Σωσίβιο η Εξεταστική
Υπό το κράτος πανικού ο Κ. Καραμανλής επέλεξε τη μικρότερη δυνατή ζημιά για το προφίλ του. Έκανε μια ακόμη κίνηση τσάμπα μαγκιάς για να δείξει ότι η κυβέρνηση κι ο ίδιος δεν φοβάται τίποτε, και ανακοίνωσε την απόφασή του να συστήσει Εξεταστική Επιτροπή της Βουλής για να ερευνήσει τις τυχόν ευθύνες υπουργών και υφυπουργών, αλλά μέχρι και το 1988. Η επιλογή Εξεταστικής (αντί της Προανακριτικής, που ζήτησε το ΠΑΣΟΚ) είναι το τελευταίο σωσίβιο για την κυβέρνηση. Μεταξύ άλλων, η απόφαση για Εξεταστική λαμβάνεται από την Ολομέλεια της Βουλής με φανερή ψηφοφορία και αρκούν 120 θετικές ψήφοι, ενώ για την Προανακριτική απαιτείται απόλυτη πλειοψηφία, αλλά η ψηφοφορία είναι μυστική και το Μαξίμου τρέμει στη σκέψη της ψήφου των «ανταρτών». Η έρευνα της Εξεταστικής είναι γενική, ενώ η Προανακριτική προϋποθέτει διατύπωση πρότασης κατηγορίας και τέλος, το σημαντικότερο, η Προανακριτική είναι η μόνη που μπορεί να αποτρέψει την παραγραφή των αδικημάτων. Διευκρινίζεται ότι, αν δεν αποφασιστεί παραπομπή κυβερνητικού στελέχους έως το τέλος της κοινοβουλευτικής συνόδου (που λήγει τον προσεχή Σεπτέμβριο ή σε περίπτωση πρόωρων εκλογών), απαλλάσσονται από κάθε ευθύνη όσοι διετέλεσαν μέλη της κυβέρνησης κατά την περίοδο 2004-2007.
Σε δύο στρατόπεδα οι υποστηρικτές Χατζηγάκη – Σανιδά
Παρά την προφανή μεθόδευση «απόδρασης», το βέβαιο είναι ότι η εισαγγελική θεωρία περί «παραπλανηθέντων υπουργών» κατέρρευσε και ο Κ. Καραμανλής σύρεται από τα γεγονότα σε κινήσεις απελπισίας. Το επιτελείο του, πάντως, προσπαθεί να αποφύγει «να βγουν στη σέντρα» συγκεκριμένα κυβερνητικά στελέχη και ήδη άρχισαν να διαδίδουν ότι οι παραιτήσεις που κατεδάφισαν τις προσπάθειες κουκουλώματος οφείλονται δήθεν σε «διαδικασίες εσωτερικού ξεκαθαρίσματος» των εισαγγελέων, ενώ αγωνίζονται να πείσουν ότι η εισαγγελία δεν είχε καμία πρόθεση «καπελώματος» της έρευνας.
Από διαρροές που έχουν φουντώσει τις τελευταίες μέρες φαίνεται ότι ακόμη και στο Μέγαρο Μαξίμου έχουν δημιουργηθεί δύο κλίκες που αλληλοσπαράσσονται. Η μία εξακολουθεί να στηρίζει τον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου και να καταλογίζει ευθύνες στον υπουργό Δικαιοσύνης για έλλειψη πυγμής εξαιτίας της οποίας έχασε τον έλεγχο. Η άλλη στηρίζει τον Σωτ. Χατζηγάκη και καταλογίζει ευθύνες σε πρωθυπουργικούς συνεργάτες που είχαν αναβαθμίσει τον Γ. Σανιδά σε ρόλο άτυπου υπουργού Δικαιοσύνης. Είναι χαρακτηριστικό ότι κατά τη διάρκεια της κρίσης ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου δεν επικοινώνησε ούτε μία φορά με τον αρμόδιο υπουργό. Αντίθετα είχε συχνές επικοινωνίες με το Μέγαρο Μαξίμου και, κατά πληροφορίες, συνεργαζόταν με τον Γιάννη Αγγέλου. Ήταν τόσο σίγουρος για την άνωθεν προστασία, που πρέπει να ένιωσε μεγάλη έκπληξη όταν διαπίστωσε ότι τον «άδειασε» ο πρωθυπουργός, όταν η κατάσταση βγήκε εκτός ελέγχου.
ΣΧΟΛΙΟ
Η στάση που θα τηρούσε ο ίδιος ο Σ. Χατζηγάκης, ο οποίος στο παρελθόν είχε παραιτηθεί για λόγους ευθιξίας από την κυβέρνηση Μητσοτάκη, διευκρινίστηκε μετά από φήμες ότι ήταν η απόφασή του να αποχωρήσει. Ίσως για να μην επαναληφθεί το ιστορικό του, κλήθηκε σε συνεργασία από τον Γιώργο Σουφλιά, που συμπεριφέρεται πλέον σαν κανονικός αντιπρόεδρος της ετοιμόρροπης κυβέρνησης. Η συνάντηση κράτησε σχεδόν τρεις ώρες και με βάση τη μεταξύ τους συζήτηση αποφασίστηκε η Εξεταστική. Ήταν μια ιδέα που είχε προτείνει ο Χατζηγάκης πριν από είκοσι μέρες, διαπιστώνοντας ότι τα πράγματα δεν πήγαιναν καλά, αλλά τότε δεν εισακούστηκε.
Επιμένει ο εισαγγελέας
Άγνωστο είναι το μέλλον του κ. Σανιδά. Πηγές του Μαξίμου διοχέτευαν την «οργή και τη δυσφορία» του πρωθυπουργού –συνηθισμένη τακτική των κολάκων που επιδιώκουν να αθωώσουν τον Κ. Καραμανλή– με τη διαφορά ότι τώρα αποδέκτης της πρωθυπουργικής δυσαρέσκειας εμφανιζόταν ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου. Μία ακόμη ένδειξη ήταν η απόπειρα των γαλάζιων παπαγάλων να του χρεώσουν προσωπικά ότι προσπάθησε να επηρεάσει τους εισαγγελείς που παραιτήθηκαν. Πάντως, τόσο ο κ. Σανιδάς όσο και ο κ. Καρούτσος επιμένουν ότι εκείνοι θα κρίνουν αν και πότε θα στείλουν τη δικογραφία στη Βουλή. Μάλιστα, ο προϊστάμενος της Εισαγγελίας άρχισε να καλεί τηλεφωνικά μάρτυρες για συμπληρωματικές καταθέσεις! Σε δηλώσεις του είπε ότι η διαδικασία που απομένει για την ολοκλήρωση της έρευνας δεν θα πάρει πάνω από ένα μήνα – και η εκτίμηση αυτή έρχεται σε αντίθεση με τη γραπτή παραγγελία του προς τους δύο εισαγγελείς, όπου ζητούσε άνοιγμα λογαριασμών, μελέτη συμβολαίων και ενέργειες που είναι πολύ χρονοβόρες.
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου