ποιος ακούει ότι η μια μόνη καμπάνα δεν ακούει παρά έναν ήχο

Παρασκευή 5 Νοεμβρίου 2010

Επικίνδυνοι ερασιτέχνες

 ΓΡΑΜΜΑΤΑ-ΒΟΜΒΕΣ ΜΕ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΔΙΑΣΤΑΣΗ


Οι επιστολές-βόμβες που έστειλαν νεαροί του αντιεξουσιαστικού χώρου σε ξένες πρεσβείες στην Αθήνα αλλά και στη γαλλική Προεδρία της Δημοκρατίας και τη γερμανική καγκελαρία αναδεικνύουν ενδιαφέρουσες κοινωνικές και πολιτικές τάσεις.

Η ριγμένη γενιά

Έτσι όπως εξελίσσονται τα πράγματα, το λογαριασμό της κρίσης πληρώνουν κατά κύριο λόγο οι νέοι μας. Στην Ελλάδα διεκδικούμε το πανευρωπαϊκό ρεκόρ ανεργίας μεταξύ των νέων, και όλα τα μέτρα για τη δημοσιονομική εξυγίανση, τη μείωση του ασφαλιστικού ελλείμματος και την ενίσχυση της διεθνούς ανταγωνιστικότητας της  οικονομίας μας υπονομεύουν την οικονομική και κοινωνική προοπτική τους.
Με την πολιτική του μνημονίου έχει προγραμματιστεί η αύξηση της ανεργίας των νέων. Αυτοί που θα καταφέρουν να μπουν στην αγορά εργασίας θα πρέπει να παραιτηθούν βασικών οικονομικών δικαιωμάτων τους, με αποτέλεσμα η λεγόμενη γενιά των 700 ευρώ να μετατραπεί σε... γενιά των 590 ευρώ. Σαν να μην έφτανε αυτό, οι αλλαγές στο ασφαλιστικό πλήττουν ιδιαίτερα σκληρά τους νέους μας. Από τη μια ανεβαίνει το ηλικιακό όριο συνταξιοδότησης και από την άλλη επικρατούν οι λεγόμενες ελαστικές μορφές εργασίας, που περιορίζουν δραστικά τις ασφαλιστικές εισφορές και τα ασφαλιστικά, συνταξιοδοτικά δικαιώματα.
Με τον τρόπο που διαχειριζόμαστε την κρίση έχουμε κηρύξει έναν αμείλικτο πόλεμο κατά της νέας γενιάς. Είναι λογικό, λοιπόν, να απομακρύνονται οι νέοι μας από την πολιτική και να στρέφονται κατά του δημοκρατικού συστήματος που δημιουργήθηκε από τη «γενιά του Πολυτεχνείου». Οι περισσότεροι νέοι κρατούν αποστάσεις ασφαλείας από τα κοινά, υπάρχουν όμως και ορισμένοι οι οποίοι επιλέγουν ακραίες και κατά τη γνώμη μας απαράδεκτες μορφές αντίδρασης. Ανεξάρτητα, πάντως, από τη συμπεριφορά της νέας γενιάς τρομοκρατών ή αντιεξουσιαστών, υπάρχει μία συλλογική ενοχή για το κατάντημα της νεολαίας μας. Αφού πρώτα τους επιβάλαμε τον κυνισμό του ευρώ και του δολαρίου, στη συνέχεια ψαλιδίζουμε τα οικονομικά και κοινωνικά δικαιώματά τους και την ίδια την επαγγελματική τους προοπτική, λόγω έλλειψης ευρώ. Ουσιαστικά έχουμε ξεκινήσει έναν πόλεμο γενεών, τις συνέπειες του οποίου θα αντιμετωπίσουμε σε βάθος χρόνου.

Αντιευρωπαϊκή στροφή

Οι επιστολές-βόμβες έχουν ενδιαφέροντες επικοινωνιακούς, πολιτικούς στόχους. Μας προετοιμάζουν για την περίπου αναπόφευκτη αντιευρωπαϊκή στροφή της ελληνικής κοινής γνώμης.
Με βάση τα αποτελέσματα των δημοσκοπήσεων των περασμένων ετών, οι Έλληνες διεκδικούσαν το ρεκόρ φιλοευρωπαϊσμού. Οι αγροτικές επιδοτήσεις, τα αναπτυξιακά κονδύλια της Ευρωπαϊκής Ένωσης και η απέραντη κατανόηση που έδειχναν οι Βρυξέλλες στις ελληνικές ιδιαιτερότητες εξηγούσαν τον ενθουσιασμό των Ελληνίδων και των Ελλήνων με την ΕΟΚ και στη συνέχεια με την Ευρωπαϊκή Ένωση.
Από τις διευκολύνσεις, όμως, περάσαμε στους σκληρούς οικονομικούς όρους και σε μία διαρκή εθνική ταπείνωση. Είναι χαρακτηριστικό ότι η καγκελάριος της Γερμανίας κ. Μέρκελ προτάσσει συνεχώς τα καλώς εννοούμενα συμφέροντα των Γερμανών φορολογουμένων, δημιουργώντας την εντύπωση ότι επιδοτούν την ελληνική οικονομία χωρίς να έχουν κανένα συγκεκριμένο όφελος. Αυτά που λέει με συγκρατημένο τρόπο η καγκελάριος της Γερμανίας παρουσιάζονται με ιδιαίτερα επιθετικό τρόπο από πολλά γερμανικά ΜΜΕ. Με τα ρεπορτάζ και τις αναλύσεις τους ενισχύουν την εντύπωση ότι είμαστε ένας λαός διεφθαρμένων τεμπέληδων που κάνει κατάχρηση της υποτιθέμενης γερμανικής γενναιοδωρίας.
Ο συνδυασμός μιας ισοπεδωτικής οικονομικής και κοινωνικής πολιτικής που εφαρμόζεται βάσει των υποδείξεων της τρόικας και ενός διαρκούς δημόσιου εξευτελισμού της Ελλάδας και των Ελλήνων οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια σε μια αντιευρωπαϊκή στροφή της ελληνικής κοινής γνώμης. Οι νεαροί που κατασκεύασαν και έστειλαν τις επιστολές-βόμβες περιγράφουν με τους στόχους τους τη δυναμική που αναπτύσσεται σε σημαντικό τμήμα της ελληνικής κοινής γνώμης και μπορεί να γίνει κυρίαρχη σε διάστημα λίγων χρόνων.
Παρά τον ερασιτεχνικό σε γενικές γραμμές τρόπο δράσης τους, συμβάλλουν στην αποσταθεροποίηση του συστήματος, εφόσον αναδεικνύουν με «εκρηκτικό» τρόπο φοβερές αντιφάσεις και νέες τάσεις που μπορεί να προσδιορίσουν τις εξελίξεις.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου