ποιος ακούει ότι η μια μόνη καμπάνα δεν ακούει παρά έναν ήχο

Κυριακή 27 Ιουλίου 2008

Η περσινή τραγωδία δεν έγινε μάθημα

Το περσινό πάθημα με τις φωτιές δεν έγινε μάθημα για την κυβέρνηση, καθώς εξακολουθεί και φέτος να κινείται στην τακτική της προβληματικής καταστολής κι όχι της πρόληψης των δασικών πυρκαγιών.
Καμία πρόληψη δεν υπήρξε και φέτος. Φάνηκε στις πρόσφατες πυρκαγιές σε Κάλαμο, Υμηττό, Δερβενοχώρια, Οινόη, Σκύρο, Ρόδο, Βαρυμπόμπη, Κρυονέρι.

Την ώρα της φωτιάς, μπροστά πήγαιναν τα μηχανήματα για να διανοίξουν αντιπυρικές ζώνες και από πίσω τα πυροσβεστικά για να επιχειρήσουν κατάσβεση...


Φέτος η συχνότητα των πυρκαγιών στο Λεκανοπέδιο έχει πάρει εκρηκτικές διαστάσεις. Στην Αττική είναι συγκεντρωμένος ο μισός πληθυσμός της χώρας και η καταστροφή των δασικών οικοσυστημάτων της θα κάνει ασφυκτική τη διαβίωση των κατοίκων της.
Η περσινή τραγωδία δεν έγινε μάθημα

Από τον Μάρτιο προειδοποιεί την κυβέρνηση η «Πανελλήνια Ομοσπονδία Ενώσεων Υπαλλήλων Πυροσβεστικού Σώματος» (ΠΟΕΥΠΣ) ότι θα επαναληφθούν τα περσινά τραγικά συμβάντα και πως θα πρέπει να υλοποιηθούν έργα πρόληψης.

Επίσης από πέρυσι το καλοκαίρι η «Πανελλήνια Ενωση Δασολόγων Δημοσίων Υπαλλήλων» (ΠΕΔΔΥ) δεν σταμάτησε να ενημερώνει τα αρμόδια υπουργεία για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν, λόγω ελλιπούς χρηματοδότησης, τα 102 δασαρχεία και οι δασικές υπηρεσίες της χώρας, που δεν μπορούν να υλοποιήσουν οποιοδήποτε έργο πρόληψης.

Σημειωτέον ότι τέλη Μαϊου εξοφλήθηκαν οι περσινές πιστώσεις για τα δασαρχεία και τις δασικές υπηρεσίες και όσον αφορά τα φετινά κονδύλια, πήραν μόνο μια προκαταβολή. Επίσης η διαδικασία για την πρόσληψη του εποχικού προσωπικού σε πολλά δασαρχεία δεν έχει ακόμη ολοκληρωθεί.

Η αντιμετώπιση των δασικών πυρκαγιών στηρίζεται ολοκληρωτικά στην καταστολή, πολιτική ωστόσο που δεν μπορεί να εφαρμοσθεί με επιτυχία, δεδομένου ότι τα κενά της πυροσβεστικής σε προσωπικό, οχήματα και αεροσκάφη είναι τεράστια.

Δαπανηρή η αεροπυρόσβεση
Επιπροσθέτως δεν είναι δυνατόν να στηριζόμαστε στην αεροπυρόσβεση, η οποία είναι η πλέον δαπανηρή λύση. Και μάλιστα δίχως σύγχρονο στόλο, γεγονός που έχει ως αποτέλεσμα την ενοικίαση ελικοπτέρων και άλλων αεροσκαφών.

Για παράδειγμα το κοστολόγιο των ενοικιαζόμενων ελικοπτέρων είναι 16-25.000 ευρώ ανά ώρα πτήσης.

Από την άλλη, η Ελλάδα είναι μια ορεινή χώρα, κακοτράχαλη, γεγονός το οποίο δυσχεραίνει σε πολύ μεγάλο βαθμό το έργο της κατάσβεσης με επίγεια μέσα και επομένως όλα εξαρτώνται από την πρόληψη.

Λείπει από την Πυροσβεστική το μισό προσωπικό, «γερασμένα» και τα αεροσκάφη

> 12.790 είναι οι θέσεις που προβλέπονται για το Πυροσβεστικό Σώμα και οι 5.800 είναι κενές. Με μισές δυνάμεις δηλαδή προσπαθεί να αντεπεξέλθει στις δασικές πυρκαγιές, από το 1998 που «κληρονόμησε» τη δασοπυρόσβεση.

> Εκτός απο τις 4.300 οργανικές κενές θέσεις, υπάρχει κενό 1.500 θέσεων στα 128 πυροσβεστικά κλιμάκια, δηλαδή στις περιφερειακές υπηρεσίες. Το Πυροσβεστικό Σώμα διαθέτει 1.550 οχήματα. Το 50% των πυροσβεστικών οχημάτων θα πρέπει να αποσυρθεί, διότι είναι 20ετίας. Ηδη δεν υπάρχουν ανταλλακτικά για τη συντήρησή της.

> Τα 21 αεροσκάφη πυρόσβεσης (καναντέρ CL-215/ CL-415) είναι ηλικίας από 10-34 ετών. Απαιτείται η αντικατάστασή τους από σύγχρονα ελικόπτερα, όχι μόνο εξαιτίας της παλαιότητάς τους, αλλά γιατί ο χρόνος που χρειάζονται για ανεφοδιασμό και επιστροφή στον τόπο ρίψης είναι 70 λεπτά, επομένως ασύμφορος. Ενώ τα ελικόπτερα μπορούν επιτόπου στον αέρα να ανεφοδιαστούν από δεξαμενή ή υδροφόρο όχημα. Με την εναρξη της αντιπυρικής περιόδου, η «Διάταξη Μάχης» των αεροσκαφών έχει ως εξής: CL-415: 2 Θεσσαλονίκη, 4 Ελευσίνα, 2 Ανδραβίδα. CL-215: 2 Θεσσαλονίκη, 2 Βόλο, 2 Πρέβεζα, 3 Ελευσίνα, 2 Ανδραβίδα, 2 Σάμο.

ΠΥΡΟΣΒΕΣΤΕΣ... ΕΚΤΟΣ ΟΡΙΩΝ
«Χτυπάνε» 20ωρες βάρδιες, κομμένα και τα ρεπό

Με σοβαρές ελλείψεις σε ανθρώπινο δυναμικό και εξοπλισμό προσπαθεί να αντεπεξέλθει το Πυροσβεστικό Σώμα τη φετινή αντιπυρική περίοδο. Η καταστρατήγηση του ωραρίου, οι περικοπές των ημερήσιων αναπαύσεων και οι παραβιάσεις του κανονισμού μεταθέσεων είναι τα «μέτρα» που πάρθηκαν από την κυβέρνηση, προκειμένου να καλυφθούν τα κενά της πολιτικής της...

Μέχρι και 20ωρες βάρδιες κάνουν οι πυροσβέστες, καθώς τα πυροσβεστικά κλιμάκια είναι ελλιπώς στελεχωμένα και δεν μπορούν να καλυφθούν οι 24ωρες βάρδιες.

Περίπου 40.000 ημέρες κανονικών αδειών και 100.000 ρεπό οφείλει η Πυροσβεστική στους υπαλλήλους της, τους οποίους υποχρεώνει για να καλυφθούν τα κενά σε πρόσθετη εργασία βαπτίζοντάς την επιφυλακή, χωρίς να υπάρχουν συμβάντα, όπως καταγγέλλει η «Ενωτική Αγωνιστική Κίνηση Πυροσβεστών» (ΕΑΚΠ).

Η ΕΑΚΠ με ανακοίνωσή της επισημαίνει μεταξύ άλλων:

«Αρκεί ο δείκτης επικινδυνότητας να είναι πάνω από τρία κι αμέσως επανδρώνονται σε επιφυλακή όλα τα οχήματα. Τα ρεπό του μήνα περικόπτονται σε αρκετές υπηρεσίες με 24ωρη εναλλαγή υπηρεσίας και συμπιέζεται προς τα κάτω ο αριθμός των ημερών των κανονικών αδειών.

Οσο για την τελευταία διαταγή του Αρχηγείου Πυροσβεστικού Σώματος για τη χορήγηση αποζημίωσης πέραν του κανονικού ωραρίου, όσον αφορά την εμπλοκή υπαλλήλων σε δασικές πυρκαγιές, αποσκοπεί στο να καλυφθούν τα κενά του σώματος με την υπερεργασία του υπάρχοντος προσωπικού, να κάμψει τις αντιδράσεις σχετικά με τις αλόγιστες επιφυλακές και παράλληλα υπονομεύει την έννοια της υπερεργασίας, αφού τη διαχωρίζει από το σύνολο αρμοδιοτήτων (αστικές πυρκαγιές, διασώσεις κ.λπ.) και δημιουργεί ένα παράλληλο πλαίσιο αποζημιώσεων υπερεργασίας από το ήδη υπάρχον».

Ο. ΠΑΝΤΕΛΕΑΚΟΣ (Πρόεδρος ΕΛ.ΠΣ.)
Οι δασοπυροσβέστες βρίσκονται σε κατάσταση νευρικής κρίσης

Τα ρεπό των πυροσβεστών δεν είναι 24ωρα, αλλά «σπάνε» σε 8ωρα, ώστε ο υπάλληλος να έχει ανάπαυση στην πρωινή βάρδια και να εργάζεται στην απογευματινή και στη βραδινή βάρδια.

Αυτό συμβαίνει διότι οι υπηρεσίες της Πυροσβεστικής δεν διαθέτουν το απαιτούμενο προσωπικό, με αποτέλεσμα να μη «βγαίνουν» οι βάρδιες όπως εξηγεί στο «Εθνος της Κυριακής» ο πρόεδρος της «Ενωσης Αξιωματικών Πυροσβεστικού Σώματος» (ΕΑΠΣ) κ. Φίλιππος Παντελεάκος:

«Οι ελλείψεις είναι μεγάλες σε προσωπικό και εξοπλισμό, τόσο στις κεντρικές υπηρεσίες όσο και στα περιφερειακά κλιμάκια.

Στην υπηρεσία της Κω εργάζονται 18 πυροσβέστες, ενώ θα έπρεπε να είναι 30. Στην Τήνο είναι 5 μόνιμοι υπάλληλοι και κάθε μήνα τους ενισχύουν 2-3 από την Αθήνα οι οποίοι εναλλάσσονται, αλλά κανονικά έπρεπε να είναι τουλάχιστον 17 άτομα. Στη Ρόδο, τα κλιμάκια στη Λίνδο και τον Απόλλωνα είναι στελεχωμένα με 8 και 10 πυροσβέστες αντίστοιχα, ενώ κανονικά θα έπρεπε να έχουν από 12-17 άτομα προσωπικό.

Στην υπηρεσία της Αμφισσας από τις 30 θέσεις οι 18 είναι κενές, στην Αμαλιάδα από τις 35 θέσεις οι 14 είναι κενές και στα Δερβενοχώρια που είχαμε πάλι φέτος πυρκαγιά αντί για 17, οι υπάλληλοι είναι μόλις 5. Το μείζον αυτό πρόβλημα της ελλιπούς στελέχωσης δυσχεραίνει κατά πολύ το έργο των πυροσβεστών. Η υπερβολική κόπωση του ανθρώπινου δυναμικού είναι αρνητικός παράγοντας για τις επιχειρήσεις κατάσβεσης και επιπλέον αυξάνεται ο κίνδυνος ατυχημάτων.

Τώρα στις πρόσφατες πυρκαγιές στην Οινόη και τη Ρόδο, για να καλυφθούν τα κενά, επιστρατεύθηκαν οι δόκιμοι πυροσβέστες που είναι ουσιαστικά ανεκπαίδευτοι. Και ενώ υποτίθεται ότι μετέχουν επικουρικά στην πυρόσβεση, προωθούνται στα μέτωπα κατάσβεσης κανονικά, δίχως εξοπλισμό προστασίας: ρουχισμό, μάσκα με φίλτρο, γυαλιά, γάντια κ.ά. Ο πυροσβέστης δεν μπορεί να συνεχίσει να είναι το εξιλαστήριο θύμα των δασικών πυρκαγιών», καταλήγει ο κ. Παντελεάκος.

Για 6η μέρα η φωτιά κατακαίει τη Ρόδο

Ανεξέλεγκτη μαίνεται η πυρκαγιά στη Ρόδο για 6η ημέρα. Εκτιμάται ότι οι φλόγες έχουν κάνει στάχτη σχεδόν 50.000 στρέμματα δάσους. Το αρχαιότερο δάσος του Αιγαίου είναι παρελθόν, ενώ τα χωριά στην νοτιοανατολική πλευρά του νησιού κινδυνεύουν ανά πάσα στιγμή, καθώς πνέουν ισχυροί άνεμοι εντάσεως 6 μποφόρ στο νησί.

Φορείς και κάτοικοι του νησιού επιρρίπτουν βαρύτατες ευθύνες στην πολιτική ηγεσία του υπ. Εσωτερικών, οι επικεφαλής της οποίας έσπευσαν στη Ρόδο για να συντονίσουν την επιχείρηση κατάσβεσης.

Συγκεκριμένα οι πολίτες καταγγέλλουν ότι οι επικεφαλής του υπ. Εσωτερικών πήραν τον συντονισμό της επιχείρησης από τη διοίκηση του Πυροσβεστικού Σώματος, ανέλαβαν προσωπικά και μέχρι να μάθουν τον χάρτη του νησιού η φωτιά πήρε ανεξέλεγκτες διαστάσεις. Σημειωτέον ότι το δάσος που κάηκε ήταν το καταφύγιο των κόκκινων ελαφιών της Ρόδου και τώρα αγνοείται η τύχη τους...

ΔΙΟΝΥΣΙΑ ΛΑΓΙΟΥ
kallipateira@pegasus.gr



ΑΥΤΟΨΙΑ ΤΟΥ ΣΥΝΗΓΟΡΟΥ Γ. ΚΑΜΙΝΗ ΣΤΗΝ ΕΥΒΟΙΑ
«Δεν έχουν γίνει ακόμη ούτε τα αυτονόητα»

«Ούτε τα αυτονόητα δεν έχουν γίνει ακόμη», λέει στο «Εθνος της Κυριακής» ο Συνήγορος του Πολίτη, Γιώργος Καμίνης, που πήγε επί τόπου, στις πληγείσες από τις φωτιές του περσινού καλοκαιριού περιοχές του Ν. Εύβοιας.

Συνοδευόμενος από τους Βοηθούς Συνηγόρους, Γιάννη Σακέλλη και Χρύσα Χατζή, περπάτησε στα Στύρα, στο Τραχήλι, στο Κρεμαστό και στο Μίστρο, και είδε, «ιδίοις όμμασι», ότι δυστυχώς άλλαξαν ελάχιστα ή σχεδόν τίποτε, από το εφιαλτικό καλοκαίρι του 2007, που κάηκαν άνθρωποι, δάση και περιουσίες.

«Την ώρα που κάναμε σύσκεψη με τους δημάρχους των περιοχών που επλήγησαν, αλλά και τους σχετιζόμενους φορείς, ειδοποίησαν στο κινητό, τον διοικητή της Πυροσβεστικής, ότι είχε πιάσει φωτιά η χωματερή της Κύμης. Οι χωματερές δυστυχώς είναι μια μόνιμη πληγή. Οι κυριότερες αιτίες πυρκαγιών είναι οι ΧΑΔΑ (Χώροι Ανεξέλεγκτης Διάθεσης Απορριμμάτων - χωματερές) και το πεπαλαιωμένο δίκτυο της ΔΕΗ. Είναι φοβερό να μπορούμε να κάνουμε πράγματα και να μην τα κάνουμε. Δεν βλέπω τον λόγο που δεν προχωράει η ανανέωση του δικτύου της ΔΕΗ. Είναι παλιό, φθαρμένο, προκαλεί σπινθήρες και βραχυκυκλώματα, συμμετέχοντας σε πολύ μεγάλο ποσοστό στις καταστροφικές πυρκαγιές. Διαπιστώσαμε, το άκρως ανησυχητικό φαινόμενο, ότι οι κατεστραμμένοι από την περσινή πυρκαγιά πυλώνες της ΔΕΗ δεν έχουν αντικατασταθεί», λέει ο Συνήγορος του Πολίτη.

-Ποια ήταν η εικόνα των χωριών σήμερα, έναν χρόνο μετά;

«Απογοητευτική. Σφιγγόταν η καρδιά σου στα χωριά, γιατί αυτές οι περιοχές είχαν ήδη από ετών, μπει σε μια οικονομική δίνη λόγω της μεγάλης ανεργίας που έχουν, και η φωτιά ήταν γι αυτούς το δεύτερο μεγάλο χτύπημα.

Ο κόσμος είναι παγωμένος κι απογοητευμένος. Κρατά όμως μια αξιοπρεπή στάση απέναντι στα τόσα προβλήματά του. Από κατοίκους του Κρεμαστού αναφέρθηκε ότι οι αποζημιώσεις για τις πυρόπληκτες οικίες δεν έχουν αποδοθεί, καθώς η διαδικασία έχει καθυστερήσει τόσο λόγω γραφειοκρατίας όσο και λόγω μη έγκαιρης ανεύρεσης μηχανικού που θα συνέτασσε τις σχετικές εκθέσεις.

«Ξέχασαν» τον διορισμό

Οι εγκεκριμένες αμοιβές των μηχανικών για τη συγκεκριμένη εργασία δεν κρίθηκαν ικανοποιητικές. Ετσι, πολλές οικογένειες αναγκάστηκαν να διαμείνουν σε κοντέινερ κατά τη διάρκεια του χειμώνα και, δυστυχώς, παραμένουν εκεί μέχρι σήμερα.

Στο Μίστρο, το κλιμάκιό μας ήρθε σε επαφή και με τις οικογένειες των πέντε θυμάτων που είχαν εγκλωβισθεί στο δάσος και δέχθηκε αναφορές, με μοναδικό αίτημα την ολοκλήρωση της διαδικασίας διορισμού τους ως συγγενείς θανόντος εξαιτίας των πυρκαγιών, σύμφωνα με τη σχετική υπουργική απόφαση. Συγκεκριμένα, όπως μας ανέφεραν, αν και έχουν καταθέσει σχετικές αιτήσεις, δεν είχαν έως τότε καμία ενημέρωση για την εξέλιξη της υπόθεσής τους.

Η περσινή τραγική εμπειρία δεν φαίνεται να έχει επαρκώς αξιοποιηθεί προκειμένου να ληφθούν ουσιαστικά και αποτελεσματικά μέτρα για την πρόληψη παρόμοιων καταστροφών στο μέλλον.

-Οι δήμαρχοι τι σας είπαν; Γιατί δεν προχωρούν τα σχετικά έργα;

«Ως προς τους ΧΑΔΑ, οι δήμοι επικαλέστηκαν ανεπάρκεια μέσων και προσωπικού, αναφέρθηκε ότι λειτουργούν χωρίς φύλαξη και πυρασφάλεια, με αποτέλεσμα να εκδηλώνονται, σε εβδομαδιαία σχεδόν βάση, μικρής ή μεγάλης έκτασης, πυρκαγιές.

Το σχέδιο μείωσης των ΧΑΔΑ και η αντικατάστασή τους από ΧΥΤΑ (Χώρους Υγειονομικής Ταφής Απορριμμάτων) ή ΧΥΤΥ (Χώρους Υγειονομικής Ταφής Υπολειμμάτων), δεν έχει προχωρήσει σε ικανοποιητικό βαθμό, ενώ ενδεικτικό είναι ότι στη Νότια Εύβοια δεν υπάρχει ΧΥΤΑ. Κοινό συμπέρασμα της σύσκεψης ήταν η έλλειψη δασικού οδικού δικτύου και αντιπυρικών ζωνών (μη διάνοιξη αλλά και πλημμελής συντήρηση του ήδη υπάρχοντος δικτύου, με αποτέλεσμα οι δασικοί δρόμοι να έχουν «κλείσει» από τη βλάστηση).

ΒΙΒΙΑΝ ΜΠΕΝΕΚΟΥ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου