ποιος ακούει ότι η μια μόνη καμπάνα δεν ακούει παρά έναν ήχο

Τετάρτη 3 Νοεμβρίου 2010

Συναγερμός για τους ταχυδρόμους του τρόμου

Πέντε παγιδευμένα δέματα με αποδέκτες ισάριθμες πρεσβείες στην Αθήνα, εντοπίστηκαν χθες μέσα σε λίγες ώρες. Τρία από αυτά εξουδετερώθηκαν με ελεγχόμενες εκρήξεις, άλλα δύο εξερράγησαν. Δείτε το χρονικό των «επιθέσεων».
 Σε κατάσταση συναγερμού βρίσκονταν χθες οι αστυνομικές αρχές στην πρωτεύουσα, μετά τις διαδοχικές ανευρέσεις παγιδευμένων με εκρηκτικά δεμάτων σε πρεσβείες ξένων χωρών και λόγω του πανικού που προκάλεσε το γεγονός.

Πέντε παγιδευμένα δέματα, ίδια με αυτά που είχαν βρεθεί στα χέρια των δύο βομβιστών στο Παγκράτι, τα οποία είχαν αποδέκτες ισάριθμες πρεσβείες στην πρωτεύουσα, εντοπίστηκαν χθες μέσα σε λίγες ώρες. Τρία από αυτά εξουδετερώθηκαν με ελεγχόμενες εκρήξεις από πυροτεχνουργούς, ενώ οι άλλοι δύο εκρηκτικοί μηχανισμοί ενεργοποιήθηκαν, όταν οι υπάλληλοι των πρεσβειών πέταξαν τα ύποπτα δέματα σε ακάλυπτους χώρους. Οι εκρήξεις ήταν μικρής ισχύος, γεγονός που αποδεικνύει ότι οι βομβιστές επεδίωκαν να δημιουργήσουν εντυπώσεις και όχι να προκαλέσουν θύματα.

Το πρώτο παγιδευμένο δέμα εντοπίστηκε χθες στις 11.45 το πρωί στη βουλγαρική πρεσβεία στο Ψυχικό.
Από την πρεσβεία ειδοποιήθηκε η αστυνομία και όταν βεβαιώθηκαν ότι το δέμα ήταν παγιδευμένο με εκρηκτικά και οι πυροτεχνουργοί προχώρησαν σε ελεγχόμενη έκρηξη.
Το δεύτερο παγιδευμένο δέμα εντοπίστηκε στις 12.40 το μεσημέρι στην πρεσβεία της Ελβετίαςστο Κολωνάκι. Φερόμενος αποστολέας ήταν η κυρία Μαίρη Τσατσομίρου με διεύθυνση στο Χαλάνδρι. Ο εκρηκτικός μηχανισμός εξερράγη, όταν οι υπάλληλοι της πρεσβείας τον πέταξαν στον ακάλυπτο χώρο, από φόβο μήπως εκραγεί στα χέρια τους.

Λίγη ώρα αργότερα ένας ταχυμεταφορέας που μετέφερε δέμα στην πρεσβεία της Χιλής, με αποστολέα το συνδικαλιστικό σωματείο των εργαζομένων στη ΛΑΡΚΟ, φοβήθηκε ότι αυτό θα μπορούσε να ήταν παγιδευμένο και σταμάτησε μπροστά στο Μέγαρο Μαξίμου όπου βρίσκεται αστυνομικό φυλάκιο. Το δέμα ελέγχθηκε και διαπιστώθηκε ότι ήταν πράγματι παγιδευμένο με εκρηκτικά. Για λόγους ασφαλείας μεταφέρθηκε στο προαύλιο της Βουλής, όπου έγινε ελεγχόμενη έκρηξη από τους πυροτεχνουργούς. Στις 2.30 μετά το μεσημέρι η αστυνομία ειδοποιήθηκε από την εταιρεία Ελληνική Ταχυδρομική στο Παγκράτι ότι από την πρεσβεία της Γερμανίας τούς επεστράφη ένα ύποπτο δέμα. Διαπιστώθηκε ότι το δέμα-βιβλίο ήταν παγιδευμένο και εξουδετερώθηκε με ελεγχόμενη έκρηξη. Δέκα λεπτά αργότερα σημειώθηκε έκρηξη σε παγιδευμένο δέμα στη ρωσική πρεσβεία στο Ψυχικό, χωρίς να υπάρξει τραυματισμός ή υλικές ζημιές. Η έκρηξη έγινε όταν οι υπάλληλοι της πρεσβείας πέταξαν στην αυλή το ύποπτο δέμα.
Κινητοποίηση της αστυνομίας υπήρξε επίσης ύστερα από δέματα που θεωρήθηκαν ύποπτα στην πρεσβεία της Νορβηγίας, στο προξενείο του Παναμά στον Πειραιά και στο στρατιωτικό αεροδρόμιο της Ελευσίνας.
ΑΝΑΓΚΑΣΤΙΚΗ ΠΡΟΣΓΕΙΩΣΗ ΣΤΗΝ ΜΠΟΛΟΝΙΑ
Θρίλερ με ύποπτο δέμα σε αεροπλάνο
Αναγκαστική προσγείωση στο αεροδρόμιο της Μπολόνια έκανε χθες τη νύχτα αεροσκάφος ιδιωτικής εταιρείας ταχυμεταφορών, προκειμένου να εξεταστεί ύποπτο δέμα που είχε αποδέκτη τον Ιταλό πρωθυπουργό Σίλβιο Μπερλουσκόνι. Στο ύποπτο δέμα αναγραφόταν ως αποστολέας ο Ανδρέας Λυκουρέντζος (γραμματέας της ΝΔ).
Μέχρι αργά χθες τη νύχτα δεν υπήρχε ενημέρωση στις ελληνικές αστυνομικές αρχές για το αν πράγματι το δέμα ήταν παγιδευμένο με εκρηκτικά.
Οι συνθήκες κάτω από τις οποίες έγινε η αναγκαστική προσγείωση δεν είχαν διευκρινιστεί έως αργά τη νύχτα. Το σήμα για το ύποπτο αντικείμενο στάλθηκε αφού το αεροσκάφος ήταν στον αέρα.
Γι' αυτό και η πιθανότερη εκδοχή είναι να ειδοποίησε η εταιρεία ταχυμεταφορών όταν εξακρίβωσε την ύπαρξή του ανάμεσα στα μεταφερόμενα είδη.
«Κόκκινος» συναγερμός σήμανε χθες το απόγευμα στο αεροδρόμιο "Ελ. Βενιζέλος", όταν εντοπίστηκαν δύο ακόμα δέματα-βόμβες, στα οποία εμφανίζονταν ως παραλήπτες η Europol και το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο. Οι υπάλληλοι ασφαλείας στον χώρο των κάργκο κινητοποιήθηκαν αμέσως και κάλεσαν τους πυροτεχνουργούς της αστυνομίας. Ο χώρος του εμπορευματικού σταθμού εκκενώθηκε, ενώ λίγη ώρα αργότερα οι εκρηκτικοί μηχανισμοί εξουδετερώθηκαν με ελεγχόμενη έκρηξη.
ΣΤΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ
Αναστολή αποστολής δεμάτων
Αργά χθες το βράδυ ανακοινώθηκε πως με εισήγηση της Αστυνομίας και απόφαση του ΥΠΑ αναστέλλεται για 48 ώρες η αποστολή δεμάτων και αλληλογραφίας στο εξωτερικό από όλα τα αεροδρόμια της χώρας, για να επανελεγχθούν όσα υπάρχουν αυτή τη στιγμή προς αποστολή. Η απαγόρευση αυτή ισχύει για όλα τα ασυνόδευτα.





Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου