ποιος ακούει ότι η μια μόνη καμπάνα δεν ακούει παρά έναν ήχο

Πέμπτη 21 Οκτωβρίου 2010

Το δικό σας ρεκόρ
 Η «CITY PRESS» ΠΡΩΤΗ ΣΕ ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗ ΑΝΑΓΝΩΣΙΜΟΤΗΤΑ

Τα αποτελέσματα της εξαμηνιαίας έρευνας (καλύπτει την περίοδο 16/3/2010 έως 13/9/2010) της Focus Bari για την πανελλαδική αναγνωσιμότητα των εφημερίδων επιβεβαιώνουν την «απογείωση» της «City Press».
Νέο ρεκόρ
Η εφημερίδα που εμπιστεύεστε διαβάζεται καθημερινά από 356.000 αναγνώστες. Πρόκειται για νέο πανελλαδικό ρεκόρ αναγνωσιμότητας, με τη «C.P.» να βελτιώνει από εξαμηνιαία έρευνα σε εξαμηνιαία έρευνα το δικό της ρεκόρ.
Στη δεύτερη θέση του πίνακα της πανελλαδικής αναγνωσιμότητας βρίσκεται η επίσης δωρεάν διανεμόμενη «Metro», την οποία διαβάζουν καθημερινά 318.000 αναγνώστες. Η έρευνα της Focus Bari καταγράφει τη σημαντική υποχώρηση της αναγνωσιμότητας των εφημερίδων του περιπτέρου, η οποία πρέπει να αποδοθεί στη διαχρονική πτώση της κυκλοφορίας τους.
Η εφημερίδα «Τα Νέα», η οποία θεωρείται ο ισχυρότερος τίτλος του περιπτέρου, διαβάζεται καθημερινά από 162.000 αναγνώστες. Έχει πανελλαδική αναγνωσιμότητα που κινείται αρκετά κάτω από το 50% της πανελλαδικής αναγνωσιμότητας της «City Press». Στην επόμενη θέση του πίνακα βρίσκεται η «Ελευθεροτυπία», με 139.000 αναγνώστες, ενώ ακολουθούν το «Έθνος» με 131.000 αναγνώστες και η «Espresso» με 122.000 αναγνώστες.
Μεγάλη πορεία
Το προηγούμενο ρεκόρ αναγνωσιμότητας είχε επιτύχει η «City Press», με 320.000 αναγνώστες ανά έκδοση, την περίοδο Σεπτεμβρίου 2009-Μαρτίου 2010. Από τον Ιούνιο του 2003, οπότε άρχισε η έκδοσή της, η «C.P.» κάλυψε μία τεράστια απόσταση σε ό,τι αφορά την αναγνωσιμότητά της. Από τη δεύτερη εξαμηνιαία μέτρηση του 2004 έγινε φανερό ότι θα έπαιζε πρωταγωνιστικό ρόλο, εφόσον έσπασε το ψυχολογικό φράγμα των 150.000 αναγνωστών. Εκείνη την περίοδο οι εφημερίδες του περιπτέρου ήταν ακόμα αρκετά ισχυρές και τα «Νέα» είχαν την πρώτη θέση στον πίνακα της πανελλαδικής αναγνωσιμότητας, με 250.000 αναγνώστες ανά έκδοση.
Το νέο ρεκόρ αναγνωσιμότητας που επέτυχε η «C.P.» στηρίζεται στην αυξημένη κυκλοφορία της. Το διάστημα που κάλυψε η τελευταία εξαμηνιαία μέτρηση της Focus Bari η «C.P.» είχε μέση ημερήσια κυκλοφορία της τάξης των 105.000 φύλλων. Είναι χαρακτηριστικό ότι η πρώτη πανελλαδική κυκλοφορία μεταξύ των εφημερίδων που πωλούνται στο περίπτερο από Δευτέρα έως και Παρασκευή είναι της τάξης των 45.000 φύλλων. Η κάμψη της κυκλοφορίας των εφημερίδων του περιπτέρου σε συνδυασμό με τη διατήρηση της κυκλοφορίας της δικής μας εφημερίδας σε εξαιρετικά υψηλά επίπεδα για τα ελληνικά δεδομένα εξηγούν το διαρκές άνοιγμα της ψαλίδας σε ό,τι αφορά την πανελλαδική αναγνωσιμότητα.
Σε όλες τις κατηγορίες
Το ρεκόρ στην πανελλαδική αναγνωσιμότητα που έχει επιτύχει η «City Press» της επιτρέπει να είναι πρώτη σε όλες τις επιμέρους κατηγορίες αναγνωστών. Διαβάζεται από τους περισσότερους άνδρες (176.000) και τις περισσότερες γυναίκες (180.000). Έρχεται πρώτη στην ηλικιακή κατηγορία αναγνωστών 18-24, με 42.000 αναγνώστες, πρώτη στην κατηγορία 25-34, με 88.000 αναγνώστες, πρώτη στην κατηγορία 35-44, με 74.000 αναγνώστες, πρώτη στην κατηγορία 45-54, με 65.000 αναγνώστες, πρώτη και στην κατηγορία 55-70, με 81.000 αναγνώστες.
Αυτή η γενικευμένη πρωτιά συμπληρώνεται από τα εξαιρετικά καλά μορφωτικά, οικονομικά, κοινωνικά χαρακτηριστικά των αναγνωστών μας.
Το μέλλον
Η ανάλυση των στοιχείων για την πανελλαδική αναγνωσιμότητα των εφημερίδων, δωρεάν διανεμόμενων ή πωλούμενων στο περίπτερο, οδηγεί σε δύο ασφαλή συμπεράσματα. Πρώτον, από Δευτέρα έως και Παρασκευή οι δωρεάν διανεμόμενες εφημερίδες έχουν κυριαρχήσει πλήρως του ανταγωνισμού του περιπτέρου. Δεύτερον, η συνεχής βελτίωση των επιδόσεων της «C.P.» σε ό,τι αφορά την αναγνωσιμότητά της την επιβάλλει στην αντίληψη της κοινής γνώμης σαν τη μεγάλη δύναμη του ελληνικού Τύπου.
Η εκδοτική μας στρατηγική δεν στηρίζεται μόνο στο αριθμητικό πλεονέκτημα, στην κυκλοφορία και στην αναγνωσιμότητα, αλλά έχει και ποιοτικά χαρακτηριστικά, που κάνουν την εφημερίδα που εμπιστεύεστε να ξεχωρίζει. Δεν είναι δύσκολο να προβλέψουμε ότι με το πέρασμα του χρόνου η «C.P.» θα ενισχύσει το συγκριτικό πλεονέκτημά της έναντι των ισχυρών τίτλων του περιπτέρου, εφόσον είναι φανερή η κόπωση των παραδοσιακών συγκροτημάτων Τύπου.
Παρά το δύσκολο οικονομικό και διαφημιστικό περιβάλλον που έχει διαμορφωθεί, προβλέπουμε ότι το μέλλον της «City Press» θα είναι πιο συναρπαστικό και από το παρελθόν της.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου