ποιος ακούει ότι η μια μόνη καμπάνα δεν ακούει παρά έναν ήχο

Κυριακή 27 Ιουλίου 2008

ΥΠΟΘΕΣΗ SIEMENS

Ο «μεταμεληθείς» Σίκατσεκ στέλνει πιο ψηλά την ανάκριση
Οι αποκαλύψεις του οδηγούν τις έρευνες στα ανώτερα κλιμάκια της εταιρείας


Γ. ΓΑΛΙΑΝΟΣ
Είναι ο κατηγορούμενος της χρονιάς. Ο πρώην μάνατζερ της Siemens Ράινχαρτ Σίκατσεκ είναι δημοφιλής όχι μόνο στους εραστές αστυνομικών θρίλερ. «Ακόμη και στην Κίνα με έχουν μάθει» παραπονιέται ο ίδιος. Η δίκη του στο Μόναχο, που λήγει τη Δευτέρα, έχει γίνει σίριαλ στα μέσα ενημέρωσης. Και ο θόρυβος γύρω από το όνομά του θα συνεχιστεί σίγουρα και μετά την αυριανή απόφαση του δικαστηρίου. «Θα είναι ο κύριος μάρτυρας και στις δίκες πολλών άλλων μάνατζερ» λέει δικηγόρος του Μονάχου που θέλει να μείνει ανώνυμος. «Και εκεί θα κλέβει από όλους την παράσταση».

Ο 58χρονος Βαυαρός είναι ο κλασικός τύπος του «μεταμεληθέντος μάρτυρα». Πρώτον, επειδή κατά την ανάκρισή του «κάρφωσε» τους συνεργούς του για να ελαφρύνει τη θέση του· και δεύτερον επειδή ομολόγησε πλήρως τη δική του ενοχή. «Επαιξε ρόλο-κλειδί στην εξιχνίαση του σκανδάλου» τόνισε η εισαγγελέας Νόρα Κάιζερ. Χάρη σε αυτόν αποκαλύφθηκε «ένα σύστημα μαύρων ταμείων, στο οποίο έμπαινε κάθε χέρι, κανένα όμως φως».

Σε αυτή τη μεταμέλεια στήριξε η κυρία Κάιζερ την περασμένη Πέμπτη - ημέρα αφιερωμένη στις αγορεύσεις της εισαγγελίας και της υπεράσπισης - και το αίτημά της για την επιβολή δύο ετών φυλάκισης με αναστολή και πρόστιμο 180.000 ευρώ στον κ. Σίκατσεκ. Απροσδόκητο από πρώτη ματιά αίτημα, αν ληφθεί υπόψη ότι ο ίδιος κατηγορείται για το αδίκημα της απιστίας σε 49 περιπτώσεις, 6 εκ των οποίων σε συνάρτηση με την Αθήνα 2004 (9 άλλες περιπτώσεις, που αναφέρονταν στο αρχικό κατηγορητήριο, τέθηκαν ενδιάμεσα στον πάγο), και ότι εκάστη από αυτές μπορεί να τιμωρηθεί με ως πέντε έτη κάθειρξης. Απροσδόκητο επίσης εν όψει της επιχειρηματολογίας της κυρίας Κάιζερ που αφιέρωσε το μέγιστο μέρος του λόγου της για να καταδείξει ότι ο κατηγορούμενος είχε στήσει συνειδητά και χωρίς πίεση εκ των άνω την «πυραμίδα» των μαύρων ταμείων.

«Ετσι μοιάζει η κάθαρση;» διερωτήθη νομομαθής. Υπερβολικά επιεικής ποινή ως αντάλλαγμα για την επιδειχθείσα προσωπική μετάνοια; Μάλλον ανταμοιβή για το «κάρφωμα»: «Από σήμερα ξέρει κάθε κατηγορούμενος ότι μπορεί να υπολογίζει σε μειωμένη ποινή εφόσον συνεργαστεί εξαρχής με τις διωκτικές αρχές και τους αποκαλύψει κάθε λεπτομέρεια των παρανομιών» δήλωσε μετά το τέλος των αγορεύσεων ο εκπρόσωπος της εισαγγελίας Αντον Βίνκλερ. «Το ότι ο πρώτος κατηγορούμενος δεν οφείλει να πάει φυλακή προκαλεί απορίες, ταιριάζει όμως στην εικόνα» συμπέρανε η εφημερίδα «Sueddeutsche Zeitung». «Εβγαλε τα πάντα στη φόρα και συνέβαλε στη διαλεύκανση της υπόθεσης· αυτό ανταμείβεται. Οποιος, αντίθετα, σωπαίνει, πρέπει να υπολογίζει σε σκληρές ποινές. Και αυτό θα μπορούσε να πλήξει και τα πρώην μέλη του κεντρικού συμβουλίου της Siemens».

Μια «εξομολόγηση» εκ των υστέρων δεν εξασφαλίζει λοιπόν εκ των προτέρων το «συγχωροχάρτι». «Το μέτρο είναι ο Σίκατσεκ» έλεγε ο ίδιος δικηγόρος. Και αυτό θα εφαρμοστεί σε όλες τις δίκες που θα επακολουθήσουν. «Κάθε προσπάθεια συγκάλυψης θα θεωρηθεί ύβρις από την εισαγγελία» πρόσθεσε.

Το ποιοι θα κάτσουν προσεχώς στο σκαμνί του κατηγορουμένου είναι βέβαια ανοικτό θέμα. Ο αριθμός των υπόπτων ξεπερνά τους 300. Πολλοί από αυτούς είναι όμως απλοί συνεργοί. Παράδειγμα, άτομα που μετέφεραν μία ή δύο φορές μαύρο χρήμα στο εξωτερικό, ή υπέγραψαν περιστασιακά παράνομα εμβάσματα. «Η δίωξή τους δεν αξίζει τον κόπο» έλεγε ο ίδιος. «Εξάλλου, είναι και θέμα οικονομίας χρόνου» πρόσθεσε. «Για να συνταχθούν 300 δικογραφίες χρειάζονται πολλά χρόνια. Και η εισαγγελία δεν διαθέτει τέτοιες δυνάμεις».

Οι αρχές προσανατολίζονται έτσι στη δίωξη των ενεχομένων «από τον Σίκατσεκ και πάνω», δηλαδή από τα μεσαία ως τα ανώτατα στελέχη. Ο αριθμός τους δεν ξεπερνά αυτή τη στιγμή τις δύο ντουζίνες. Σε αυτούς περιλαμβάνονται πρώην μέλη κεντρικού συμβουλίου της πολυεθνικής, όπως οι Τόμας Γκάσβιντ, Χάιντς-Γιόαχιμ Νοϊμπούργκερ, Φόλκερ Γιουνγκ και Λόταρ Πάουλι, καθώς και διευθυντές τμημάτων, όπως οι Μίχαελ Κουτσενρόιτερ και Ράινχαρτ Πέτερ Νιντλ. Σε αυτούς ενδέχεται να προστεθεί και το σύνολο των μελών της πρόσφατα απελθούσας ηγεσίας της Siemens, ήτοι τα 10 μέλη του κεντρικού συμβουλίου με επικεφαλής τον τότε πρόεδρο Κλάους Κλάινφελντ, καθώς και τον τότε πρόεδρο του εποπτικού συμβουλίου Χάινριχ φον Πίρερ. Ηδη την ερχόμενη εβδομάδα αναμένεται ότι το νυν εποπτικό συμβούλιο θα κάνει αγωγές εναντίον τους ζητώντας αποζημίωση ύψους δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ. Και αυτό ενδέχεται να ανοίξει τον δρόμο για τη δικαστική τους δίωξη. «Η νέα κυνηγητική σεζόν θα μπει τον Οκτώβριο» προβλέπει ο δικηγόρος. «Με αποκλειστική βορά τώρα τα πρώην μεγάλα κεφάλια της εταιρείας».

Το τι θα προκύψει από τέτοια δίωξη είναι βέβαια άλλο θέμα. Γεγονός είναι πάντως ότι όσο πιο ψηλά ιστάμενοι είναι οι κατηγορούμενοι τόσο μεγαλύτερη η «αμνησία» και τόσο λιγότερη η ύπαρξη χειροπιαστών αποδείξεων εναντίον τους. Η εισαγγελία θα πρέπει λοιπόν να επινοήσει νέες μεθόδους για τη διέγερση της μνήμης τους. Οι χειρισμοί της στη δίκη του Μονάχου αποτελούν καλό προοίμιο. Αυτό δεν εγγυάται όμως την επιτυχία. Η περίπτωση Σίκατσεκ αποτελεί «μέτρο» όχι συνταγή. Ισως επειδή η κάθαρση στη Siemens, παρά τα σημαντικά βήματα που έχουν γίνει, δεν έχει εμπεδωθεί πλήρως. Η αρχή «πάνω από όλα το συμφέρον της εταιρείας» ενεργεί ανασταλτικά σε αυτό. Γι' αυτό και λείπει ακόμη η απαραίτητη πίεση που θα έκανε και τους πιο «ξεχασιάρηδες» να θυμηθούν και κυρίως να μιλήσουν.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου