Κυριακή 27 Ιουλίου 2008
Ο Σαρκοζί άναψε φωτιά στους Σοσιαλιστές Αλλάζει το Σύνταγμα της Γαλλίας
Πιστός στην προεκλογική υπόσχεσή του, ο πρόεδρος της Γαλλίας Νικολά Σαρκοζί αλλάζει το Σύνταγμα της χώρας εξαργυρώνοντας το άνοιγμά του προς την Αριστερά. Και αυτό γιατί οι συνταγματικές μεταρρυθμίσεις εγκρίθηκαν την περασμένη Τρίτη από την κοινή συνεδρίαση της Εθνοσυνέλευσης και της Γερουσίας με μόνο μία ψήφο περισσότερη από αυτήν που απαιτεί ο νόμος. Υπέρ των αλλαγών ψήφισαν 539 βουλευτές και κατά 357. Για την έγκριση χρειάζονταν 538 ψήφοι. Η καθοριστική ψήφος ανήκε στον σοσιαλιστή πρώην υπουργό Τζακ Λανγκ, ο οποίος με τη στάση του δημιουργεί ένα ακόμη πρόβλημα στα τόσο πολλά που έχει το γαλλικό Σοσιαλιστικό Κόμμα. Η νίκη - έστω και οριακή - ανήκει φυσικά στον γάλλο πρόεδρο ο οποίος τόλμησε να κάνει αυτό που φοβήθηκαν παλαιότερα ο Πομπιντού και ο Σιράκ. Οι αλλαγές αυτές, 47 τον αριθμό, είναι οι εικοστές τέταρτες κατά σειρά στην ιστορία της 5ης Γαλλικής Δημοκρατίας, αλλά είναι και οι πιο σημαντικές λόγω της ευρύτητάς τους. Το α λα Σαρκοζί Σύνταγμα ενισχύει σημαντικά τον ρόλο του κοινοβουλίου, προσθέτει προνόμια στο αξίωμα του προέδρου, αλλά περιορίζει τη θητεία του σε δύο πενταετίες. Ενισχύει επίσης τα δικαιώματα των πολιτών, αλλά η γενική εντύπωση είναι ότι ο πλέον κερδισμένος από όλη αυτή την ιστορία είναι ο ίδιος ο Σαρκοζί.
* Σημασία έχει η νίκη
Κλείνοντας έναν χρόνο στην εξουσία ο Σαρκοζί πετυχαίνει μια σημαντική νίκη και διαψεύδει όλους εκείνους που έλεγαν ότι θα έτρωγε τα μούτρα του στην προσπάθειά του να εφαρμόσει τις αλλαγές που είχε εξαγγείλει προεκλογικά. Μπορεί να κέρδισε με μία μόνο ψήφο, αλλά, όπως επισημαίνει ο κυβερνητικός «Figaro», σημασία σε αυτές τις περιπτώσεις έχει η νίκη και τίποτε άλλο. Οπως τονίζει η ίδια εφημερίδα, ελάχιστη σημασία έχουν τα μαγειρέματα της τελευταίας στιγμής και οι παλινωδίες κάποιων βουλευτών ώσπου να αποφασίσουν τι θα ψηφίσουν, αφού το τελικό αποτέλεσμα δικαιώνει την επιμονή του Σαρκοζί να προχωρήσει με τις μεταρρυθμίσεις.
Ο γάλλος πρόεδρος μπορεί να αναχωρήσει λοιπόν για διακοπές, έχοντας στο πλευρό του το αντικείμενο του πόθου εκατομμυρίων ανδρών ανά τον πλανήτη, με δύο σημαντικές νίκες. Πέρα από το Σύνταγμα, η Ενωση για τη Μεσόγειο αποτελεί προσωπικό του στοίχημα και, παρά τις κριτικές που δέχεται το εγχείρημα, εγγράφεται στο ενεργητικό του γάλλου προέδρου - τουλάχιστον από πλευράς εντυπώσεων. Ο Σαρκοζί ησυχάζει επίσης από την εσωκομματική γκρίνια, που αποτελεί κοινό χαρακτηριστικό όλων των κομμάτων εξουσίας, ενώ κλείνει τα στόματα όλων εκείνων που ζητούν αλλαγές προσώπων και ανασχηματισμό της κυβέρνησης. Οπως δήλωσε πρόσφατα στον «Monde», ανασχηματισμός θα γίνει - αν θα γίνει - μετά το μέσον της θητείας του, σε έναν χρόνο δηλαδή και πλέον.
* Ποιες είναι οι αλλαγές
Με τις αλλαγές του Σαρκοζί το κοινοβούλιο αποκτά μεγαλύτερη φωνή στο ζήτημα της Ευρώπης. Η κυβέρνηση παραπέμπει στο κοινοβούλιο όλες τις ευρωπαϊκές συνθήκες και όλα τα νομοθετικά κείμενα που προέρχονται από ευρωπαϊκά όργανα. Η πρόβλεψη αυτή είναι σύμφωνη με τη Συνθήκη της Λισαβόνας, η οποία προβλέπει τη διαβίβαση στα εθνικά κοινοβούλια όλων των νομοθετικών πρωτοβουλιών των ευρωπαϊκών οργάνων. Παράλληλα διατηρείται η πρόβλεψη για τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος για την έγκριση της εισδοχής νέων μελών στην ΕΕ, με τη διαφορά ότι αυτό μπορεί να παρακαμφθεί ύστερα από ψηφοφορία στην Εθνοσυνέλευση και στη Γερουσία. Χρειάζεται όμως για αυτό η σύμφωνη γνώμη των 3/5 των βουλευτών.
Πιο αναλυτικά, οι σημαντικότερες αλλαγές είναι οι εξής:
* Ο πρόεδρος της Δημοκρατίας εκλέγεται για δύο θητείες, διαρκείας πέντε ετών η καθεμιά. Ο πρόεδρος έχει το δικαίωμα να απευθύνεται ενώπιον της κοινής συνεδρίασης των δύο σωμάτων του κοινοβουλίου. Ο πρόεδρος πρέπει να ενημερώνει το κοινοβούλιο για οποιαδήποτε αποστολή γαλλικών στρατευμάτων στο εξωτερικό, ενώ για παραμονή τους διαρκείας μεγαλύτερης των τεσσάρων μηνών απαιτείται η έγκριση του σώματος.
* Οι κοινοβουλευτικές επιτροπές μπορούν να προβάλλουν βέτο σε διορισμούς ανωτέρων κρατικών λειτουργών που υποδεικνύει ο πρόεδρος. Προβλέπονται κοινοβουλευτικές έδρες που θα προκύπτουν από την ψήφο γάλλων πολιτών οι οποίοι ζουν στο εξωτερικό.
* Ενισχύεται ο ρόλος της αξιωματικής αντιπολίτευσης και των μικρότερων κομμάτων μέσα στο κοινοβούλιο.
* Για την έγκριση της εισδοχής νέων μελών στην Ευρωπαϊκή Ενωση απαιτείται δημοψήφισμα.
* Καθιερώνεται το αξίωμα του υπερασπιστή των δικαιωμάτων των πολιτών, ένα είδος Συνηγόρου του Πολίτη.
* Αναγνωρίζεται η πλήρης ισότητα ανδρών και γυναικών ως προς τα δικαιώματα που απορρέουν από την εργασία.
Η επιτυχία ή μη των αλλαγών θα εξαρτηθεί εν πολλοίς από τους νόμους που απαιτούνται για την εφαρμογή τους. Οπως επισημαίνει ο «Monde», μένει τώρα να δούμε αν οι βουλευτές αλλά και οι γάλλοι πολίτες γενικότερα θα μπορέσουν να εκμεταλλευτούν τις νέες δυνατότητες που τους παρέχονται με το νέο Σύνταγμα.
Για προδοσία μιλάει η ΤΡΕΛΗ Σεγκολέν
* Διχασμένο παραμένει το Σοσιαλιστικό Κόμμα στο θέμα της συνταγματικής μεταρρύθμισης
Η Σεγκολέν Ρουαγιάλ ακονίζει ήδη τα μαχαίρια της για την εσωκομματική σύγκρουση
Οταν πέρυσι τέτοια εποχή ο Σαρκοζί έκανε το μεγάλο άνοιγμα προς την Αριστερά, δεν υπολόγιζε απλώς στην ενίσχυση του υπερκομματικού προφίλ του αλλά έβλεπε ακόμη πιο μακριά, στην «επόμενη ημέρα» του Σοσιαλιστικού Κόμματος, που δεν θα αργήσει να έρθει, καθώς σε λίγους μήνες εκλέγει τη νέα ηγεσία του, εν μέσω συγκρούσεων και συντροφικών μαχαιρωμάτων. Οι αλλεπάλληλες ήττες του κόμματος και οι διαφωνίες στο εσωτερικό του έχουν δημιουργήσει ένα εκρηκτικό σκηνικό και κανείς δεν γνωρίζει πού θα οδηγηθούν τα πράγματα. Η ψήφος Λανγκ στις συνταγματικές μεταρρυθμίσεις - χάρη στην οποία ο Σαρκοζί πέτυχε αυτό που ήθελε - είναι απλώς η κορυφή του παγόβουνου καθώς ήδη τα μαχαίρια έχουν βγει. Η Σεγκολέν Ρουαγιάλ μίλησε για προδοσία και προειδοποιεί ότι στο μέλλον τέτοιες συμπεριφορές δεν θα γίνονται ανεκτές. Προφανής αναφορά στην επόμενη ημέρα, που δεν αποκλείεται να είναι δική της αν κερδίσει την εσωκομματική αναμέτρηση για την ηγεσία. Πιο μετριοπαθής ο πρώην σύντροφός της και νυν πρώτος γραμματέας Φρανσουά Ολάντ έκανε λόγο απλώς για μια νίκη του Σαρκοζί στο παρά πέντε. Ο Λανγκ δεν εξέπληξε όμως όσους έχουν παρακολουθήσει τη στάση του τους τελευταίους μήνες. Ως αντιπρόεδρος της επιτροπής για την τροποποίηση του Συντάγματος, υπό τον πρώην πρωθυπουργό Εντουάρ Μπαλαντύρ, είχε πάρει μέρος στις προπαρασκευαστικές εργασίες και δεν έκρυψε την υποστήριξή του στις αλλαγές. Απλώς η συγκυρία ήταν τέτοια που κατέστησε την ψήφο του καθοριστική για την έγκριση των αλλαγών και γι' αυτόν τον λόγο δέχθηκε το ανάθεμα των συντρόφων του.
Οι Σοσιαλιστές ήταν από την αρχή διχασμένοι στο θέμα της συνταγματικής μεταρρύθμισης, αν και είχαν από καιρό μιλήσει για την ανάγκη να επέλθουν αλλαγές. Ο «Monde» κάνει λόγο για τη χαμένη ευκαιρία των Σοσιαλιστών να εμφανιστούν με ενιαίο πρόσωπο, γεγονός που βοήθησε τον Σαρκοζί να πετύχει τον στόχο του. Βουλευτές του κόμματος έχουν εκφράσει τη στήριξή τους σε αρκετές από τις νέες διατάξεις με το επιχείρημα ότι αυτές αποτελούν δημοκρατική κατάκτηση. Στο τέλος ψήφισαν βέβαια εναντίον των αλλαγών, αλλά, όπως δηλώνουν, θα ήθελαν να ακολουθήσουν το παράδειγμα του Λανγκ. Ο πρώην υπουργός έχει όμως ειδικό βάρος στα πολιτικά πράγματα της Γαλλίας και μπορεί να ψηφίζει κατά συνείδηση. Πράγμα που μπορεί να του στοιχίσει την κομματική του ταυτότητα.
Παρακάμπτεται το 35ωρο
Η Εθνοσυνέλευση ενέκρινε την περασμένη Τετάρτη νομοσχέδιο το οποίο επιτρέπει στις εταιρείες να αγνοήσουν το 35ωρο εργασίας την εβδομάδα, μία από τις πιο σημαντικές μεταρρυθμίσεις της σοσιαλιστικής κυβέρνησης Λιονέλ Ζοσπέν. Ο νέος νόμος, ο οποίος τίθεται σε ισχύ από 1ης Αυγούστου, περιλαμβάνει μέτρα που αποβλέπουν στο να γίνουν πιο αντιπροσωπευτικά τα συνδικάτα και επιτρέπει στις εταιρείες να κλείνουν ιδιωτικές συμφωνίες με συνδικάτα σχετικά με το ωράριο και τις υπερωρίες.
ΣΠ. ΦΡΑΓΚΟΣ
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου