ποιος ακούει ότι η μια μόνη καμπάνα δεν ακούει παρά έναν ήχο

Τετάρτη 3 Νοεμβρίου 2010

Συνδέουν τις βόμβες με εκλογές και κρίση

Εκτενή αναφορά στο παγιδευμένο δέμα που εστάλη την Τρίτη στο Βερολίνο με αποδέκτη την καγκελάριο Μέρκελ κάνουν οι γερμανικές εφημερίδες αλλά και το σύνολο του διεθνούς Τύπου
 Εκτενή αναφορά στο παγιδευμένο δέμα που εστάλη την Τρίτη στο Βερολίνο με αποδέκτη την καγκελάριο Αγκελα Μέρκελ έκαναν γερμανικές εφημερίδες της Τετάρτης.Πρώτο θέμα ήταν όμως και στα βραδινά κεντρικά δελτία ειδήσεων των σημαντικότερων καναλιών ARD και ZDF, την Τρίτη.

Η εφημερίδα «Suddeutsche Zeitung» κυκλοφορεί την Τετάρτη με πρωτοσέλιδο τίτλο: «Πακέτο βόμβας στην καγκελαρία».
Στον υπότιτλο αναφέρει ότι «η αστυνομία απενεργοποιεί εκρηκτικά που είχαν παραλήπτη τη Μέρκελ και ήταν κρυμένα σε βιβλίο που είχε αφαιρεθεί το περιεχόμενό του».

Η έγκυρη, μεγαλύτερη σε κυκλοφορία εφημερίδα του γερμανόφωνου χώρου, μεταφέρει εκτιμήσεις κύκλων των αρχών ασφαλείας ότι πρόκειται για «στοχευμένη δράση Ελλήνων αριστερών εξτρεμιστών κατά του παγκόσμιου χρηματοπιστωτικού συστήματος και των μέτρων λιτότητας που έχουν επιβληθεί στην Ελλάδα».
Γυμνή βία ακροαριστερών
Αλλο δημοσίευμα στις εσωτερικές σελίδες της Suddeutsche Zeitung τιτλοφορείται «Γυμνή βία αριστερών ομάδων τρομοκρατούν την Ελλάδα».
Η εφημερίδα Frankfurter Allgemeine Zeitung τιτλοφορεί το δημοσίευμα στην πρώτη σελίδα: «Βρέθηκε πακέτο - βόμβα στην καγκελαρία», ενώ σε δημοσίευμα στις εσωτερικές σελίδες δίνει τον τίτλο «Σειρά από πακέτα βόμβες στην Αθήνα. Προφανώς αριστερό εξτρεμιστικό υπόβαθρο».
Η «Frankfuarter Rundschau» δημοσιεύει εκτενή ανταπόκριση από την Αθήνα με τίτλο «Σειρά βομβιστικών επιθέσεων στην Αθήνα. Στόχος ήταν και η γερμανική πρεσβεία».
Η οικονομική εφημερίδα «Handelsblatt» γράφει για «Πακέτο βόμβας στην Καγκελαρία / εκρηκτική ύλη ίδιας κατασκευής εστάλη επίσης σε πολλές πρεσβείες στην Αθήνα».
Η λαϊκή εφημερίδα ευρείας κυκλοφορίας «Bild Zeitung», υπό τον τίτλο «Αυτός έστειλε τα εκρηκτικά στην καγκελάριο» δημοσιεύει φωτογραφία ενός από τους συλληφθέντες, στην Αθήνα καθώς μεταφέρεται από τους άνδρες των ειδικών δυνάμεων στην Ασφάλεια.
Σαρκοζί: Δεν θα τους διαφημίσω
Στο σύνολό τους οι κυβερνώντες των ευρωπαϊκών χωρών αποφεύγουν να προβούν σε οποιοδήποτε σχόλιο για δέματα βόμβες με παραλήπτες πρωθυπουργούς ευρωπαϊκών χωρών. Ο γάλλος πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί δηλώνει πως δεν έχει διάθεση «να διαφημίσει ανθρώπους που λειτουργούν κατ’ αυτό τον τρόπο».
Από την πλευρά τους τα διεθνή ΜΜΕ αναφέρονται εκτενώς στην αποστολή δεμάτων βομβών και στις ελεγχόμενες εκρήξεις που τα συνόδευσαν.
Τα σχόλια περιορίζονται στην πλήρη αποσύνδεση του μπαράζ από τις πρόσφατες επιθέσεις της Αλ Κάιντα που ήδη έχουν προκαλέσει συναγερμό στην Ευρώπη για αύξηση των μέτρων ασφαλείας, ενώ αντιθέτως γίνεται σύνδεση των βομβιστικών επιθέσεων τόσο με τις επερχόμενες δημοτικές εκλογές όσο και με την οικονομική κρίση που βιώνει η Ελλάδα μετά την εφαρμογή του Μνημονίου.
Αποσυνδέουν την υπόθεση με την Αλ Κάϊντα
Ο ανταποκριτής του βρετανικού BBC στην Αθήνα σημειώνει στην ανταπόκρισή του ότι η επιχείρηση δείχνει να είναι «οργανωμένη επίθεση από ακροαριστερή οργάνωση» αναφερόμενος στις υποψίες της ελληνικής αστυνομίας για την οργάνωση «Συνωμοσία των Πυρήνων της Φωτιάς» προσθέτοντας ότι η οργάνωση αυτή «επιχειρεί να προκαλέσει επανάσταση στην Ελλάδα κατά την τρέχουσα περίοδο λιτότητας».
Στο ίδιο άρθρο προστίθεται ότι τα δέματα - βόμβες έχουν αυξήσει την ανησυχία στην Ελλάδα «παραμονές των κρίσιμων δημοτικών εκλογών αυτού του Σαββατοκύριακου».
Το αμερικανικό δίκτυο CNN σημειώνει ότι «η ανακάλυψη των πακέτων που περιείχαν βόμβες,  συμπεριλαμβανομένων και δυο πακέτων με παραλήπτες τους ηγέτες της Γερμανίας και της Ιταλίας ? οδήγησε τις αρχές στην Ευρώπη σε αυξημένα μέτρα ασφαλείας, υπογραμμίζοντας την δυσκολία του εγχειρήματος.
Οι New York Times αναφέρουν ότι «οι αρχές τόσο στην Γερμανία όσο και στην Ελλάδα δηλώνουν βέβαιοι πως δεν υπάρχει σύνδεση ανάμεσα στα σχετικά μικρά δέματα ? βόμβες και τους πολύ ισχυρότερους εκρηκτικούς μηχανισμούς που εστάλησαν από την Υεμένη και για τους οποίους οι αρχές πιστεύουν ότι εστάλησαν από συνεργάτες της Αλ Κάιντα».
Η εφημερίδα επισημαίνει τέλος ότι «παρόλο που κανείς δεν έχει αποκαλύψει το κίνητρο της στοχοποίησης της κ. Μέρκελ, λέγεται ότι έχει να κάνει με την στάση της Γερμανίας στο θέμα της κρίσης χρέους στην Ευρώπη, όταν η ίδια και άλλοι γερμανοί αξιωματούχοι επέμεναν ότι οποιαδήποτε στήριξη της Ελλάδας θα πρέπει να συνοδευτεί με σκληρά μέτρα λιτότητας.
Οπως αναφέρει η εφημερίδα «Ρεπούμπλικα», πρόκειται για εκρηκτικό πακέτο παρόμοιο με εκείνο που είχε σταλεί, τον Δεκέμβριο του 2003, στο σπίτι του τότε πρωθυπουργού της Ιταλίας, Ρομάνο Πρόντι. Μια τεχνική που φέρεται να σχετίζεται με το διεθνές αναρχικό δίκτυο.
Σύμφωνα με τον σχολιαστή της εφημερίδας «Κοριέρε Ντέλα Σέρα», Αντόνιο Φεράρι, το φαινόμενο των παγιδευμένων με εκρηκτικά πακέτων, αλλάζει την καθημερινή ζωή της Ελλάδας και κανείς δεν γνωρίζει με βεβαιότητα, αν η σειρά αυτών των επικίνδυνων αποστολών έχει ολοκληρωθεί.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου