ποιος ακούει ότι η μια μόνη καμπάνα δεν ακούει παρά έναν ήχο

Τρίτη 9 Νοεμβρίου 2010

Τα ίδια και χειρότερα στην οικονομία

 ΕΚΤΟΣ ΤΟΠΟΥ ΚΑΙ ΧΡΟΝΟΥ ΤΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΕΠΙΤΕΛΕΙΟ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ 


Η επιδείνωση της οικονομικής κατάστασης μοιάζει προγραμματισμένη εξαιτίας της αδυναμίας της κυβέρνησης Παπανδρέου να πάρει τα οικονομικά και πολιτικά μηνύματα και να προχωρήσει στις αναγκαίες διορθωτικές κινήσεις.
Ο υπουργός Οικονομικών κ. Παπακωνσταντίνου αναδεικνύεται σε πρωταγωνιστή της κρίσης, με την έννοια ότι δεν μπορεί να επιτύχει την αποτελεσματική λειτουργία του υπουργείου του ούτε να φέρει κάποιες λογικές αντιρρήσεις σε προκλητικές αποφάσεις της τρόικας.

Τα ίδια λάθη

Εγκλωβισμένο σε μία αδιέξοδη πολιτική, το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης είναι έτοιμο να επαναλάβει τα λάθη που μας έφεραν στη σημερινή κατάσταση. Έχει προγραμματιστεί ένας νέος γύρος υπερφορολόγησης, που θα ενισχύσει τις πληθωριστικές πιέσεις, θα προκαλέσει βαθύτερη ύφεση και θα κάνει πιο δύσκολη την είσπραξη των αναγκαίων φορολογικών εσόδων. Η τρίτη κατά σειρά αύξηση των συντελεστών του ΦΠΑ θα συνδυαστεί με νέες δραστικές περικοπές των δημοσίων δαπανών, που αναμένεται να πλήξουν το πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων. Θα γίνει έτσι ακόμη πιο δύσκολη η ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας.
Το εκπληκτικό είναι ότι, την ώρα που οι πολιτικοί της τρόικας και της κυβέρνησης ισοπεδώνουν ό,τι έχει απομείνει από τον παραγωγικό ιδιωτικό τομέα, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προχωράει στην αλλαγή του τρόπου υπολογισμού του δημοσιονομικού ελλείμματος, με αποτέλεσμα να αυξάνονται τα ελλείμματα όλων των ετών από το 2009 και πέρα. Αυτό σημαίνει ότι η δημοσιονομική προσαρμογή καθίσταται πλέον πολιτικά και μαθηματικά αδύνατη και οι πιστωτές μας αποκτούν το δικαίωμα να επιβάλλουν πρόσθετες θυσίες χωρίς ελπίδα.

Επιδείνωση κλίματος

Η αδυναμία της κυβέρνησης Παπανδρέου να προχωρήσει στις αναγκαίες διορθωτικές κινήσεις σε ό,τι αφορά την οικονομική πολιτική συμπίπτει χρονικά με την επιδείνωση του οικονομικού κλίματος στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Η Ιρλανδία και η Πορτογαλία αρχίζουν να αντιμετωπίζουν κρίση αξιοπιστίας ελληνικών διαστάσεων και έχουν καταντήσει να δανείζονται με τοκογλυφικά επιτόκια, που στέκονται εμπόδιο στην οικονομική εξυγίανση και στην οικονομική ανάκαμψη. Με το πέρασμα του χρόνου αυξάνονται οι πιθανότητες ένταξής τους στο μηχανισμό στήριξης με βάση το προηγούμενο της χώρας μας. Το Βερολίνο δεν αντιμετωπίζει την επιδείνωση της κατάστασης στην Ελλάδα, στην Πορτογαλία και στην Ιρλανδία σαν μια ευκαιρία εκδήλωσης της κοινοτικής αλληλεγγύης και αντιμετώπισης των οικονομικών, αναπτυξιακών ανισορροπιών, αλλά σαν μια ευκαιρία «εκπαραθύρωσης» των χωρών με προβληματικές οικονομίες από την Ευρωζώνη. Η θέση που ανέπτυξε η καγκελάριος της Γερμανίας κ. Μέρκελ στην τελευταία Σύνοδο Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης αλλά και η τελευταία δημόσια παρέμβαση του υπουργού Οικονομικών κ. Σόιμπλε, μέσα από συνέντευξή του στο γερμανικό περιοδικό «Der Spiegel», μας προετοιμάζουν για τα χειρότερα. Από την ισοπεδωτική και αντιπαραγωγική λιτότητα θα περάσουμε στην αναδιάρθρωση του δημόσιου χρέους και στη συνέχεια στην ελεγχόμενη χρεοκοπία και στην αναγκαστική έξοδο από την Ευρωζώνη.
Η κυβέρνηση Παπανδρέου στερείται σημαντικών πολιτικών και κοινωνικών εφεδρειών για να συνεχίσει την εντατικότερη εφαρμογή της πολιτικής του μνημονίου και δεν έχει την πολιτική θέληση και την ικανότητα να διαπραγματευτεί με τους πιστωτές μας ένα διαφορετικό μείγμα πολιτικής και το στοιχειώδη σεβασμό των καλώς εννοούμενων εθνικών και ευρωπαϊκών συμφερόντων μας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου