ποιος ακούει ότι η μια μόνη καμπάνα δεν ακούει παρά έναν ήχο

Κυριακή 7 Νοεμβρίου 2010

«Σφίγγα» η ΕΚT για τα ελληνικά swaps

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα αρνείται να αποκαλύψει τις εκθέσεις που συνέταξαν στελέχη της σχετικά με τον τρόπο που η Ελλάδα χρησιμοποίησε τα παράγωγα για να κρύψει το χρέος της, αναφέρει σε σημερινό δημοσίευμά του ο ειδησεογραφικός οργανισμός Bloomberg.

Το Bloomberg υπέβαλε αίτημα για την δημοσιοποίηση δυο ντοκουμέντων που οι αξιωματούχοι της ΕΚΤ είχαν συντάξει προς το εξαμελές Εκτελεστικό Συμβούλιο της Τράπεζας στη Φρανκφούρτη φέτος, αλλά το αίτημά του απορρίφθηκε. Στο συνοδευτικό σημείωμα της απάντησής της, η ΕΚΤ προβάλλει ως λόγο για τη μη δημοσιοποίηση τους «εξαιρετικούς κινδύνους» να προκληθεί αναταραχή στις αγορές.

 «Οι πληροφορίες που περιλαμβάνονται στα δύο έγγραφα θα υπονόμευαν την εμπιστοσύνη της κοινής γνώμης έναντι της αποτελεσματικής άσκησης της οικονομικής πολιτικής»,

επισημαίνει ο πρόεδρος της ΕΚΤ, Ζαν Κλοντ Τρισέ στην επιστολή του (με ημερομηνία 21 Οκτωβρίου) με την οποία απορρίπτει το αίτημα του Bloomberg. Προσθέτει δε πως οι αποκαλύψεις στο τρέχον ευάλωτο περιβάλλον της αγοράς, συνιστούν ένα «μεγάλο ρίσκο» που θα μπορούσε να ενισχύσει την αναταραχή και την αστάθεια.
Τα δυο ντοκουμέντα της ΕΚΤ περιγράφουν πώς η Ελλάδα χρησιμοποίησε τα swaps για να κρύψει το δανεισμό της, αναφέρει το Bloomberg, επικαλούμενο έγγραφο με ημερομηνία 3 Μαρτίου 2010 που περιήλθε στην κατοχή του.
Όπως αναφέρει ο ειδησεογραφικός οργανισμός, το πρώτο από τα δυο έγγραφα τιτλοφορείται «Η επίδραση του κυβερνητικού ελλείμματος και χρέους από τα εξωχρηματιστηριακά swaps: η ελληνική υπόθεση». Το δεύτερο έγγραφο εξετάζει την Titlos Plc., μια τιτλοποίηση που επέτρεψε στην Εθνική Τράπεζα να ανταλλάξει swaps με ελληνικό χρέος αντί χρηματοδότησης από την ΕΚΤ. Ακόμη, εξετάζει την ύπαρξη παρόμοιων συναλλαγών.
Ο Τρισέ στην επιστολή του αναφέρει επίσης πως τα δυο έγγραφα χρησιμοποιήθηκαν για τη λήψη αποφάσεων και για αυτό το λόγο δεν μπορούν να γνωστοποιηθούν. Επισημαίνει τέλος πως τα έγγραφα είναι παρωχημένα πλέον και θα μπορούσαν να παραπλανήσουν τους επενδυτές. «Τα πλήρη στοιχεία θα δημοσιοποιηθούν από τη Eurostat», καταλήγει ο Τρισέ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου