Η κυβέρνηση τις... αναβάθμισε με περικοπές σε εξοπλισμό και προσωπικό
«Κορυφή του παγόβουνου» αποδεικνύονται οι ελλείψεις προσωπικού και η υποχρηματοδότηση της Αρχής Ζορμπά για την αγορά υπολογιστών και προγραμμάτων. Η κυβέρνηση συστηματικά βάζει στο ψυγείο τις ανεξάρτητες Αρχές.
O διεθνής Οργανισμός για την καταπολέμηση του βρώμικου χρήματος είχε επισημάνει από τον Ιούνιο του 2007 τις ελλείψεις προσωπικού και την υποχρηματοδότηση της Αρχής Ζορμπά. Ωστόσο, το υπουργείο Οικονομικών μείωσε κατά 2.000 ευρώ το- ούτως ή άλλως ελάχιστο- κονδύλι των 12.000 ευρώ, που είχε δοθεί το 2007.
Όλες οι ανεξάρτητες Αρχές παραπονιούνται για ελλείψεις υποδομών επισήμως σε εκθέσεις τους, ωστόσο τα κονδύλια χρηματοδότησής τους έχουν πάρει συνολικά την κατιούσα. Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα του ΑΣΕΠ: από τους κρατικούς προϋπολογισμούς του 2008 και του 2007 προκύπτει ότι μέσα σε μόλις έναν χρόνο υπήρξε μείωση της χρηματοδότησης κατά 20% περίπου. «Από το 2005 το ΑΣΕΠ έχει ζητήσει την πρόσληψη περίπου 100 ατόμων λόγω του αυξημένου φόρτου εργασίας. Ακόμα και σήμερα δεν έχουν προχωρήσει», λέει στα «ΝΕΑ» ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ κ. Μιχάλης Καρχιμάκης.
«Νυστέρι» στα κονδύλια
Μεγάλη μείωση των κονδυλίων καταγράφεται στις προμήθειες αγαθών και εξοπλισμού (αναλώσιμα γραφείου, υπολογιστές, μηχανοργάνωση)- και ας παραπονιούνται οι αρμόδιοι των Αρχών για ελλείψεις σε υποδομές. Πιο συγκεκριμένα, το ΑΣΕΠ λαμβάνει 515.000
ευρώ λιγότερα φέτος σε σχέση με πέρυσι, η Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα (ΑΠΔΠΧ)23.000 ευρώ λιγότερα, η Αρχή Διασφάλισης Απορρήτου των Επικοινωνιών (ΑΔΑΕ) 8.000 ευρώ και ο Συνήγορος του Πολίτη 45.000 ευρώ λιγότερα.
Ωστόσο, ο «οικονομικός στραγγαλισμός» δεν είναι η μόνη οδός από την οποία επιχειρείται η απαξίωση των ανεξάρτητων Αρχών, επισημαίνουν βουλευτές και συνταγματολόγοι που παρακολουθούν το θέμα. Αν και τα μέλη των ανεξάρτητων Αρχών είθισται να ορίζονται από τη Διάσκεψη των προέδρων της Βουλής, το 2005 ψηφίστηκε ο νόμος 3371 σύμφωνα με τον οποίο ο πρόεδρος και ο αντιπρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων (ΕΕΤΤ) επιλέγονται και διορίζονται από το Υπουργικό Συμβούλιο, ενώ τα υπόλοιπα μέλη από τον υπουργό Μεταφορών και Επικοινωνιών.
«Μεγάλο πρόβλημα είναι και οι καθυστερήσεις που εντοπίζονται στην ανανέωση σύνθεσης των ανεξάρτητων Αρχών, που αποτελεί προϋπόθεση της ανεξαρτησίας τους. Διότι, αν η υπόδειξη των μελών τους δεν είναι σχετικά πρόσφατη, χάνουν τη νομιμοποίησή τους. Ο νόμος της κυβέρνησης Σημίτη έλεγε μέχρις ότου υποδειχθούν να συνεχίσουν να ασκούν το έργο τουςαυτό όμως δεν σημαίνει ότι δικαιολογούνται καθυστερήσεις στον ορισμό των μελών κατά έναν και ενάμιση χρόνο. Κανένας δεν έχει κάτσει κάτω να σκεφτεί και να δει πώς επί της ουσίας θα αναβαθμιστούν οι ανεξάρτητες Αρχές», επισημαίνει ο συνταγματολόγος κ. Νίκος Αλιβιζάτος.
Παραιτήσεις για τις κάμερες
Στις 18 Νοεμβρίου 2007 μέλη της Αρχής Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα προέβησαν σε ομαδική παραίτηση έπειτα από την παρέμβαση της κυβέρνησης και του εισαγγελέα του Αρείου Πάγου για τη χρήση καμερών σε δημόσιες συναθροίσεις.
Ήταν 2005 όταν η Αρχή Προστασίας Δεδομένων επέτρεψε τη χρησιμοποίηση του κυκλώματος καμερών μόνο για κυκλοφοριακούς λόγους. Ο τότε υπουργός Δημόσιας Τάξης κ. Βύρων Πολύδωρας έκανε αίτηση ακύρωσης της παραπάνω απόφασης στο Συμβούλιο της Επικρατείας, ενώ τον Αύγουστο του 2006 ο αρχηγός της Ελληνικής Αστυνομίας προχώρησε σε σχετικό ερώτημα στον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου. Δεκαπέντε μήνες μετά, τον Νοέμβριο του 2007, ο κ. Σανιδάς γνωμοδότησε ότι η χρήση των καμερών για την παρακολούθηση δημόσιων συγκεντρώσεων θεωρείται νόμιμη υπό την εποπτεία εισαγγελέων.
Στην επιστολή παραίτησής του ο πρώην πρόεδρος της Αρχής Προστασίας Δεδομένων κ. Δ. Γουργουράκης ανέφερε: «Παρά τη σαφή, κατηγορηματική και μόνη κατά το Σύνταγμα θεμιτή αντιμετώπιση του προβλήματος από την Αρχή, το σύστημα που προαναφέρθηκε λειτούργησε με εισαγγελική εντολή. Έτσι, υπό την εποπτεία εισαγγελέων, λαμβάνονταν εικόνες από τις συγκεντρώσεις και την πορεία που έγιναν την 17-11-2007, επέτειο της αντίστασης των φοιτητών στο Πολυτεχνείο κατά τη διάρκεια των οποίων η κυκλοφορία των οχημάτων στην περιοχή των εκδηλώσεων είχε απαγορευθεί... », έγραφε ο κ. Γουργουράκης. Όπως επισημαίνει το πρώην μέλος της ΑΠΔΠΧ κ. Φίλιππος Δωρής, ο οποίος επίσης παραιτήθηκε για την υπόθεση των καμερών, η τριβή αυτή μεταξύ της κυβέρνησης και της Αρχής δεν ήταν και η μόνη: «Όταν προέκυψε το θέμα δημιοσιοποίησης των ονομάτων σχετικά με τα στρατιωτικά τους καθήκοντα, παρά τις πιέσεις του τότε υπουργού Εθνικής Άμυνας κ. Μεϊμαράκη, δεν ήμασταν διατεθειμένοι να δώσουμε τις λίστες στη δημοσιότητα. Το συγκεκριμένο θέμα δεν πήρε τόσο μεγάλη έκταση όσο αυτό με τις κάμερες».
Απαγορευτικό στις φυλακές
Ακόμα ένα ανοιχτό μέτωπο μεταξύ ανεξάρτητης Αρχής και υπουργείου Δικαιοσύνης είναι η απαγόρευση των επισκέψεων του Συνηγόρου του Πολίτη σε φυλακές, ώστε να πραγματοποιεί επιτόπου αυτοψίες για τις συνθήκες διαβίωσης και τη μεταχείριση των κρατουμένων. «Παρά τα διεθνώς κρατούντα, παρά τη σχετική γνωμοδότηση του εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, κυρίως όμως παρά τον νόμο τα τελευταία δύο χρόνια το υπουργείο Δικαιοσύνης αρνείται επίμονα να επιτρέψει την πρόσβαση του Συνηγόρου του Πολίτη στις φυλακές της χώρας, εκλαμβάνοντας το εν γένει σωφρονιστικό σύστημα ως έναν κόσμο στεγανό, αποκλεισμένο από κάθε συνταγματική μέριμνα και προστασία», έγραφε σε επιστολή του προς το αρμόδιο υπουργείο ο κ. Καμίνης στις 3 Μαΐου 2007. Ακόμα και σήμερα δεν έχει επιτραπεί η διενέργεια αυτοψιών του Συνηγόρου του Πολίτη στις φυλακές.
ΡΕΠΟΡΤΑΖ: Χάρης Καρανίκας
Μεγάλα λόγια για ίδρυση 5 νέων Αρχών
Α ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΟΥΜΕ τις ήδη υφιστάμενες ανεξάρτητες Αρχές και θα ιδρύσουμε πέντε νέες». Όπως αναφερόταν στο κυβερνητικό πρόγραμμα για τη Δημόσια Διοίκηση το 2004, «πρωταρχικό ρόλο για την ανατροπή της σημερινής κατάστασης αναμένεται να διαδραματίσουν οι ανεξάρτητες Αρχές. Μερικές από αυτές έχουν ήδη συγκροτηθεί, όμως δεν έχουν το κατάλληλο προσωπικό και την αναγκαία υποδομή προκειμένου να μπορέσουν να ανταποκριθούν στην αποστολή τους. Προβλέπουμε την ίδρυση πέντε νέων ανεξάρτητων Αρχών αλλά και την αναβάθμιση και ενίσχυση των υφιστάμενων».
Τέσσερα χρόνια μετά, καμία από τις νέες ανεξάρτητες Αρχές- με εξαίρεση την Αρχή για την καταπολέμηση του βρώμικου χρήματος, η οποία και καταργήθηκεδεν έχει δημιουργηθεί.
Δεν ενημέρωσαν την ΑΔΑΕ γιατί ήταν... «άγουρη»
ΗΤΑΝ ΜΑΡΤΙΟΣ του 2005 όταν ο πρώην διευθύνων σύμβουλος της Vodafone κ. Κορωνιάς γνωστοποίησε στο Μαξίμου την ύπαρξη παρείσακτου λογισμικού που είχε τη δυνατότητα να πραγματοποιεί υποκλοπές, ενώ ανάμεσα στη λίστα των «υποκλεπτόμενων» ήταν ο Πρωθυπουργός, πρωτοκλασάτοι υπουργοί, καθώς και επικεφαλής των πλέον κρίσιμων μηχανισμών του ελληνικού κράτους. Παρά το γεγονός ότι επρόκειτο για μία από τις μεγαλύτερες υποθέσεις παραβίασης απορρήτου στον πλανήτη, ο τότε υπουργός Δικαιοσύνης κ. Αναστάσιος Παπαληγούρας επέλεξε να ενημερώσει μόνο τον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου και όχι την καθ΄ ύλιν αρμόδια Αρχή Διασφάλισης του Απορρήτου των Επικοινωνιών (ΑΔΑΕ). Η ανεξάρτητη αρχή θα παρέμενε στο σκοτάδι επί 11 ολόκληρους μήνες γι΄ αυτά που είχαν συμβεί: «Η ΑΔΑΕ ενημερώθηκε για την υπόθεση των υποκλοπών από το πρωτοσέλιδο των “ΝΕΩΝ” τον Φεβρουάριο του 2006. Επιπλέον, όπως προκύπτει από τα πρακτικά της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας, δεν συνεργάστηκε μαζί της η Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών», επισημαίνει στα «ΝΕΑ» ο κ. Φώτης Κουβέλης, ο οποίος μετείχε στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας για την υπόθεση των υποκλοπών.
Όταν ο κ. Βύρων Πολύδωρας ερωτήθηκε από τον κ. Μιλτιάδη Παπαϊωάννου γιατί δεν είχαν ενημερώσει την αρμόδια αρχή, ο τότε υπουργός Δημόσιας Τάξης απάντησε ότι ήταν ακόμα «άγουρη».
Δευτέρα 28 Ιουλίου 2008
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου