Δευτέρα 28 Ιουλίου 2008
Έδωσαν τα χέρια Φανάρι - Μόσχα
Οπισθοχώρηση Αλέξιου μετά τις απειλές κατά Βαρθολομαίου
Αναγκαστική οπισθοχώρηση έκανε χθες ο Πατριάρχης Μόσχας Αλέξιος μετά τις απειλές για σχίσμα με το Οικουμενικό Πατριαρχείο και τους βαρείς χαρακτηρισμούς που είχε εκτοξεύσει.
Βαρθολομαίος- Αλέξιος. Στο Κίεβο αντάλλαξαν ασπασμούς μπροστά στις κάμερες και αποφάσισαν να δώσουν από εδώ και στο εξής μεγαλύτερη σημασία στον διάλογο και να αρχίσουν συζητήσεις
Βαρθολομαίος και Αλέξιος αντάλλαξαν ασπασμούς μπροστά στις κάμερες και στην κατ΄ ιδίαν συνάντηση που είχαν χθες το απόγευμα αποφάσισαν να δώσουν από εδώ και στο εξής μεγαλύτερη σημασία στον διάλογο και να αρχίσουν συζητήσεις. Χαρακτηριστικό είναι, όπως ανέφερε μετά τη συνάντηση ο Ρώσος Μητροπολίτης Σμολένσκ Κύριλλος, ότι ο Πατριάρχης Αλέξιος θα συμμετάσχει τελικά στη σύναξη των ορθόδοξων Πατριαρχών που οργανώνει το Οικουμενικό Πατριαρχείο στην Κωνσταντινούπολη τον ερχόμενο Οκτώβριο. Πράγμα που το προηγούμενο διάστημα απέκλειε κατηγορηματικά...
Νωρίτερα όμως ο Πατριάρχης Μόσχας είχε ηττηθεί κατά κράτος στο πεδίο της εκκλησιαστικής διπλωματίας από τον Οικουμενικό Πατριάρχη. Ο κ. Βαρθολομαίος, τόσο στο κήρυγμά του προχθές προς τους Ουκρανούς όσο και χθες στο συλλείτουργο με τον Πατριάρχη Μόσχας Αλέξιο, επιχείρησε να δείξει ότι σε καμία περίπτωση δεν πήγε στο Κίεβο ως διασπαστής της ουκρανικής Εκκλησίας. Και πως δεν φέρει ευθύνες για την κρίση των τελευταίων ημερών μεταξύ Μόσχας και Φαναρίου.
Υπενθυμίζεται ότι ο Πατριάρχης Αλέξιος είχε απειλήσει ακόμα και με σχίσμα εάν ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος συλλειτουργούσε και συνομιλούσε επισήμως με τους σχισματικούς ιεράρχες της Ουκρανίας. Τελικώς τίποτα από όλα αυτά δεν συνέβη.
Ενδεικτικό είναι ότι ο Πατριάρχης κ. Βαρθολομαίος, στην εντυπωσιακή τελετή που πραγματοποιήθηκε στον λόφο του Αγ. Βλαδίμηρου, στο Κίεβο, έπλεξε το εγκώμιο του Πατριάρχη Μόσχας. Τον χαρακτήρισε «αγαπητό αδελφό» λέγοντας ότι οι αγώνες του την περίοδο της επικράτησης του αθεϊσμού στη Ρωσία είναι γνωστοί σε όλους και κάνουν όλους τους ορθοδόξους να καυχώνται γι΄ αυτούς.
Την προηγούμενη ημέρα όμως, στον λόγο που απηύθυνε προς τον ουκρανικό λαό, ο κ. Βαρθολομαίος φρόντισε με διακριτικό αλλά αιχμηρό τρόπο να δώσει απαντήσεις στον Πατριάρχη Μόσχας. Ξεκαθάρισε δηλαδή ότι η παρουσία του Οικουμενικού Πατριάρχη στο Κίεβο μόνο προθέσεις για να φέρει τον διχασμό στην Εκκλησία της Ουκρανίας δεν είχε. Όπως είπε, η επίσκεψή του έγινε έπειτα από πρόσκληση του προέδρου κ. Β. Γιουσένκο. Και πρόσθεσε ότι είναι δικαίωμα και υποχρέωση του Οικουμενικού Πατριαρχείου να υποστηρίξει κάθε προσπάθεια που γίνεται για να θεραπευτεί η διάσπαση του εκκλησιαστικού σώματος. Φράση με την οποία ήθελε να κάνει σαφές ότι πήγε στις εκδηλώσεις όχι για να διχάσει, αλλά για να ενώσει. Είπε ακόμη ότι η Μητέρα Εκκλησία συμπάσχει με την Εκκλησία της Ουκρανίας για τις επικίνδυνες διασπάσεις του εκκλησιαστικού σώματος και μεριμνά για τη σύντομη αποκατάσταση της ενότητας. Μάλιστα κάλεσε όλους τους παράγοντες της εκκλησιαστικής κρίσης να αναλογιστούν τις ευθύνες τους. Και τόνισε ότι η ενότητα της Εκκλησίας είναι πάνω από κάθε πολιτική ή εκκλησιαστική σκοπιμότητα.
ΡΕΠΟΡΤΑΖ: Μάνος Χαραλαμπάκης
Ο φόβος των Ρώσων
Η ΑΥΤΟΝΟΜΗΣΗ της Εκκλησίας της Ουκρανίας και παραχώρηση αυτοκεφαλίας από το Οικουμενικό Πατριαρχείο είναι ο μεγαλύτερος φόβος του Πατριαρχείου Μόσχας. Σήμερα η Εκκλησία της Ουκρανίας είναι χωρισμένη σε τρία κομμάτια. Το ένα από αυτά, το επίσημο, υπάγεται στο Πατριαρχείο Μόσχας και τα άλλα θεωρούνται «σχισματικά».
Τόσο ο Αλέξιος όσο και η πολιτική ηγεσία της Ρωσίας φοβούνται ότι θα χάσουν το ποίμνιο των 40 εκατομμυρίων πιστών που διαθέτει η Ουκρανία, η οποία εδώ και καιρό έχει αποκτήσει στενές σχέσεις με τη Δύση.
Σημειώνεται ότι τις προηγούμενες ημέρες ο Πατριάρχης Μόσχας είχε αποστείλει επιστολές στους επικεφαλής των ορθόδοξων Εκκλησιών και τους είχε ζητήσει να μην παραστούν- αλλά να στείλουν αντιπροσωπείες- στις εκδηλώσεις στο Κίεβο για τα 1.020 χρόνια από τον εκχριστιανισμό των Ρώσων. Ο στόχος του ήταν να εμφανιστεί αποδυναμωμένος ο κ. Βαρθολομαίος με ελάχιστους ιεράρχες δίπλα του. Το κατάφερε σε έναν βαθμό αφού στο Κίεβο δεν πήγαν τελικώς ο Πατριάρχης Ιεροσολύμων και ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου. Μαζί του ήταν μόνο ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος και ο Αρχιεπίσκοπος Αλβανίας, Αναστάσιος. Αποδείχτηκε όμως ότι ο κ. Βαρθολομαίος όχι μόνο κέρδισε τις εντυπώσεις, αφού έγινε δεκτός από ένα ενθουσιώδες πλήθος και με τιμές εν ενεργεία αρχηγού κράτους, αλλά νίκησε και στο διπλωματικό πεδίο.
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου