ποιος ακούει ότι η μια μόνη καμπάνα δεν ακούει παρά έναν ήχο

Δευτέρα 8 Νοεμβρίου 2010

Ανοιχτό το «ντέρμπι» στην Αθήνα

Αποδυναμωμένος κατά 10% βγήκε από τον α’ γύρο ο Νικ.Κακλαμάνης με 35%, παρά την υποστήριξη και του ΛΑΟΣ. Ο Γ.Καμίνης με 28,5% μπαίνει με δυναμική στον β’ γύρο. Ενίσχυση 5% πέτυχε το ΚΚΕ με τον Ν. Σοφιανό, διεκδικεί έδρα η «Χρυσή Αυγή»
Ανοιχτό είναι το αποτέλεσμα στον Δήμο Αθηναίων, με τον Ν. Κακλαμάνη και τον Γ. Καμίνη να ρίχνονται στη μάχη για τον δημαρχιακό θώκο στον β’ γύρο των εκλογών.

Το εκλογικό αποτέλεσμα στον μεγαλύτερο δήμο της χώρας έκρυβε εκπλήξεις και ανατροπές, ύστερα μάλιστα από τα ιδιαιτέρως χαμηλά ποσοστά που κατέγραψε ο νυν δήμαρχος, ο οποίος βγήκε αποδυναμωμένος κατά 10 μονάδες, συγκριτικά με τις εκλογές του 2006. Παρά το γεγονός ότι η παράταξή του είχε και τη στήριξη του ΛΑΟΣ, συγκέντρωσε 35%, ενώ στην προηγούμενη αναμέτρηση είχε επικρατήσει με 46%.
 Τότε ο Ν. Κακλαμάνης που στηριζόταν μόνο από τη ΝΔ είχε επικρατήσει από τον πρώτο γύρο, καθώς ίσχυε το 42% για την εκλογή δημάρχου. Η μεγάλη αυτή υποχώρηση προφανώς μεταφράζεται ως δυσαρέσκεια των δημοτών για την 4ετία Κακλαμάνη.
Ο Γ. Καμίνης, παρά τις προβλέψεις των δημοσκοπήσεων, εξασφάλισε ποσοστό που κινείται στο 28,5%, διατηρώντας τις δυνάμεις του κυβερνώντος κόμματος στην Αθήνα.
Στην αντίστοιχη αναμέτρηση του 2006 με υποψήφιο τον Κ. Σκανδαλίδη, το ΠΑΣΟΚ είχε συγκεντρώσει 28,84%.

Σημαντική ενίσχυση εμφανίζει η παράταξη του ΚΚΕ, με τον Ν. Σοφιανό να λαμβάνει 13% αυξάνοντας κατά 5 ποσοστιαίες μονάδες τη δύναμή του στην Αθήνα συγκριτικά με τις εκλογές του 2006 (8,77%)
Αντίθετα, ο ΣΥΝ κατέγραψε διαρροές, καθώς η Ελ. Πορτάλιου συγκεντρώνει 5,8%, ενώ στην προηγούμενη αναμέτρηση με τον Αλ. Τσίπρα είχε λάβει 10,51%.
Την ίδια ώρα, έκπληξη προκαλεί και το ιδιαίτερα υψηλό ποσοστό του ανεξάρτητου υποψηφίου Γ. Αμυρά (7,51%), που κέρδιζε την 4η θέση παραμερίζοντας την Ε. Πορτάλιου.
Θέση στο δημοτικό συμβούλιο φαίνεται να καταλαμβάνει με ποσοστό γύρω στο 3% και ο υποψήφιος με την «ΑΝΤΑΡΣΙΑ» Π. Κωνσταντίνου
Αξίζει να σημειωθεί ότι οι περισσότεροι από τους μισούς Αθηναίους δεν προσήλθαν στις κάλπες, καθώς η αποχή κινήθηκε σε υψηλά επίπεδα στην πρωτεύουσα (58,11%). Το 2006 η αποχή ήταν 42,3%.
Ν. Μιχαλολιάκος
Πάει για έδρα η «Χρυσή Αυγή»
Εδρα στο δημοτικό συμβούλιο Αθηναίων φαινόταν να καταλαμβάνει και ο Ν. Μιχαλολιάκος το ψηφοδέλτιο του οποίου στηρίζεται από τη «Χρυσή Αυγή». Αξιοσημείωτο είναι το ποσοστό που κατέγραφε συνολικά στον δήμο (5,3%), ενώ ιδιαίτερα υψηλά ποσοστά συγκέντρωνε σε γειτονιές που διαμένουν οικονομικοί μετανάστες. Τη μεγαλύτερη επιρροή στους ψηφοφόρους είχε στο 4ο εκλογικό διαμέρισμα (Κολωνός), καθώς και στο 6ο όπου ανήκει κι η γειτονιά του Αγίου Παντελεήμονα, γνωστή για τις συχνές επιθέσεις σε μετανάστες. Στις περιοχές αυτές τα ποσοστά του Ν. Μιχαλολιάκου κινήθηκαν 7,5%.
Ο Β. Μιχαλολιάκος κέρδισε τον Μαντούβαλο στον Πειραιά
Ο Γ. Μίχας κάλεσε συστράτευση προοδευτικών δυνάμεων
Σε σκληρό «ντέρμπι» εξελίσσεται η εκλογική αναμέτρηση της ερχόμενης Κυριακής για το δημαρχιακό αξίωμα του Πειραιά. Ο νομάρχης Πειραιά και υποψήφιος δήμαρχος της πόλης Γιάννης Μίχας κάλεσε σε δηλώσεις του σε πάνδημη συστράτευση «των προοδευτικών, δημιουργικών δυνάμεων». Από την άλλη πλευρά ο Βασίλης Μιχαλολιάκος, που επικράτησε του συνδυασμού του Πέτρου Μαντούβαλου με αποτέλεσμα που αφήνει περιθώρια ανατροπής όλων των μέχρι τώρα προγνωστικών, κάλεσε όλους «μαζί να χτίσουμε μεγάλη δημοτική πλειοψηφία για να αλλάξει σελίδα ο Πειραιάς». Πάντως, ο κ. Μαντούβαλος «αποδέσμευσε» τους ψηφοφόρους του για τον δεύτερο γύρο, δηλώνοντας έπειτα από ερώτηση δημοσιογράφου ότι «οι ψηφοφόροι δεν είναι αγέλη για να τους καθοδηγούμε». Επειτα από αυτές τις εξελίξεις είναι προφανές ότι θα έχει καθοριστική σημασία η στάση της κ. Ελπίδας Παντελάκη.
Eνότητα δημιουργικών«Η ενότητα των προοδευτικών δυνάμεων, η ενότητα των δημιουργικών δυνάμεων είναι που θα απαλλάξουν την πόλη από την αδιαφορία, την εγκατάλειψη, την παρακμή», υπογράμμισε ο Γ. Μίχας, ο οποίος απευθυνόμενος στους συγκεντρωμένους ζήτησε να μιλήσουν την ερχόμενη εβδομάδα με όλους τους Πειραιώτες «είτε μας ψήφισαν είτε όχι», όπως είπε χαρακτηριστικά.
Ο Β. Μιχαλολιάκος στη δήλωσή του τόνισε: «Ο περήφανος λαός του Πειραιά τίμησε τον συνδυασμό μας με ποσοστό πολύ υψηλότερο από τις όποιες προβλέψεις υπήρχαν μέχρι σήμερα». Ο ίδιος έκλεισε τις δηλώσεις του λέγοντας ότι «θα είμαι ο δήμαρχος ολόκληρου του πειραϊκού λαού». Ακολούθησαν οι δηλώσεις του επικεφαλής του τρίτου σε ψήφους συνδυασμού, του Πέτρου Μαντούβαλου, που, όπως υπογράμμισε, «είμαστε ο ρυθμιστής των δεδομένων και των γεγονότων που έρχονται για την πόλη του Πειραιά».
Ηράκλειο
Θρίαμβος Γ. Κουράκη
Μία νέα θριαμβευτική νίκη άνω του 70% πανηγυρίζει από χθες το βράδυ ο δήμαρχος Ηρακλείου Γιάννης Κουράκης και ο συνδυασμός του «Νέοι Ορίζοντες». Αμέσως μετά την ανακοίνωση του θριάμβου ξεκίνησαν οι πανηγυρισμοί των Ηρακλειωτών στο εκλογικό του κέντρο στην Πλατεία Ελευθερίας. Εμφανώς συγκινημένος ευχαρίστησε για την εμπιστοσύνη τους τους συγκεντρωμένους, που είχαν κατακλύσει την πλατεία, επισημαίνοντας ότι «το εκλογικό αποτέλεσμα ανέδειξε μια ισχυρή κοινωνική συμμαχία πολιτών που διαπέρασε όρια και ξεπέρασε κάθε είδους εμπόδιο. Αποτελεί ξεχωριστή τιμή αλλά και ευθύνη για μένα. Σας ευχαριστώ από καρδιάς για την εμπιστοσύνη και την αγάπη σας. Ολοι εσείς οι δημότες του Ηρακλείου βάλατε και πάλι ψηλά τον πήχη».
Ρόδος
Νικητής ο Κουσουρνάς
Κλίμα ενθουσιασμού επικρατούσε χθες τη νύχτα στο εκλογικό κέντρο του Στάθη Κουσουρνά και του συνδυασμού του «Αλλάζουμε τη Ρόδο», καθώς όλα έδειχναν ότι εκλέγεται από τον πρώτο γύρο. Να σημειωθεί ότι ο Στάθης Κουσουρνάς, που ήταν νέος βουλευτής στα Δωδεκάνησα, αποτέλεσε προσωπική επιλογή του πρωθυπουργού Γιώργου Παπανδρέου, η οποία και τον δικαίωσε. «Ευχαριστώ όλους τους συμπολίτες μου που με τίμησαν με την ψήφο τους. Η Ρόδος γυρίζει σελίδα και μπαίνει σε μια νέα εποχή. Το σύνθημά μας «Αλλάζουμε τη Ρόδο» θα το κάνουμε πραγματικότητα. Θα τηρήσουμε στο ακέραιο το πρόγραμμά μας», δήλωσε ο Στάθης Κουσουρνάς.

1 σχόλιο:

  1. Ο Κακλαμάνης μπορεί να έχασε σε σχέση με τις προηγούμενες εκλογές αλλά και ο Καμίνης δεν κέρδισε καθόλου!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή