Την απόδοση ευθυνών για το ολοκαύτωμα ζητούν οι κάτοικοι. 70.000 στρέμματα από το πιο παλιό δάσος του Αιγαίου έγιναν στάχτη. Κάηκαν εκατοντάδες άγρια ζώα. Οδυνηρές για το οικοσύστημα οι συνέπειες
Μόλις χθες, η καταστροφική πυρκαγιά που εκδηλώθηκε το μεσημέρι της περασμένης Τρίτης στο χωριό Αγιος Ισίδωρος παρουσίασε ύφεση και τέθηκε υπό μερικό έλεγχο, αφού έκανε στάχτη περίπου 70.000 στρέμματα δάσους, θαμνώδους και χορτολιβαδικής έκτασης.
Εξι ημέρες πέρασαν για να χαμογελάσουν οι κάτοικοι της Ρόδου ύστερα από μία τόσο μεγάλη οικολογική καταστροφή. Σήμερα όμως, που θα αρχίσει να μετρά τις πληγές της η Ρόδος, ο απολογισμός θα είναι θλιβερός και δυστυχώς οι συνέπειες για το οικοσύστημα της περιοχής, οδυνηρές.
Εκτός από τα χιλιάδες στρέμματα πευκοδάσους, του πιο παλιού στο Αιγαίο, που έγιναν στάχτη, βρήκαν τραγικό θάνατο και εκατοντάδες ελάφια, λαγοί και άλλα άγρια ζώα, λόγω της ανικανότητας και της ασχετοσύνης αυτών που συντόνιζαν τις προσπάθειες κατάσβεσης.
Αντιπυρικές ζώνες
Αν οι κάτοικοι των χωριών που κινδύνευαν και ο νομάρχης Γιάννης Μαχαιρίδης δεν έπαιρναν πρωτοβουλίες να δημιουργήσουν τεράστιες αντιπυρικές ζώνες και να εφαρμόσουν τη μέθοδο «κόντρα θώκο», γνωστή σαν «αντιπύρ», η καταστροφή θα ήταν ακόμα μεγαλύτερη.
Χάρη σε αυτή την πρωτοβουλία το νησί γλίτωσε τα χειρότερα και δεν χάθηκαν ανθρώπινες ζωές. Οι κάτοικοι των χωριών Αγιος Ισίδωρος, Λάερμα, Προφύλια, Ιστριος, Λάρδος, Ασκληπειός και Απόλλωνας έζησαν εφιαλτικές στιγμές και επλήγησαν από την πύρινη λαίλαπα.
Πρώτη φορά έχουν πάρει μέρος σε κατάσβεση πυρκαγιάς τόσο μεγάλες επίγειες και εναέριες πυροσβεστικές δυνάμεις, αλλά δυστυχώς, λόγω της έλλειψης συντονισμού, οι συνέπειες ήταν καταστροφικές.
Συνολικά, στην κατάσβεση της πυρκαγιάς πήραν μέρος δέκα αεροσκάφη και ελικόπτερα που έριξαν εκατοντάδες τόνους νερού, χιλιάδες δασοπυροσβέστες, δασοκομάντος, εθελοντές και κάτοικοι της περιοχής, εκατοντάδες σκαπτικά μηχανήματα και βυτιοφόρα και πυροσβεστικά οχήματα.
Χθες, οι τουρίστες που είχαν απομακρυνθεί από τα ξενοδοχεία της νότιας Ρόδου επέστρεψαν σε αυτά και ευτυχώς οι ζημιές για τον τουρισμό του νησιού ήταν πολύ μικρές αφού δεν υπήρξαν ακυρώσεις στις αφίξεις. Το βράδυ εκατοντάδες πυροσβέστες και κάτοικοι της περιοχής παρέμεναν σε επιφυλακή, έτοιμοι να παρέμβουν φοβούμενοι τυχόν αναζωπυρώσεις καθώς στο νησί άρχισαν να πνέουν άνεμοι με μεγάλη ένταση.
«Αστοχες ενέργειες»
Οργισμένοι οι κάτοικοι του νησιού, απλοί πολίτες αλλά και παράγοντες, ζητούν την απόδοση ευθυνών στους επικεφαλής που -όπως λένε- με άστοχες ενέργειές τους, η πυρκαγιά κατέστρεψε τον πνεύμονα πρασίνου στην καρδιά της Ρόδου.
Να σημειωθεί ότι τα τελευταία πέντε χρόνια δεν διατέθηκε ούτε ένα ευρώ για τον καθαρισμό των αντιπυρικών ζωνών, ενώ κατ επανάληψη η Διεύθυνση Δασών απέρριψε αίτημα της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης για διαπλάτυνση των αντιπυρικών ζωνών, υποστηρίζοντας ότι υπάρχουν αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας που το απαγορεύουν.
Το 1987 μία άλλη μεγάλη πυρκαγιά είχε καταστρέψει στο νησί δασική έκταση 120.000 στρεμμάτων. Δυστυχώς, αυτό το γεγονός δεν στάθηκε ικανό να αφυπνίσει και να ευαισθητοποιήσει τη Διεύθυνση Δασών, αλλά και την Πολιτεία, ώστε να παρθούν μέτρα και να δημιουργηθούν οι αντιπυρικές ζώνες.
Το πιο εγκληματικό είναι ότι το υπουργείο Εσωτερικών αρνήθηκε φέτος το αίτημα του νομάρχη Γιάννη Μαχαιρίδη να σταθμεύει μόνιμα στο νησί πυροσβεστικό αεροπλάνο. Αν γινόταν αυτό είναι βέβαιο ότι η φωτιά δεν θα είχε αυτή την εξέλιξη. Αφού χρειάστηκαν τρεις ώρες για να φτάσουν τα αεροπλάνα στη Ρόδο, όταν η φωτιά πλέον είχε πάρει ανεξέλεγκτες διαστάσεις.
ΠΕΤΡΟΣ ΚΑΛΙΒΟΥΡΗΣ
ΚΑΤΑΓΓΕΛΛΟΥΝ ΕΓΚΛΗΜΑΤΙΚΑ ΛΑΘΗ, ΑΝΙΚΑΝΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΑΛΑΛΟΥΜ
Εγκληματικά λάθη και ανικανότητα καταλογίζουν παράγοντες της Ρόδου και τοπικά μέσα ενημέρωσης στο Πυροσβεστικό Σώμα για την τεράστια καταστροφή που συντελέστηκε στο νησί από τη μεγάλη πυρκαγιά μέσα σε πέντε μέρες. Ωστόσο ειδικοί υποστηρίζουν ότι τα λάθη είναι ευρύτερα και αποδίδονται σε όλο τον μηχανισμό και την Πολιτεία, που έχει υποχρέωση να προστατεύει τον εθνικό φυσικό πλούτο και τους πολίτες της.
Ακόμα οι φλόγες δεν έχουν σβήσει και υπολογίζεται ότι θα χρειαστεί πάνω από μία εβδομάδα για να μπορέσει να πει κανείς ότι η όμορφη «μητρόπολη» των Δωδεκανήσων είναι ασφαλής, ενώ τα ερωτήματα ζητούν επιτακτικά απαντήσεις.
Σύμφωνα με όσα επισημαίνονται από αυτούς που έζησαν τη μεγάλη πυρκαγιά, οι λόγοι που συνέβαλαν στο μέγεθος της καταστροφής είναι:
Δεν είχε προβλεφτεί στον αντιπυρικό σχεδιασμό ο κίνδυνος μιας μεγάλης πυρκαγιάς στη Ρόδο, γι αυτό και δεν υπήρχε σε μόνιμη βάση αεροπλάνο στο νησί, όπως είχε ζητήσει ο νομάρχης, γι αυτό και υπήρξε μεγάλη καθυστέρηση στην άφιξη των εναέριων μέσων. Το βάρος του συντονισμού έπεσε στο «κράτος των Αθηνών» και οι αξιωματικοί που είχαν την ευθύνη των πυροσβεστικών επιχειρήσεων δεν γνώριζαν τις ιδιαιτερότητες του νησιού, με αποτέλεσμα να υπάρξει ένα πραγματικό αλαλούμ στον συντονισμό, δεν άκουγαν τους τοπικούς παράγοντες και δεν αξιοποιήθηκαν οι πράγματι τεράστιες δυνάμεις, ειδικά τις πρώτες ώρες που είναι καθοριστικές για τον έλεγχο μιας πυρκαγιάς.
Καταγγέλλουν ότι υπήρξαν λανθασμένες εκτιμήσεις ότι η φωτιά ελέγχεται τη δεύτερη μέρα και αυτό απέβη μοιραίο. Πέρα από αυτά όμως, υπάρχουν σοβαρότατες καταγγελίες ότι το δάσος της Ρόδου ήταν μια πραγματική «πυριτιδαποθήκη», γιατί δεν είχαν καθαριστεί δρόμοι και περιοχές που θα μπορούσαν να σταματήσουν την πορεία της πυρκαγιάς, κάτι που βαρύνει την τοπική αυτοδιοίκηση.
Οι αξιωματικοί της Πυροσβεστικής υποστηρίζουν ότι τέτοιες πυρκαγιές δεν σβήνονται σε συμπαγή δάση, όταν φυσούν τόσο ισχυροί δυτικοί άνεμοι, ενώ ο καπνός και η υγρασία το πρωί δεν επιτρέπουν στα εναέρια μέσα να επέμβουν.
Σε αυτό συμφωνούν και οι δασολόγοι, που όπως λένε δεν σταματούν τέτοιες πυρκαγιές αν δεν ανακοπεί η πορεία τους από την πρώτη στιγμή. Για τις δυνάμεις στη Ρόδο οι πυροσβέστες επισημαίνουν ότι υπάρχει μόνιμα ελικόπτερο και δεν είναι δυνατόν να έχουν ένα αεροπλάνο σε κάθε νησί.
Τονίζουν επίσης πως είναι ευτύχημα ότι δεν είχαν άλλη μεγάλη πυρκαγιά όπως της Ρόδου και μπόρεσαν να διαθέσουν τεράστιες δυνάμεις, αλλιώς δεν θα είχε μείνει τίποτα.
Ο δασολόγος-περιβαλλοντολόγος, κ. Νίκος Χλύκας, πάντως, επισήμανε στο «Εθνος» ότι δάση σαν της Ρόδου προστατεύονται μόνο με εργασίες πρόληψης, δηλαδή να γίνει διαχείριση του δάσους. Για τον λόγο αυτό, σύμφωνα με τον νόμο, γίνεται μελέτη κάθε 10 χρόνια, κάτι όμως που δεν λαμβάνεται υπόψη στην Ελλάδα.
ΚΩΣΤΑΣ ΤΟΜΑΡΑΣ
Δευτέρα 28 Ιουλίου 2008
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου