ποιος ακούει ότι η μια μόνη καμπάνα δεν ακούει παρά έναν ήχο

Τρίτη 19 Οκτωβρίου 2010

Νέα όπλα κατά της ανεργίας

Επιταγή επανένταξης αντί επιδόματος ανεργίας, πλήρη καταγραφή των προνοιακών επιδομάτων και επιδότηση των ασφαλιστικών εισφορών που καταβάλλει ο εργοδότης περιλαμβάνονται στο πακέτο μέτρων για τη στήριξη της απασχόλησης που προανήγγειλε ο πρωθυπουργός.
 Επιταγή επανένταξης αντί επιδόματος ανεργίας, πλήρης καταγραφή των προνοιακών επιδομάτων και επιδότηση των ασφαλιστικών εισφορών που καταβάλλει ο εργοδότης περιλαμβάνονται στο πακέτο μέτρων για τη στήριξη της απασχόλησης που προανήγγειλε ο πρωθυπουργός ενώπιον των κοινωνικών εταίρων, σε ευρεία σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου.
 «Το 2011 πρέπει να είναι η τελευταία χρονιά ύφεσης. Είναι ανάγκη να κάνουμε σε ελάχιστο χρόνο ό,τι δεν κάναμε για χρόνια», είπε ο κ. Παπανδρέου προσθέτοντας:
Να μαζέψουμε το χάλι της οικονομίας

«Πρέπει να μαζέψουμε το χάλι της οικονομίας που βρήκαμε, αλλά και να δημιουργήσουμε ένα κράτος ευέλικτο, αποτελεσματικό και αρωγό του πολίτη, έτσι ώστε το 2011 να είναι η τελευταία χρονιά της ύφεσης και από εκεί και μετά η χώρα να μπει σε τροχιά ανάκαμψης, από την οποία οι πρώτοι ωφελημένοι θα είναι εκείνοι που σηκώνουν τα βάρη».
Ο κ. Παπανδρέου απέδωσε τα επίπεδα της ανεργίας στην αδράνεια των παρελθόντων ετών: «Η ανεργία είναι αποτέλεσμα μιας οικονομίας που αργοπέθαινε: Είχαμε σβησμένες μηχανές ανάπτυξης εδώ και πολύ καιρό».

«Το πατριωτικό μας καθήκον για τη σωτηρία της χώρας πρέπει να το ολοκληρώσουμε με τις μεγάλες αλλαγές που έχει ανάγκη η χώρα, υπογράμμισε ο κ. Παπανδρέου. «Πρέπει να αφήσουμε πίσω ξεπερασμένες νοοτροπίες και θεσμούς, ωστόσο η προσπάθεια μετάβασης δεν θα είναι εύκολη, καθώς σε ελάχιστο χρονικό διάστημα πρέπει να κάνουμε όσα δεν κάναμε τόσο καιρό. Και πρέπει να πείσουμε για την ειλικρίνεια της προσπάθειάς μας».
Αυτή τη φορά οι κόποι δεν θα πάνε στράφι.
Ο κ. Παπανδρέου συμπλήρωσε ότι προτεραιότητα της κυβέρνησης είναι να αποκατασταθεί η αξιοπιστία της χώρας στο εξωτερικό, και «να ανοίξει η διατραπεζική αγορά. Είμαστε σε καλό δρόμο», εκτίμησε, «αυτή τη φορά όμως, θα ληφθεί πρόνοια ώστε το χρήμα να μην πάει στράφι, στις τσέπες ημετέρων».
«Ακόμα και τώρα, σε συνθήκες κρίσης, κινητοποιούμε τον κρατικό μηχανισμό», είπε ο κ. Παπανδρέου, τονίζοντας ότι «χρειαζόμαστε τους νέους να μείνουν στην Ελλάδα και να πάρουν πρωτοβουλίες».
Πέντε μέτρα - ανάχωμα στην ανεργία
Ο πρωθυπουργός στη συνέχεια της εισήγησής του αναφέρθηκε στο κονδύλι ύψους 2,6 δισεκατομμυρίων ευρώ που θα δοθεί ως κίνητρο για τη δημιουργία ή τη διατήρηση 660.000 θέσεων εργασίας και θα υλοποιηθεί μέσα απο 17 προγράμματα του ΟΑΕΔ που θα αφορούν τους νέους, τις γυναίκες, τους μακροχρόνια ανέργους, τους απολυμένους μεγάλης ηλικίας και τα άτομα ευπαθών κοινωνικών ομάδων.
Και έθεσε πέντε προτεραιότητες για την καταπολέμηση της ανεργίας:
  • Πρώτον,  τη διατήρηση θέσεων εργασίας και την προσαρμοστικότητα των επιχειρήσεων. Προς τούτο θα στηριχθούν οικονομικά, επιχειρήσεις που πλήττονται από την ύφεση, για να διατηρήσουν θέσεις εργασίας, με επιδότηση των ασφαλιστικών εισφορών, ώστε να προσαρμόσουν στις νέες συνθήκες το εργατικό τους δυναμικό και να μην προχωρήσουν σε απολύσεις, μειώνοντας έτσι το λειτουργικό τους κόστος. Η διαδικασία υποβολής αιτήσεων θα είναι, σύμφωνα με τα όσα είπε ο πρωθυπουργός, «διαφανής, σαφής, εύκολη και γρήγορη», ενώ οι αιτήσεις θα γίνονται αρχικά ηλεκτρονικά μέσω των δομών του ΟΑΕΔ και στη συνέχεια μέσω των δομών της Τοπικής Αυτοδιοίκησης σε συνεργασία με τους κοινωνικούς εταίρους, αλλά και άλλους μη κυβερνητικούς οργανισμούς.
  • Δεύτερον, την ένταξη των νέων στην αγορά εργασίας και την απόκτηση εργασιακής εμπειρίας «αυτό θα γίνει μέσω τοπικών ολοκληρωμένων προγραμμάτων, ή μέσω προγραμμάτων στήριξης νέων ελεύθερων επαγγελματιών και επιστημόνων».
  • Τρίτον, η επανένταξη ανέργων. «Αυτό θα προωθηθεί με ολοκληρωμένα προγράμματα για ανέργους επιχειρήσεων που προχώρησαν σε μαζικές απολύσεις, αλλά και χορήγηση επιταγής επανένταξης ανέργων αντί για το κλασικό επίδομα εργασίας. «Στόχος να κρατήσουμε τον άνεργο ενεργό και όχι να τον αφοπλίσουμε μέσα από ένα σύστημα, προστασίας μεν, αλλά που δεν δίνει προοπτική», είπε χαρακτηριστικά ο Γιώργος Παπανδρέου.
  • Η ένταξη στην αγορά εργασίας και υποστήριξη των γυναικών είναι ο τέταρτος στόχος που έθεσε ο πρωθυπουργός, ενώ ο πέμπτος στόχος είναι η στήριξη ατόμων με αναπηρία και άλλων ευπαθών κοινωνικών ομάδων, όπως αποφυλακισμένων ή τοξικοεξαρτημένων, «άτομα, που όμως, διαθέτουν αστείρευτες δεξιότητες», όπως σημείωσε ο κ. Παπανδρέου.
Τέλος, ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι θα γίνει καταγραφή όλων των προνοιακών επιδομάτων, ώστε να γίνει αξιολόγηση της αποτελεσματικότητάς τους.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου