ποιος ακούει ότι η μια μόνη καμπάνα δεν ακούει παρά έναν ήχο

Τρίτη 26 Οκτωβρίου 2010

Νέοι και συνδικάτα εναντίον Σαρκοζί

Πανεθνικές απεργίες την Πέμπτη και στις 6 Νοεμβρίου, παρά το γεγονός ότι η μεταρρύθμιση γίνεται νόμος του κράτους. «Ραντεβού» των νέων σήμερα έξω από τη Γερουσία σε ένδειξη αλληλεγγύης προς τους απεργούς 
 Μάχη μέχρις εσχάτων είναι αποφασισμένα να δώσουν συνδικάτα με την υποστήριξη των νέων στη Γαλλία, παρά το γεγονός ότι η συνταξιοδοτική μεταρρύθμιση εισήλθε στην τελική ευθεία για να καταστεί νόμος του κράτους και ο Νικολά Σαρκοζί συνεχίζει να εμφανίζεται ανυποχώρητος.

Εν μέσω σοβαρών προβλημάτων στον ανεφοδιασμό με καύσιμα σε ολόκληρη τη χώρα και ενώ την Πέμπτη έχει κηρυχθεί μεγάλη πανεθνική απεργία, οι νέοι παίρνουν τη σκυτάλη των κινητοποιήσεων και δίνουν «ραντεβού» σήμερα έξω από το κτίριο της Γερουσίας σε ένδειξη αλληλεγγύης προς τους απεργούς.
Από την πλευρά της, η κυβέρνηση του Σαρκοζί διαμηνύει μέσω της υπ. Οικονομικών, Κριστίν Λαγκάρντ, πως δεν θα επιτρέψει στους απεργούς να «βλάψουν περαιτέρω την οικονομία της χώρας», καθώς, όπως υποστηρίζει, «το ημερήσιο κόστος των ζημιών από τις απεργίες κυμαίνεται μεταξύ 200 και 400 εκατ. ευρώ».
Οπως επισημαίνουν τα γαλλικά ΜΜΕ, ορισμένοι οικονομικοί κύκλοι κάνουν λόγο για συνολικό κόστος των κινητοποιήσεων που αγγίζει τα 3 δισ. ευρώ, ενώ η απεργία στο λιμάνι της Μασσαλίας -η οποία βρίσκεται πλέον στην 30ή ημέρα της- έχει στοιχίσει 600 εκατ. ευρώ.
Παρά τη ραγδαία πτώση της δημοτικότητάς του (σύμφωνα με δημοσκόπηση, το ποσοστό ικανοποίησης των πολιτών με τον Σαρκοζί έχει πέσει στο 29%) και τα υψηλά ποσοστά αποδοχής που συγκεντρώνουν οι απεργοί, ο Γάλλος πρόεδρος παραμένει αμετακίνητος και αρνείται να ανοίξει διάλογο με τα συνδικάτα.
Σύμφωνα με τα ΜΜΕ, ο Σαρκοζί πιστεύει πως η ένταση των κινητοποιήσεων θα μειωθεί σταδιακά, μόλις η μεταρρύθμιση καταστεί νόμος του κράτους, κάτι το οποίο πολλοί αναλυτές αμφισβητούν.
Οπως επισημαίνουν, η διαδικασία για τη θεσμοθέτηση της μεταρρύθμισης στο συνταξιοδοτικό βρίσκεται πολύ κοντά στην ολοκλήρωσή της και τα συνδικάτα δεν δείχνουν να πτοούνται από τις εξελίξεις, ενώ έχουν ήδη εξαγγείλει νέα απεργία για τις 6 Νοεμβρίου.
ΓερουσίαΜια μεικτή επιτροπή, αποτελούμενη από επτά βουλευτές και επτά γερουσιαστές, προέβη χθες στην «εναρμόνιση» των τροποποιημένων κειμένων και το τελικό κείμενο αναμένεται να περάσει σήμερα από τη Γερουσία και αύριο από τη Βουλή.
Μετά την υπογραφή του κειμένου από τον Γάλλο πρόεδρο και τη γνωμοδότηση του Συνταγματικού Συμβουλίου εκτιμάται ότι ο νόμος θα δημοσιευτεί γύρω στις 15 Νοεμβρίου.
Σε ό,τι αφορά το μέτωπο των καυσίμων, οι απεργοί στο διυλιστήριο Σεν-Πιερ-ντε Κορ δέχτηκαν προχθές «επίσκεψη» από τις δυνάμεις ασφαλείας, οι οποίες έσπασαν τον αποκλεισμό των εγκαταστάσεων χωρίς να σημειωθούν, ωστόσο, σοβαρά επεισόδια, ενώ στο διυλιστήριο του Ράιχστετ οι απεργοί ψήφισαν το τέλος του αποκλεισμού των αποθηκών καυσίμων ως «ένδειξη καλής θέλησης».
Ωστόσο, δέκα από τα δώδεκα διυλιστήρια παραμένουν υπό κατάληψη, με αποτέλεσμα το 1/4 των πρατηρίων καυσίμων να αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα ανεφοδιασμού.
Την ίδια στιγμή η ένταση κλιμακώνεται στη Μασσαλία, καθώς η απεργία των εργαζομένων στην καθαριότητα έχει μετατρέψει τους δρόμους της πόλης σε σκουπιδότοπους.
Η ατμόσφαιρα ήταν ηλεκτρισμένη, καθώς ο περιφερειάρχης του Μπους ντι Ρον προειδοποίησε χθες πως θα προχωρήσει σε επίταξη των εργαζομένων σε δύο κέντρα διακομιδής σκουπιδιών της πόλης.
ΜΕΛΙΝΑ ΧΑΡΙΤΑΤΟΥ  
xaritatou@pegasus.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου