένος από τις συνθήκες να μη δημιουργήσει δυσαρέσκειες, αλλά να κάνει επιθέσεις φιλίας στην Κοινοβουλευτική Ομάδα, καθώς η ψηφοφορία για την Προανακριτική Επιτροπή είναι μυστική. Μάλιστα, ο κ. Καραμανλής δέχεται εισηγήσεις να καλέσει τους βουλευτές του μετά τη συζήτηση να φύγουν από τη Βουλή ομαδικά και να μη λάβουν μέρος στην ψηφοφορία. Αυτή η απόφαση είναι δίκοπο μαχαίρι- παραδέχονται κυβερνητικά στελέχη- καθώς αν φύγουν οι βουλευτές δεν θα υπάρξει κίνδυνος κάποιος να ψηφίσει την πρόταση του ΠΑΣΟΚ. Έτσι, όμως, θα καταδειχθεί ο μεγάλος φόβος της Ν.Δ. για τους βουλευτές της. Σε κάθε περίπτωση, μετά το πέρας αυτής της εβδομάδας- όποια και αν είναι τα αποτελέσματα των ψηφοφοριών, όποια τακτική και αν ακολουθήσει η ηγεσία της Ν.Δ. για να ελέγξει τους βουλευτές της- θα επανέλθει επιτακτικά η απαίτηση για σαρωτικό ανασχηματισμό και πλήρη αλλαγή της κυβερνητικής πολιτικής σε όλους τους τομείς.
«Να τα παίξουμε όλα για όλα...»

«Εδώ που φτάσαμε, δεν έχουμε την πολυτέλεια να σκεφτούμε τις φιλοδοξίες και τις πικρίες του καθενός από εμάς. Η παράταξη βρίσκεται σε μεγάλο κίνδυνο και η κυβέρνηση σε οριακή στιγμή. Εάν ο Πρωθυπουργός δεν τα παίξει όλα για όλα θα υποστούμε μεγάλη ήττα γιατί δεν έχουμε πλέον δεξαμενές άντλησης ψήφων», λέει κορυφαίος υπουργός.


Σχέδιο «επιτήρησης» των βουλευτών για να αποτραπεί η ανταρσία στη Βουλή
ΡΕΠΟΡΤΑΖ: ΜΑΡΙΑ ΝΤΑΛΙΑΝΗ

Τουλάχιστον 15 βουλευτές θεωρούν στη Νέα Δημοκρατία υποψήφιους για ανταρσία στην ψηφοφορία που θα αφορά τη σύσταση προανακριτικής επιτροπής την ερχόμενη Παρασκευή. Αδύναμος κρίκος της ψηφοφορίας θεωρείται ο υπουργός Επικρατείας κ. Θόδωρος Ρουσόπουλος ο οποίος μετά την εμπλοκή του στην υπόθεση Βατοπεδίου ξεμένει από συμμάχους στην Κοινοβουλευτική Ομάδα της Ν.Δ.

Η μυστική ψηφοφορία- όπως παραδέχονται κυβερνητικά στελέχη- ενδέχεται να «απασφαλίσει» τους γαλάζιους αντάρτες, καθώς ουκ ολίγοι βουλευτές έχουν κατά καιρούς εκφραστεί αρνητικά για τον υπουργό Επικρατείας. Μάλιστα, για τη συγκράτηση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας - στην περίπτωση που η Ν.Δ. δεν επιλέξει αποχώρηση από την ψηφοφορία- εκπονείται ήδη μυστικό σχέδιο με πρόσωπα που χαίρουν σεβασμού μεταξύ των βουλευτών για να «μαζέψουν το μαγαζί». Η ομάδα θα αποτελείται από τους υπουργούς ΠΕΧΩΔΕ Γιώργο Σουφλιά, Άμυνας Βαγγέλη Μεϊμαράκη, Εσωτερικών Προκόπη Παυλόπουλου (από το Μαξίμου θα ήθελαν και τον Δημήτρη Σιούφα).

Οι «στόχοι». Η λίστα των υπόπτων για ανταρσία στη μυστική κάλπη της προανακριτικής μακραίνει, ιδιαίτερα εάν προσθέσει κανείς δίπλα στους συνήθεις υπόπτους Πέτρο Τατούλη και Γιάννη Μανώλη και βουλευτές που έχουν ταχθεί υπέρ της παραίτησης Ρουσόπουλου.

Δίπλα στην Παρθένα Φουντουκίδου που μιλούσε για ορισμένους οι οποίοι μπήκαν στην πολιτική για να πλουτίσουν, υπάρχει και ο Βύρωνας Πολύδωρας που καταλόγισε στα «γκόλντεν μπόις» τον παραμερισμό των παραδοσιακών δεξιών. Και μαζί με τον Μάξιμο Χαρακόπουλο, που δεν χάνει την ευκαιρία να υπενθυμίζει στην κυβέρνηση ότι απώλεσε τους δεσμούς της με τους αγρότες, υπάρχει και ο πρώην υφυπουργός Θ. Γιαννόπουλος ο οποίος έκανε λόγο για παραίτηση Ρουσόπουλου, ο Ι. Λαμπρόπουλος αλλά και ο Σάββας Τσιτουρίδης ο οποίος δήλωσε ότι χρειάζεται ανασχηματισμός «πρακτικών και συμπεριφορών».

Όπως εκτιμούν πάντως κυβερνητικά στελέχη, οι αντάρτες θα αποδυναμωθούν εάν και τα κόμματα της Αριστεράς (ΚΚΕ και ΣΥΡΙΖΑ) ψηφίσουν υπέρ της σύστασης προανακριτικής επιτροπής. «Σε αυτή την περίπτωση το κλίμα θα πολωθεί. Εάν έχουν πόλωση κατά την ψηφοφορία, δεν θα γίνει τίποτε, σας διαβεβαιώ», υποστηρίζει στενός συνεργάτης υπουργού με γνώση των παρασκηνιακών κινήσεων. «Κι αυτό γιατί οποιαδήποτε ψήφος υπέρ της προανακριτικής θα σημαίνει ότι πάμε σε εκλογές και οι εκλογές, σας θυμίζω, θα γίνουν με λίστα. Ποιος βουλευτής θα ήθελε να ρισκάρει τη συμμετοχή του σε αυτήν;». Ιδιαίτερη σημασία θα έχει και η ίδια η διαδικασία της μυστικής ψηφοφορίας καθώς- όπως έλεγε ένας από τους συνήθεις υπόπτους- εάν γίνει με παραβάν, τότε οι πιθανότητες για ομαδική ανταρσία είναι μεγαλύτερες, ενώ αν γίνει ως συνήθως στα έδρανα, τότε κατά την πάγια τακτική θα τοποθετηθούν «κομματικοί επιτηρητές» δίπλα σε κάθε ύποπτο.


Γιάννης Μανώλης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου