ποιος ακούει ότι η μια μόνη καμπάνα δεν ακούει παρά έναν ήχο

Τρίτη 9 Νοεμβρίου 2010

Στροφή στις περικοπές δαπανών

Απέκλεισε επιβολή νέων φόρων αλλά προανήγγειλε περικοπές στις κρατικές δαπάνες ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου σε συνέντευξή του στο CNN. «Το μόνο βέβαιο η ελληνική αναδιαπραγμάτευση» αναφέρουν σε άρθρο τους οι Financial Times
 Απέκλεισε επιβολή νέων φόρων και προανήγγειλε νέες περικοπές στις κρατικές δαπάνες ο υπουργός Οικονομικών Γ.Παπακωνσταντίνου σε συνέντευξή του στο τηλεοπτικό δίκτυο CNN στο Λονδίνο και τον δημοσιογράφο Ρίτσαρντ Κουέστ.
 Την ίδια στιγμή που δημοσίευμα των Financial Times επικαλούμενο διεθνείς αναλυτές θεωρεί ως βέβαιη «την ελληνική αναδιαπραγμάτευση ή χρεοκοπία», ο υπουργός δηλώνει ότι οι περικοπές θα οριστικοποιηθούν μετά τις διαπραγματεύσεις με την τρόικα. Ο κ. Παπακωνσταντίνου διαβεβαίωσε ότι η κυβέρνηση δεν μπορεί να συνεχίσει την περικοπή μισθών και συντάξεων, αλλά και την αύξηση των φόρων, καθώς η οικονομία και κυρίως οι επιχειρήσεις βρίσκονται σε κατάσταση που δεν αντέχει άλλους φόρους.
 Ο υπουργός, απαντώντας σε σχετική ερώτηση ομολόγησε πως «η κατάσταση στην Ελλάδα είναι δύσκολη» και πως η ύφεση συνεπάγεται λουκέτα και ανεργία.
Ερωτηθείς για την πρόσφατη αύξηση των spreads των ελληνικών ομολόγων ο κ.Παπακωνσταντίνου απέδωσε την άνοδο του κόστους δανεισμού της Ελλάδας στην ανησυχία που προκάλεσαν οι εκλογές αλλά προσέθεσε ότι το αποτέλεσμα των εκλογών οδήγησε χθες, Δευτέρα, σε αποκλιμάκωση των spreads.

«Οι αγορές κοιτούν μεσοπρόθεσμα την δυναμική του ελληνικού χρέους η οποία είναι διατηρήσιμη και βιώσιμη όσο η δημοσιονομική εξυγίανση προχωρεί και επανέρχεται η ανάπτυξη», δήλωσε χαρακτηριστικά, προσθέτοντας πως η βιωσιμότητα του χρέους εξαρτάται από την καταγραφή πρωτογενούς πλεονάσματος στον Προϋπολογισμό, κάτι που είπε πως θα επιτευχθεί μετά το 2012.
Ο υπουργός εμφανίστηκε βέβαιος ότι η ανάπτυξη το 2011 θα είναι καλύτερη από το 2010. «Πιστεύουμε ότι σε ένα τουλάχιστον τρίμηνο θα έχουμε θετική ανάπτυξη, αλλά αναμφίβολα η ύφεση θα συνεχισθεί και το επόμενο έτος και θα κινηθεί στο 2,6% του ΑΕΠ από 4% του ΑΕΠ το 2010»,εκτίμησε.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου